• Lorem ipsum

Behangen op gladde ondergrond: Moet dat per se?

8 Mei 2019

Stap 1: Muur glad maken: het schuren

Voor deze schuurklus gebruik je een grove korrel (60-80) en er zijn schuurmachines voor nodig. Omdat er tijdens dit werk veel stof vrij zal komen, raden we aan om goede gezichtsbescherming te dragen. Gebruik daarvoor een fijnstof masker en een veiligheidsbril. Vooraf kun je het beste grote oneffenheden wegsteken met het plamuurmes. We raden altijd aan om in deze fase de ondergrond zo glad mogelijk te schuren om uiteindelijk te kunnen behangen op een gladde ondergrond. Vaak kun je met het schuren van de ondergrond al volstaan.

Stap 2: Muur glad maken: diepe gaten vullen

Om uiteindelijk te kunnen behangen op een gladde ondergrond, kun je met een muurvuller, of beter nog, een speciale een diepe gaten vuller, de diepste gaten en schuren vullen en glad afstrijken (deze ontstaan vaak ook bij het afsteken van grote oneffenheden). Nadat het vulmiddel  is gedroogd, schuur je deze licht op.

TIP: Vaak kun je poedervormige vulmiddelen, zoals Alabastine muurvuller en Decofill muurvuller, na een paar minuten aandrogen met een natte spons weer een beetje opweken, om zo de randen te polijsten. Dit scheelt schuurwerk.

Stap 3: Muur glad maken: opnieuw stuken

Uiteindelijk moet je vaak stuken om te kunnen behangen op gladde ondergrond. Welk stucmiddel je daarvoor moet hebben is tevens afhankelijk van jouw ondergrond. Zo biedt het merk Alabastine uitstekende middelen, maar ook DecoFill. Als je bijvoorbeeld een poederige ondergrond hebt (zoals gipspleisterwanden), dan is een voorstrijkmiddel gewenst. Indien je de muur alleen hoeft te egaliseren om te behangen op een gladde ondergrond, is er niet enorm veel stucmiddel nodig. De beste methode bij dit stucwerk is door het af te messen. Een andere methode is raapwerk; duurder en tijdrovender omdat de ondergrond niet alleen glad, maar ook loodrecht gemaakt wordt. Er wordt dan een dikkere laag stucmiddel aangebracht. Om te kunnen behangen op gladde ondergrond is afmessen vaak voldoende.

Welke spullen nodig zijn om te behangen op gladde ondergrond

Jouw specialist weet wat je nodig hebt om te kunnen behangen op gladde ondergrond; dit is afhankelijk van jouw muur. Neem contact met ons op en wij zorgen er voor dat jij de beste middelen hebt om te kunnen behangen op gladde ondergrond. Bekijk ook onze andere tips&tricks om een echte verfspecialist te worden! Alles voor behangen vind je bij De Verfzaak.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »