• Lorem ipsum

Hoe moet ik behang verwijderen?

8 Mei 2019

Behang verwijderen | Wat je moet hebben

Voor beide soorten behang heb je nodig:

  • Een plamuurmes
  • Afweekmiddel en/ of een stoomapparaat

Let wel: stomen van het behang is niet altijd een goede optie. Als er namelijk een gipsplaat achter het behang zit, is het altijd raadzaam afweekmiddel te gebruiken. Gipsplaten nemen veel vocht op en dit komt de kwaliteit ervan niet ten goede. Bovendien duurt het weer enige tijd voordat de gipsplaat opnieuw behandeld kan worden.

Voorbereidingen op behang verwijderen

Voordat je begint met behang verwijderen zijn er drie belangrijke stappen die je moet volgen:

  • 1) Schakel de stroomgroep van de betreffende kamer uit waar je het behang verwijderen gaat en verwijder alle afdekplaatjes van de stopcontacten en lichtknoppen. Gebruik eventueel een verlengsnoer wanneer je met een stoomapparaat te werk gaat zodat je een stopcontact bereikt waar nog wel spanning op staat.
  • 2) Prik gaatjes in het behang zodat of de stoom of het afweekmiddel goed door kan dringen.
  • 3) Gebruik afdekfolie op de vloer. Zo voorkom je dat lijmresten en eventueel afweekmiddel de vloer bevuilen. Wij adviseren ook om handen, ogen en longen te beschermen om te voorkomen dat lijmresten en/of afweekmiddelen tijdens het behang verwijderen in je luchtwegen of ogen komen.

Behang verwijderen | De juiste techniek bij papieren behang

Afweekmiddel

Op de verpakking van afweekmiddel staat aangegeven hoe lang het afweekmiddel moet intrekken voordat je het papieren behang verwijderen kan. Bij het aanbrengen ervan is het belangrijk om alle plekken van het behang goed ingesmeerd worden. De vergissing die vaak gemaakt wordt, is dat er snel afweekmiddel wordt aangebracht en kleine plekjes worden overgeslagen. Dit lijkt in eerste instantie niet zo erg, maar kan er uiteindelijk voor zorgen dat het behang verwijderen wordt bemoeilijkt. Juist op die plekken zal het behang verwijderen niet gaan en moet er flink gepeuterd worden om die plekken los te krijgen.

Stomen

Bij het stomen en vervolgens het behang verwijderen is het de uitdaging om alle plekken goed te behandelen. Hoewel stoomapparaten het stoom zo evenredig mogelijk verdelen, kan dat nooit optimaal. Bij stoomapparaten wordt vaak gedacht dat een paar keer over het behang strijken voldoende is voor het behang verwijderen. Maar niets is minder waar: het behang moet flink gestoomd worden voordat het losgaat. Het beste resultaat voor behang verwijderen krijg je dan door baan voor baan te stomen en vervolgens zo snel mogelijk af te steken.

Behang verwijderen | De juiste techniek bij vinyl behang

Vinyl behang is een behangsoort die bestaat uit meerdere lagen waarvan die onderlaag van papier is. Het enige verschil met papieren behang verwijderen is dat de vinyl toplaag eerst moet worden afgestoken. In principe kan die laag gewoon van de muur worden getrokken. Hierbij steekt u eerst de randen los. Probeer dit enigszins met beleid te doen zodat iedere baan er in zijn geheel afkomt. Daarna is het gewoon een kwestie van papieren behang verwijderen. Dus volg je bovenstaande instructies.

Behang verwijderen | Nazorg

Papieren resten behang verwijderen

Onverhoopt toch nog papieren resten achtergebleven na het behang verwijderen? Kleine hoeveelheden kan je met een natte spons en een plamuurmes verwijderen. Zijn grote oppervlakten niet gelukt? Dan raden we aan om op die plekken opnieuw te stomen of af te weken.

De muur behandelen na het behang verwijderen

Om de muur na het behang verwijderen direct startklaar te maken, hoeft u niet alle lijmresten te verwijderen. Grondig reinigen is wel van belang. Vervolgens de lijmresten laten uitharden, goed opschuren en een nieuw voorstrijkmiddel, lijm of grondverf aanbrengen die daarvoor geschikt is.

Wil u de muur opnieuw schilderen of behangen? Bij De Verfzaak vind u alles wat u nodig heeft. Van scherpe verf aanbiedingen tot het zelf samenstellen van uw eigen verfkleuren.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »