• Lorem ipsum

Behang verwijderen: hoe doe je dat?

8 Mei 2019

Je staat op het punt om een bepaalde ruimte een nieuwe look te gaan geven, maar besef je ineens dat het oude behang nog op de muur zit. Dit kun je uiteraard overschilderen of er een nieuwe laag behang overheen plakken, maar het beste is toch echt om het hang te verwijderen. 

Maar hoe verwijder je behang nu eigenlijk? Wanneer je van plan bent om je muur helemaal behangvrij te maken zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. In deze blog laten we je stap voor stap zien hoe je het oude behang van de muur krijgt. Lees mee en haal er je voordeel uit uit!

 

Benodigdheden

Het verwijderen van behang is een klus waarbij je al snel gefrustreerd kunt raken omdat het behang niet los wil laten. Door een een aantal foefjes en tips behoren deze frustraties echter tot de verleden tijd. Allereerst: wat heb ik nodig? Voor het verwijderen van behang heb je niet veel nodig, namelijk:

  • Plamuurmes of afsteekmes
  • Afweekmiddel en/of stoomapparaat

Let op: het gebruik van een stoomapparaat is een uiterst effectieve manier om behang te verwijderen, maar we raden dit af als de behang op een gipsen wand zit. Dit omdat deze wand relatief veel vocht opneemt.

 

Voorbereiding

Voordat je daadwerkelijk het behang ‘aan gaat vallen’, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je qua voorbereiding alles in orde hebt. Zo zorg je ervoor dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Stap 1: Schakel de stroom uit en verwijder de stopcontacten

Het verwijderen van behang is een natte bedoeling en daarom is het wel zo slim om de stroom uit te schakelen in de ruimte waar je je klus uit gaat voeren. Daarna verwijder je de stopcontacten. De randen van de stopcontacten zitten namelijk over het behang gemonteerd en zo voorkom je dat de laatste randjes blijven hangen. 

Stap 2: Dek de vloer goed af

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het verwijderen van behang een karwei waar veel water bij komt kijken. Het is dus uitgesloten dat de ruimte kurkdroog blijft als je aan de gang gaat. Houd hier dus goed rekening mee voordat je gaat beginnen. Dek de vloer en en eventueel meubels af zodat ze niet nat kunnen worden. 

Stap 3: Ontdek de behangsoort 

Binnen de wereld van behang vind je veel verschillende soorten. Deze soorten hebben allemaal hun eigen eigenschappen en zijn gemaakt van verschillend materiaal. Daarom is het belangrijk dat je precies weet welke behangsoort je wil gaan verwijderen. Veelvoorkomende soorten zijn: klassiek papierbehang, glasvezelbehang, renovlies behang en vinylbehang. 

 

Behang verwijderen

En dan is het eindelijk tijd om het behang te verwijderen. Je hebt als het goed is gekeken naar de behangsoort en weet nu welke verwijdermethode het best aansluit bij jouw behang. Voorbeeld: bij vinyl behang is het de bedoeling dat je eerst de toplaag verwijdert door hem af te steken. Hieronder bevindt zich een papieren laag die net als papierbehang verwijderd zal moeten worden.

Stoomapparaat

Het gebruik van een stoomapparaat is niet moeilijk. Eigenlijk lijkt het heel erg op strijken, maar in dit geval strijk je dus de muur in plaats van kleren. Zorg ervoor dat je álle plekken meermaals raakt en stop niet te snel. Het behang heeft even de tijd nodig om zacht te worden en daarom is het slim om alle plekken vaker dan één keer te behandelen. Na ongeveer een halve minuut zal het behang los komen. 

Tip: gebruik voordat je aan de slag gaat met het stoomapparaat een prikroller. Met deze roller maak je kleine gaatjes in het behang zodat stoom makkelijker toegang heeft tot de onderlaag waardoor het geheel beter los komt.

Afweekmiddel

Lees voordat je aan de gang gaat met afweekmiddel de verpakking goed door. Hier vind je precies hoe lang het afweekmiddel in moet trekken voordat het behang losgehaald kan worden. Net als bij het stoomapparaat is het belangrijk om letterlijk elke plek van het behang te raken. Hiermee voorkom je vervelende stukjes die niet los willen komen. 

Nog behang op de muur? 

Door afweekmiddel of het stoomapparaat goed te gebruiken lukt het je vast en zeker om vrijwel al het behang los te krijgen. Toch zul je zien dat er altijd wel kleine plukjes of zelfs grotere stukken blijven hangen. Gebruik hiervoor een natte spons en het plamuurmes. Door deze stukken nogmaals te bevochtigen worden ze nog zachter en zul je ze uiteindelijk los kunnen krijgen. 

 

Muur opnieuw behangen

Nadat het behang is verwijderd wil je waarschijnlijk snel aan de slag met het nieuwe behang aanbrengen. Zorg er wel voor dat je de muur goed voorbereidt op deze nieuwe laag. Haal de grootste stukken lijmresten weg. Het is niet nodig om de muur 100% schoon te maken, maar laat de lijm wel goed uitharden. Schuur de muur daarna mooi op en klaar is Kees.

 

Passend advies van De Verfzaak

Het verwijderen van behang is typisch zo’n klus die makkelijk lijkt, maar waarbij je wel degelijk goed op moet letten dat je goed rekening houdt met verschillende factoren. We kunnen het ons goed voorstellen dat je in de aanloop naar deze klus enkele vragen hebt. Je weet bijvoorbeeld niet zeker welk soort behang je hebt en of je wel een stoomapparaat kunt gebruiken. Het is dan fijn om te weten dat onze specialisten voor je klaar staan om je te helpen met het vinden van de juiste antwoorden.

Bezoek bijvoorbeeld één van de filialen van De Verfzaak. Op die manier ben je in de gelegenheid om gericht aankopen te doen en om advies in te winnen bij een van onze specialisten. Bestel jij liever online in de webshop van De Verfzaak, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. Bel ons even of stuur een mail met al je vragen.