• Lorem ipsum

Kwasten schoonmaken: hoe doe je dat?

5 Aug 2020

Bij een verfklus zijn kwasten of rollers essentieel en daarom verdienen deze benodigdheden ook de nodige aandacht. Het is belangrijk dat kwasten schoonmaken een regelmaat is na het verven. In dit blog leggen wij je uit hoe kwasten schoonmaken makkelijk maar effectief wordt.

Verfkwasten bewaren of gebruiken?

Allereerst is het belangrijk dat je weet wanneer je de kwasten weer gaat gebruiken. Kwasten bewaren kan in principe voor een lange tijd mits ze goed worden schoongemaakt. Indien je de kwasten binnen enkele dagen weer gebruikt, dan is kwasten schoonmaken op een grondige manier niet nodig. Wikkel de kwastharen in aluminiumfolie en plak dit vast met tape. Doe de kwasten in een luchtdichte plastic zak en zet ze op een droge plek. Op deze manier kun je de kwasten maximaal twee dagen bewaren.

Heb je je verfklus afgerond en ben je niet van plan om op korte termijn weer te beginnen? Dan moet op een grondige manier je kwasten schoonmaken. Schraap eerst zoveel mogelijk verf van de kwasten af. Daarna is het belangrijk om te weten welke verf je hebt gebruikt.

Verfkwasten schoonmaken op terpentinebasis

Bij verf op terpentinebasis doe je kwastenreiniger of lijnolie in een schoon potje en doe je je kwasten schoonmaken. Druk de kwastharen goed tegen de zij- en onderkant aan en laat de kwasten zo’n twee uur in dit potje weken. Daarna maak je de kwasten droog met een schone doek en kun je de kwasten bewaren op een droge plek.

Bij het gebruik van terpentine is het belangrijk dat je je op een milieuvriendelijke manier van de spullen ontdoet. Gooi de doek die hebt gebruikt daarom nooit zomaar weg in een container of prullenbak maar lever deze in bij een chemisch afval depot.

Verfkwasten schoonmaken op waterbasis

Bij verf op waterbasis volg je hetzelfde proces. Het enige verschil is dat je deze kwasten schoonmaakt met warm water in plaats van olie of terpentine. Ook hier laat je de kwasten twee uur weken voordat je deze kwasten schoonmaken en bewaren kan. Kwasten bewaren doe je op een droge plek.

Verfkwasten kopen 

De Verfzaak heeft een ruim assortiment aan kwasten die voor verschillende verfklussen kunnen worden ingezet. Ben je op zoek naar kwasten maar weet je niet exact welke je moet gebruiken? Neem dan contact op met onze klantenservice die je voorzien van deskundig advies.