• Lorem ipsum

Muur verven zonder strepen: hoe doe je dat?

31 Jan 2023

Een muur verven zonder strepen is makkelijker gezegd dan gedaan, of toch niet? In dit blogartikel leggen we je haarfijn uit hoe je muren streeploos verft. Je krijgt inzicht in belangrijke factoren om rekening mee te houden en we geven nog wat producttips mee. Aan het eind weet jij alles over een muur verven zonder strepen te krijgen.

Welke factoren zijn belangrijk?

Om wanden streeploos te schilderen zijn drie elementen uiterst belangrijk. Ten eerste is de ondergrond belangrijk: is de muur vers gestuct of is het reeds geschilderd? Ten tweede is het materiaal belangrijk. In dit geval hebben we het over de muurverf en de benodigdheden. Als derde is de manier van verwerking essentieel. Wanneer je deze drie punten goed uitvoert zul je zien dat je wanden makkelijk streeploos kunt schilderen. Hieronder lichten we ieder punt wat uitgebreider toe.

Ondergrond

Allereerst moet duidelijk zijn wat de staat van de ondergrond is. Is deze onlangs gestuct of is het geschilderd? Wanneer de wand is gestuct adviseren we altijd om de wand eerst op te schuren met schuurgaas. Door het opschuren haal je oneffenheden uit het stucwerk en ga je een betere hechting creëren, doordat de voorstrijk goed in het stucwerk kan trekken.

Wanneer de ondergrond al voorzien is van een laag verf kun je de wand het beste even stofvrij maken en ontvetten voordat je het opnieuw gaat schilderen.

Materiaal

Goed materiaal is het halve werk. Door het aanschaffen van kwalitatief goede producten merk je dat het schilderen makkelijker en sneller gaat dan wanneer je kwalitatief mindere producten gebruikt. Laten we starten de muurverf zelf. Goedkopere muurverven bevatten een hogere hoeveelheid krijt en minder bindmiddelen. Dit houdt in dat de verf van zichzelf snel droogt waardoor er al sneller baanvorming kan ontstaan.

Bij de kwalitatief betere (en tevens duurdere) muurverven zit meer bindmiddel en titaan, waardoor de muurverf beter strijkt, beter vloeit en tevens witter is. Een geschikte muurverf voor een streeploos resultaat is de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF! Met dit product wordt een muur verven zonder strepen een eenvoudige taak!

Ook verfrollers spelen een grote rol bij het muur verven zonder strepen. Zo neem je de Anza Rimax voor de grove ondergronden, de Anza Micmex voor middelgrove ondergronden en de Anza Antex en Titex voor de gladde ondergronden.

Verwerking

Vlot en nat-in-nat werken is zeer belangrijk. Het beste is om ongeveer per meter te werken. Dit houdt in dat je niet eerst alle randen doet, maar alléén de randen waar je weer snel overheen kan schilderen. Wanneer de verf nog nat is en je erover heen gaat met de roller vloeit alles mooi in elkaar en krijg je geen strepen. Ook kun je beter geen banen schilderen van beneden naar boven, maar wat willekeuriger door elkaar en het vervolgens kort verticaal na te strijken. Strijk dan ook weer niet te vaak na, want dan ga je strepen trekken. Dus kortom, probeer altijd nat-in-nat en door te werken.

Een muur verven zonder strepen doe je met hulp van De Verfzaak. Het is begrijpelijk als je nog wat vragen hebt voor onze verfspecialisten. Voor meer informatie kun je contact met onze klantenservice of een van onze fysieke winkels opnemen. We helpen je graag op weg zodat ook jouw klus een succes wordt!