• Lorem ipsum

Hoe moet ik tegels verven?

8 Mei 2019

Ontvetten en schoonmaken van de tegels

Ontvetten van de ondergrond is altijd belangrijk. Bij tegels verven echter heb je soms meer te maken met een vettige of anders vervuilde ondergrond dan bij andere verfsituaties. Denk bijvoorbeeld aan de keukentegels. Achter het fornuis zitten altijd vetspatten op de tegels. Hier is het dus extra belangrijk dat alles grondig ontvet wordt. Bovendien heb je bij het tegels verven sneller te maken met kalkaanslag, dus ook dat moet eerst verwijderd worden (bijvoorbeeld met azijn).

Het klimaat

Tegels verven doe je meestal in natte ruimtes: keukens, badkamers, toiletten. Nog belangrijker bij deze ruimtes is dat ze goed worden geventileerd tijdens het tegels verven. De tegels moeten goed droog zijn.

Schuren

Voordat je de tegels verven gaat, moet ook hier het oppervlak geschuurd worden. Het fijne aan tegels schuren, is dat je die ook nat kan schuren. Er komt zo minder stof vrij in de lucht. De korrelgrootte van het tegels schuren verschilt niet van andere oppervlaktes. Je begint met grove en eindigt met een fijne korrel (zie ook ons artikel over schuren). Wel is er schuurpapier dat meer geschikt is voor steenachtige ondergronden. Laat u hierover informeren door de verfspecialist.

De tegels verven: materialen en schildermethode

Voordat je de tegels verven gaat, wat korte informatie over de materialen en de schildermethode. Voor het tegels verven heb je een varkensharenkwast en een viltroller nodig. Plak de randen af met schilderstape. Met de kwast verf je eerst de randen. Vervolgens ga je daar met de viltroller overheen. Ten slotte doe je ook het grote oppervlak met de viltroller. Tip: rol eerst in de breedte vervolgens in de lengte voor optimale dekking.

De tegels verven: de grondverf

Mits je grondverf gebruikt, dan ga je hiermee eerst de tegels verven. Is de grondverf droog, dan schuur je deze op met een fijne korrel (P150-180). Maak stofvrij met een kleefdoek.

De tegels verven: aflakken

Ten slotte moet je de tegels verven met de juiste tegelverf. Bij het tegels verven zijn vaak twee dekkende lagen nodig. De eerste laag breng je verdunt aan (zie instructies fabrikant), de tweede laag niet. Na het aanbrengen van de eerste laag, wacht je totdat de verf is opgedroogd en schuur je deze op met zeer fijne korrel (P220-280). Ten slotte kan je de laatste laag tegels verven.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »