• Lorem ipsum

Een plafond schilderen: tips en adviezen

8 Mei 2019

Een plafond schilderen lijkt misschien een lastige klus: op de trap is weinig ruimte en er druppelt de hele tijd verf naar beneden. Een goede voorbereiding en de juiste materialen bij het plafond schilderen zijn dan ook handig om te hebben. In dit blogartikel vertellen wij de basisinformatie zodat jij goed voorbereid aan de slag kan gaan.

Plafond schilderen: de voorbereiding

Begin alvorens je het plafond gaat schilderen met het repareren van gaten en scheuren in het plafond. Sneldrogende Muurvuller van Alabastine is hier een ideaal middel voor. Nadat je deze muurvuller hebt gebruikt ga je aan de opgevulde plekken schuren. Dit zal zorgen voor een mooi egaal plafond. Daarna ga je de randen afplakken met afplaktape en plaats je afdekzeil op de grond. Het doel hierachter is dat je geen verf knoeit op plekken waar je de plafondverf liever niet wilt hebben zitten. Tot slot ga je het plafond ontvetten met een spons en reinigingsmiddel, bijvoorbeeld met Polyfilla Pro S600. Zodra je deze stappen hebt doorlopen ben je klaar om te beginnen met plafond schilderen.

Plafond schilderen: aan het werk

Start met het schilderen van alle randen en hoeken. Dit doe je het beste met een kwast. Daarna is het aan te raden om de randen en hoeken nogmaals te doen, maar dan met een roller. Dit voorkomt dat je strepen op het plafond ziet. Dan ga je verder met het middenstuk van het plafond. Trek eerst horizontale banen en overlap ze vervolgens met verticale banen om baanvorming te voorkomen. Zodra dit is gedaan verwijder je meteen de afgeplakte randen. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je opgedroogde verf meetrekt. Dit gaat ten koste van je resultaat.

Gebruik bij voorkeur ook kwalitatief hoogwaardige plafondverf voor te schilderen, zoals de Sikkens Alphacryl Plafond of de Wijzonol Spacklatex. Deze muurverven hebben eigenschappen die uitermate goed passen bij het plafond schilderen. 

Plafond schilderen: de nazorg

Je bent eindelijk klaar met het schilderen van je plafond. Laat de verf rustig drogen en ga vooral niet overhaasten door een kachel aan te maken. Verf droogt het beste rond de 15 graden Celsius. Laat het afdekzeil liggen totdat je zeker weet dat de verf goed gedroogd is. Overige spullen kun je opruimen en schoonmaken. Nadat de verf gedroogd is ben je officieel klaar met het plafond schilderen!

Tot zover de hoofdkern van het schilderen van een plafond. Om je ultiem voor te bereiden, hebben we een paar extra tips:

  • Verlengstuk verfroller: De hele tijd op een trap staan bij het plafond schilderen is onhandig. Je kunt maar een klein stukje per keer schilderen, de verfemmer/-bak moet je nog eens kwijt kunnen en je hebt maar één hand. Voor een paar euro is het echter al mogelijk om een verlengstuk voor de verfroller te kopen. Zo kun je aan één stuk door het hele plafond verven.
  • Veiligheidsbril: Tijdens het plafond schilderen is het onoverkomelijk dat er verf naar beneden druppelt. Maar dat is voor de klusser geen probleem. Met een verfbril en het afdekken van de vloer kun je zonder zorgen het plafond schilderen.
  • Verfspuit: Het plafond verven hoeft overigens niet per se met een verfroller te gebeuren. Het kan ook met een verfspuit. Hoewel verf spuiten regelmatig tijdens commerciële klussen gedaan wordt, zijn er ook voor de klussers voordelige verfspuiten verkrijgbaar. Hierdoor wordt het plafond schilderen ongelofelijk makkelijk.
  • Adembescherming: of je nu het plafond verven gaat met een roller of met een verfspuit, het is altijd goed om adembescherming te dragen. Dit om te voorkomen dat je schadelijke stoffen inademt. Tijdens werkzaamheden van schilderbedrijven is adembescherming in veel gevallen noodzakelijk om te voorkomen dat medewerkers giftige stoffen inademen. Bij particulieren die hun plafond schilderen, is er eigenlijk geen controle. Desalniettemin is voorkomen beter dan genezen. En adembescherming voor het plafond schilderen of andere klussen in en rondom het huis is slechts een kleine investering.

De beste verf voor het plafond schilderen

Een plafond schilderen kun je het beste met kwaliteitsverf doen. Dit blijft toch het langste goed en het plafond is meestal het deel dat je niet zo vaak schildert als andere delen van het huis. Enkele kwaliteitsmerken die hier goede verf voor leveren, zijn:

Meer weten? Onze verfdeskundigen helpen je graag door je aanvullende informatie te geven. Zo weet jij van top tot teen welke stappen je moet ondernemen voordat je gaat plafond schilderen.