• Lorem ipsum

Laminaat verven: hoe doe je dat & wat heb je nodig?

17 Apr 2020

Wanneer je aan laminaat denkt, is de kans groot dat je simpelweg denk aan houten planken die je in elkaar kunt klikken en waarmee je in een rap tempo een mooie vloer kunt realiseren. Maar wist je dat je laminaat ook kunt verven? 

Op die manier bespaar je een hoop geld en moeite omdat je de oude laminaatvloer niet hoeft te verwijderen én omdat je geen nieuwe vloer aan hoeft te schaffen. Maar hoe gaat dat dan in z’n werk, dat schilderen van een laminaatvloer? 

Zoals je misschien wel verwacht moet je bij het verven van laminaat op andere dingen letten dan bij het schilderen van een muur. Om je te helpen met het verven van laminaat vind je in deze blog alle informatie die je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je met een goed gevoel aan je klus kunt starten én dat je alle kennis in huis hebt om een prachtig eindresultaat neer te zetten.

 

Wat heb ik nodig?

Uiteraard heb je verf nodig om dit klusje te klaren. We raden je aan om niet voor de verleiding te vallen om ‘gewone’ muurverf te gebruiken voor deze klus. Laminaat is namelijk een typische ondergrond met specifieke eigenschappen die om een speciale aanpak vraagt. 

Dit samengeperste hout heeft een kunststof toplaag die ervoor zorgt dat reguliere verf niet goed hecht. 

Gelukkig zijn er tal van opties beschikbaar voor het schilderen van laminaat die wel goed dekken. Hierbij heb je zelfs de keuze uit mat, zijdeglans en zijdemat. Dit heb je allemaal nodig voor het verven van laminaat:

  • Laminaat verf
  • Grondverf (primer)
  • Ontvetter
  • Schuurmachine
  • Kwasten/rollers
  • Afplaktape

 

Voorbereiding

Het laminaat zelf speelt een grote rol bij deze klus en dat geldt ook tijdens de voorbereiding. Het doel van de voorbereiding is namelijk om de ondergrond, in dit geval dus het laminaat, zo goed mogelijk te prepareren voordat je met (grond)verf aan de slag gaat. 

De eerste stap die je moet ondernemen tijdens de voorbereiding is het schoonmaken van de vloer. Dit doe je met een mengsel van heet water en ontvetter zoals bijvoorbeeld St. Marc. Een vetvrije vloer zorgt ervoor dat de verf beter hecht.

Daarna is het tijd om de vloer te schuren. Dit zorgt ervoor dat de vloer iets ruwer wordt met wederom als doel om de laminaat verf beter te laten hechten. Let er wel op dat je niet te hard schuurt en dat je de juiste korrelgrootte kiest. 180 is voldoende. 

Al dat schuren zorgt er uiteraard voor dat er veel stof vrijkomt. Na het schuren is het daarom slim om de vloer goed te stofzuigen. De vloer daarna met een vochtige doek behandelen is afdoende om hem helemaal schoon te krijgen.

 

Grondverf

De meeste verfsoorten hebben een grondverf nodig die de verbinding vormt tussen de ondergrond en de toplaag. Dit geldt ook voor het schilderen van laminaat. Het is dus essentieel om een primer te kiezen die goed samenwerkt met jouw laminaat verf. Voordat je aan je aan de slag gaat is het slim om eerst de plinten en muren af te plakken. Zo creëer je strakke lijnen en heb je de mogelijkheid om strak langs de randen te schilderen zonder te knoeien. 

Tip: er zijn 2-componenten systemen waarbij het niet nodig is om primer te gebruiken. Lees de productbeschrijving dus goed voordat je aan de slag gaat. Weet je niet zeker of je grondverf moet gebruiken? Neem dan contact op met de klantenservice.

Het aanbrengen van de grondverf kan in eerste instantie met een kwast langs de randen. Voor het overige gedeelte werkt een roller waarschijnlijk beter en sneller. Zorg ervoor dat je altijd van achteren naar voren werkt. Dit houdt in dat je eindigt bij de deur van een ruimte en dat je dus altijd weg kunt. 

 

Laminaat verf aanbrengen

Nadat de primer droog is, is het tijd voor de laminaat verf. Deze verf breng je op dezelfde manier aan als de grondverf. Voor het bereiken van het mooiste resultaat is het nodig om twee en misschien zelfs drie lagen aan te brengen. Na het aanbrengen van de eerste laag is het slim om de ondergrond weer op te schuren. Dit zorgt ervoor dat de tweede laag goed hecht aan de eerste laag.

Extra tips

Om een zo goed mogelijk resultaat te realiseren is het aan te raden om rekening te houden met een aantal zaken. Hieronder hebben we enkele tips voor je verzameld die de klus nog eenvoudiger maken.

  • Heb geduld. Het schilderen van laminaat neemt door de vele handelingen en het wachten op het drogen van de verf relatief veel tijd in beslag. Maak dus niet de fout om te denken dat je de vloer sowieso in één dag kunt schilderen. Dit zorgt alleen maar voor frustratie. Houd hier dus rekening mee wanneer je de planning maakt.
  • Zorg voor ventilatie en de juiste temperatuur. In een goed geventileerde ruimte droogt de verf goed. De ideale temperatuur ligt rond de 20 graden. Is het veel kouder? Dan droogt de verf trager, terwijl de verf juist weer sneller droogt als het een stuk warmer is. 
  • Bewaar verf op een droge, koele plaats. De meeste verfsoorten zijn ongeveer nog een jaar goed. 

 

Passend advies

Met deze tip en stappen lukt het je zeker om een mooi eindresultaat neer te zetten. Maar we kunnen het ons ook voorstellen dat je nog met enkele vragen zit. Neem dan contact op met onze klantenservice.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »