• Lorem ipsum

Hoe lang blijft verf houdbaar?

8 Mei 2019

Hoe lang blijft verf houdbaar in de open lucht?

Zodra verf in aanraking komt met open lucht, gaat het opdrogen. De houdbaarheid van verf komt dan ook in het gedrang wanneer verfblikken of –emmers niet goed zijn afgesloten. Zodra de deksel ervan af gaat, begint de verf te drogen. Ook wanneer je de deksel er goed op doet, kan de lucht die er nog in zit invloed hebben op de houdbaarheid van verf. Goed afsluiten doe je het beste door een plastic folie direct op de verf te leggen en de randen zo goed mogelijk af te stoppen. Ook kan je beter de verf houdbaar houden door de pot of emmer een keer om te draaien zodat de randen waar nog eventueel lucht door kan komen vol zitten met verf. Overgieten in kleinere potjes houdt ook de verf houdbaar. Ontstaat er na verloop van tijd toch een laag gedroogde verf, dan kan je deze er nog vanaf halen.

Hoe lang blijft verf houdbaar tijdens het bewaren?

Vooral de plek waar je alle potjes en emmers bewaart heeft een belangrijke invloed op de houdbaarheid van verf. De verf houdbaar houden doe je het beste op droge en koele plekken. Zoals je op de meeste potten ziet, is de juiste temperatuur ook belangrijk bij de verf houdbaar houden. Ideaal is meestal een temperatuur tussen de 5 en 25 graden Celsius. Minder goed blijft verf houdbaar bij vorst en hittegolven.

Houdbaarheid van verf testen

Hoe je erachter komt dat verf houdbaar is gebleven na een bewaarperiode, weet je door eraan te ruiken. Bedorven verf (meestal watergedragen verf) geeft een karakteristieke geur af die u meteen herkent. Meer tips over hoe verf houdbaar blijft? Kijk op de site voor andere artikelen hierover. Bekijk ook eens onze andere artikelen voor alle tips&tricks voor verven.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »