• Lorem ipsum

Buiten houten kozijnen lakken zonder grondverf te gebruiken

8 Mei 2019

Houten kozijnen: onbehandeld lakken zonder grondverf?

Onbehandelde houten kozijnen lakken kan eigenlijk niet zonder grondverf. Bij hout is het niet zozeer dat grondverf zorgt voor een goede hechting (waarvoor het meestal wel dient bij andere ondergronden), maar het voorkomt dat de lak helemaal in het hout trekt. Grondverf heeft een groot vullend vermogen waardoor de lak uiteindelijk goed aan de buitenkant van het houten kozijn blijft.

Houten kozijnen: lakken zonder grondverf over oude verflaag heen

Zijn de houten kozijnen al een keer behandeld, dan is het gewoon mogelijk om hier overheen te schilderen met andere lak zonder hier grondverf voor te gebruiken. Het is dan wel belangrijk dat je de verflaag eerst goed schoonmaakt met speciaal daarvoor bestemde ontvetter (zoals Universol of St. Marc) en vervolgens de toplaag met fijne korrel opschuurt.

Houten kozijnen: aandachtspunten bij het schilderen over een oude verflaag

Wanneer het zo is dat je over een oude verflaag van de houten kozijnen heen schildert, dan is het belangrijk om te letten op de kwaliteit daarvan. Zitten er bijvoorbeeld diepe beschadigingen in (zoals onderhuidse blaasjes, barsten en scheuren) dan moet het verfsysteem verwijderd worden. Hieronder kan namelijk houtrot gaan ontstaan waardoor je uiteindelijk nog verder van huis bent. Check ook of de onderlaag is gelakt op basis van water (acryllak). Hier kan namelijk niet met lak op basis van terpentine over geschilderd worden. Andersom (mits goed gereinigd en geschuurd) is dat wel mogelijk.

Waar je de beste verfspullen haalt

Kozijnen aflakken? De Verfzaak biedt jou hiervoor de beste spullen en laksoorten. Professionele kwasten, A-kwaliteit verfmerken en deskundig advies van de specialist in verf helpen jou aan het beste eindresultaat. Bekijk ook eens onze andere artikelen over lakken.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »