• Lorem ipsum

Afwasbare verf: wat is het? En hoe gebruikt je het?

16 Jun 2020

Wanneer je op zoek gaat naar de juiste muurverf voor jouw klus gaat zoeken, zijn er een aantal vragen die je zult moeten beantwoorden voordat je de beste verf voor jouw project in kunt slaan. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals: welk merk verf ga ik kopen? Welke kleur past het best bij mijn inrichting? En: hoeveel liter verf heb ik eigenlijk nodig. 

Een vraag die nogal eens wordt overgeslagen, maar die erg belangrijk is, is: welke soort verf heb ik nodig? 

Om je te helpen zetten we in onze blog af en toe een soort verf in de spotlights. Zo zie je meteen wat deze verfsoort voor je kan betekenen én of deze verf van pas komt bij één van je toekomstige klussen. Deze keer focussen we ons op afwasbare muurverf, een verfsoort met specifieke kwaliteiten.

 

Wat is afwasbare muurverf?

Om te bekijken of deze verfsoort wel geschikt is voor jouw project is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat afwasbare muurverf, dat overigens ook wel reinigbare muurverf wordt genoemd, precies is. Afwasbare verf beschikt over een aantal eigenschappen die wellicht aansluiten bij datgene dat je voor ogen hebt. Het zal je niet als een verrassing in de oren klinken dat afwasbare muurverf een verfsoort is die zich makkelijk laat reinigen. Wanneer je je verder verdiept kom je al snel bij de schrobklasses van verf uit.

Misschien ben je deze term wel eens tegengekomen toen je de productomschrijving las van een andere verf. Schrobklasse is de gradatie die een verf meekrijgt en die precies aangeeft in welke mate de verf goed schoon te maken is. Voor nu focussen we ons even op het topsegment binnen deze schrobklasses.

Schrobklasse 1

Wanneer je op zoek bent naar afwasbare muurverf en als je graag kiest voor kwaliteit en zekerheid dan kom je al snel bij schrobklasse 1 uit. Verf die is beloond met schrobklasse 1 is uitermate geschikt voor ruimtes en plekken waar de kans groot is dat de toplaag wel eens vies wordt. Ben je bijvoorbeeld in de markt voor afwasbare muurverf voor in de keuken of de gang? Dan is Schrobklasse met afstand de beste optie voor jou. Verf met schrobklasse 1 laat zich keer op keer makkelijk reinigen en zal door het schoonmaken niet worden aangetast.

Schrobklasse 2

Een treetje lager op de ladder van de schrobklasse vinden we verf met schrobklasse 2. Wanneer je echt op zoek bent naar verf voor in de keuken of een andere plaats waar vuil op de verf een dagelijks, realistisch beeld is, is verf met schrobklasse 2 eigenlijk al niet meer voldoende. Deze verf is wel degelijk afwasbaar, maar heeft niet de topkwaliteit van een schrobklasse 1 verf.

Schrobklasse 3

De situatie die we in deze blog al een paar keer hebben geschetst is het schilderen van een muur in de keuken of een gang die veelvuldig wordt gebruikt. Verf met schrobklasse 3 is daar simpelweg geen optie voor. Deze verf is vooral geschikt voor muren die vrijwel nooit in contact komen met voorwerpen of de menselijke huid. 

Let op: er bestaat verf met een nog lagere schrobklasse, maar we adviseren je om deze verf niet te gebruiken. Dit is vaak goedkopere verf, waardoor het in eerste instantie wellicht een goede optie lijkt, maar niets is minder waar. In dit geval is goedkoop dan ook echt duurkoop. Verf met een lage schrobklasse laat zich niet schoon maken en er kunnen meteen vlekken of andere verrassingen tevoorschijn komen als je dit toch probeert. 

Voorbeelden van Afwasbare muurverf met schrobklasse 1:

 

Schilderen met afwasbare verf

Je hebt gekozen voor een afwasbare verf met schrobklasse 1 als één van de sterke punten en bent van plan om een ruimte van een nieuwe kleur te voorzien. In wezen wijkt dit bij deze verfsoort niet af van het schilderen met andere verf. We raden je daarom aan om vooral goed de productomschrijving te lezen voordat je aan de gang gaat. 

Deze beschrijving vertelt je precies welke randvoorwaarden nodig zijn om van jouw project een succes te maken. In het geval van het hierboven genoemde Sikkens Alpha Rezisto Mat is het bijvoorbeeld de bedoeling dat je voorstrijk gebruikt als je te maken hebt met een zuigende ondergrond. 

Let op: het lijkt voor de hand liggend om een dergelijke verf ook te gebruiken voor vochtige ruimtes zoals de badkamer, maar in de praktijk zijn daar andere soorten verf veel beter voor geschikt. Neem contact op met onze klantenservice als je op zoek bent naar een goed alternatief.

 

Afwasbare muurverf schoonmaken

Je hebt meerdere lagen afwasbare muurverf aangebracht en hebt alles goed laten drogen. Tijd om van het eindresultaat te genieten! Al na een paar dagen hebben de eerste vlekken zich op de verf genesteld en is het tijd om de muur voor het eerst schoon te maken, maar hoe doe je dat eigenlijk? Kun je daar gewoon allesreiniger voor gebruiken, of moet je daar een speciaal product voor aanschaffen?

Het schoonmaken van een muur waarop afwasbare muurverf is aangebracht is een erg makkelijk klusje. De topmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol hebben er alles aan gedaan om hun verf uit te laten blinken en dat betekent dat wij daar als consumenten van profiteren. Het enige dat je nodig hebt is een vochtige doek en eventueel een niet al te sterk schoonmaakmiddel. In de prak zul je merken dat de vlekken meteen verdwijnen, terwijl dat op andere muren in je huis nogal eens voor problemen kan zorgen.

 

Ook laten mengen

Afwasbare muurverf is een vrij geavanceerde verfsoort, maar vergeet niet dat je bij De Verfzaak de mogelijkheid hebt om de kleur te kiezen die jij wilt. Bij afwasbare verf denken veel mensen wellicht meteen aan de kleur wit, maar dat is uiteraard niet de enige optie die je hebt. Bij De Verfzaak mengen we alle kleuren voor je. Zo neem je dus de kleur én het merk mee naar huis waar jij het fijnste gevoel bij hebt. Het enige dat je nodig hebt om jouw kleur te laten mengen is de unieke kleurcode van de kleur die je wenst. We vragen je wel om goed na te denken alvorens je de stap neemt om verf te laten mengen. Gemengde verf kan namelijk niet worden geretourneerd.

 

Passend advies van De Verfzaak

In de aanloop naar een verfklus kunnen er letterlijk tientallen vragen door je hoofd schieten. Het aanbrengen van de verf en de technieken die daarvoor moeten worden gebruikt leveren vaak geen problemen op, maar de knopen die door moeten worden gehakt kunnen wel eens voor frustraties zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende vragen:

  • Hoeveel liter afwasbare muurverf heb ik nodig?
  • Kan ik afwasbare muurverf later nog overschilderen? (Ja!)
  • Hoeveel lagen afwasbare muurverf moet ik aanbrengen?
  • Past de door mij gekozen kleur eigenlijk wel bij de rest van het interieur?
  • Is afwasbare muurverf voor mijn project de beste optie of zijn er nog andere mogelijkheden waaraan ik niet meteen heb gedacht?

Zoals je ziet zijn er veel vragen waarop je het antwoord moet zien te vinden als je aan de slag gaat met muurverf. Het is daarom fijn om te weten dat onze specialisten voor je klaar staan om je te helpen met het vinden van de juiste oplossingen. Bezoek bijvoorbeeld een van de filialen van De Verfzaak. Op die manier ben je in de gelegenheid om verfkleuren met elkaar te vergelijken en gericht inkopen te doen, maar ook om kennis in te winnen bij één van onze specialisten. Uiteraard is het ook mogelijk om online in de webshop van De Verfzaak je inkopen te doen en informatie te vergaren. Neem dan contact op met onze klantenservice. Bel ons even of stuur ons een mail met je vragen. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »