De Verfzaak

Schilderen

Schilderen van een deur, raam of kast

Schildert u een deur, een raam of een kast ver- wijder dan de knoppen, sluitingen en alle andere ijzerwaren die u in de weg zitten. Ergens omheen schilderen is veel lastiger dan een paar schroeven los- en vastdraaien.

Ontvetten

Binnen en buiten geldt: Ontvet eerst de ondergrond grondig met bijvoorbeeld Universol, voordat u begint te schuren. Dat voorkomt dat je vet en ander vuil naar de ondergrond in schuurt.

Schuren voor een strakker resultaat

Gebruik P80 of P120 om oneffenheden weg te schuren of fijn schuurpapier bv korrel P220 of P320 om een strakke ondergrond mat te schuren. Het mooiste resultaat krijg je door grof schuurwerk wel altijd even goed na te schuren met fijn schuurpapier. Maak de tussenstappen in de schuurkorrel niet te groot, daardoor krijg een nog strakker resultaat.

 

Techniek

Vergelen van (terpentineverdunbare) alkydverf

Alle terpentine verdunbare verven zullen bij gebrek aan UV-licht vergelen. Dit is sinds de aanpassing van de milieuwetgeving in 2010 nog veel erger dan voorheen! Er zijn echter enkele producten die minder last hebben van deze donkerte-vergeling:

-Drost Devetaal PU-V zijdeglans en PU glans

-Sikkens Finura satin en Finura high-gloss

Wilt u geen donkerte vergeling? Dan adviseren we de watergedragen producten van onze leveranciers.

Sigma sfeer3

Behangen

Naden camoufleren

Tijdens het plakken van behang kan het zijn dat er per ongeluk een naadje niet netjes sluit. Zo’n naadje camoufleert u op voorhand door op die plaats een streep latex muur- verf op de wand te zetten in de kleur van het behang.

Glimmende naden voorkomen

Door het aandrukken van naden met de naden- roller, puilt soms lijm uit de naad, die vervolgens glimmend opdroogt. Dep de natte, overtollige lijm voorzichtig weg met een vochtige doek. Niet vegen! Dit verspreidt de lijm .

Zuigende ondergronden

Veel problemen bij het verwerken van behang zijn te wijten aan een te sterk zuigende ondergrond. Aangebrachte lijm zuigt dan te snel in de ondergrond en heeft vervolgens te weinig kleefkracht met alle gevolgen van dien.... Test alle wanden op zuiging alvorens het behang te verwerken: Veeg met een natte spons over de ondergrond . Indien de ondergrond donker optrekt, is de ondergrond veelal te zuigend.

Vliesbehang

Krimpen

Vlies behang moet spanningsvrij geplakt worden. Niet aan trekken of duwen om te corrigeren. Het behang zal dan terugkrimpen voordat de lijm is aangedroogd. Dit resulteert in openstaande naden.

Doorschijnen vlies

Lichte vliessoorten kunnen doorschijnen. Zorg daarom voor een egaal gekleurde ondergrond.

Lijm

De lijm kun je bij vliesbehang rechtstreeks aanbrengen op de muur. Gebruik hiervoor de juiste vlieslijm roller.

Sigma sfeer3