• Lorem ipsum

Hoe moet ik mijn verfkwast schoonmaken?

8 Mei 2019

Verfkwast schoonmaken en bewaren voor de verfklus

Klaar met schilderen voor vandaag? Dan is de verfkwast schoonmaken niet altijd nodig. Stel je gaat de volgende dag verder, dan kan je ze ook in huishoudfolie of een afgesloten plastic zakje bewaren en wegleggen op een koele plek. Gaat het over een langere periode, dan is de verfkwast schoonmaken noodzakelijk. Immers, is de kwast eenmaal uitgedroogd, dan is die niet meer goed bruikbaar. Nadat de kwast schoon is, kan je deze ook in een potje met water bewaren. Schilders bewaren hun verfkwasten doorgaans in een potje met water, omdat ze deze dagelijks gebruiken. De klusser thuis, die van tijd tot tijd zijn verfkwasten gebruikt, moet zijn kwasten voor een langere periode kunnen bewaren. In een potje met water is dan een minder goede optie.

Verfkwast schoonmaken en voor langere tijd bewaren

De doe-het-zelvers kunnen hun kwasten op lange termijn het beste bewaren in een kwastinette met rauwe lijnolie. Op lange termijn krijg je niet met roest te maken en de aanhechting en de kwastharen worden zo beter verzorgd. Bovendien, als je de kwasten in rauwe lijnolie gaat bewaren, is de verfkwast schoonmaken met water niet nodig. Je kunt de verfkwast schoonmaken door deze simpelweg goed uit te strijken (op een krant bijvoorbeeld) en vervolgens in een potje met lijnolie te doen.

Verfkwast schoonmaken of meteen weggooien

Gebruiken je de kwast maar één keer (bijvoorbeeld wegwerpkwasten) en wil je deze daarna meteen wegdoen? Ga dan niet eerst de verfkwast schoonmaken: dit bespaart je een trip naar het recyclingstation. Maar gooi de kwast ook niet direct weg. Laat deze eerst helemaal uitharden en daarna kan het schildergereedschap bij het restafval.

Waarom is het beter om te laten uitharden dan de verfkwast schoonmaken?

Het gaat er vooral om dat de verf niet meer vloeibaar is. Ga je een verfkwast schoonmaken, dan moet het water altijd gereinigd worden, want anders kan dit in het grondwater terecht komen. Om diezelfde reden maak je verfkwasten niet schoon onder de kraan.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »