• Lorem ipsum

Plafond witten? Dit is wat je moet weten

28 Aug 2019

Een plafond witten is niet iedereens favoriete hobby, maar soms is het wel noodzakelijk. Als een plafond er na verloop van jaren geel gaat uitzien, vlekken, scheuren of zelfs schimmel heeft, dan is het tijd om toch eens actie te ondernemen. Een fris en mooi wit plafond zal de gehele ruime weer in een nieuw jasje steken. Maar hoe kan je het beste een plafond schilderen en wat is er allemaal voor nodig? 

De voorbereiding


Voor een zo strak mogelijk resultaat, is het noodzakelijk dat gaten en scheuren in het plafond worden gerepareerd. Je kan hiervoor de Alabastine Sneldrogende Muurvuller voor gebruiken. Om de plekken zo glad mogelijk te krijgen dien je na het drogen van de muurvuller de bewerkte plekken te schuren. De randen van de wand ga je nu afplakken met afplaktape. Dit voorkomt dat er een rand wordt gevormd aan de bovenkant van de muren door de plafondverf.

Eventuele obstakels aan het plafond, zoals verlichting kan je het beste ook afplakken. Nog beter doe je eraan om de lampen te verwijderen. Staan er nog meubels in de ruimte? Dek deze dan af met afdekfolie. Zo voorkom je verfspetters. Nu is het tijd om het gehele plafond te ontvetten. Gebruik hiervoor Polyfilla S600, een universeel reinigingsmiddel en breng het door middel van een spons aan op het plafond. 

Ondergronden

 
Om de verflaag goed te laten hechten en ook direct dekkend te krijgen is het aan te raden om een grondlaag aan te brengen. Hiervoor is Sikkens Alpha Aquafix een zeer goed middel. Deze watergedragen grondlaag vermindert de zuiging van het plafond.

Breng de grondlaag aan met een rolborstel op een telescopische stang. Dit is gemakkelijker dan een huishoudtrapje gebruiken. Je kan het natuurlijk ook professioneel aanpakken en een steiger plaatsen. Breng Alpha Aquafix een dag voor het plafond witten aan. Zo heeft het alle tijd om goed te drogen. 

Het plafond witten: hoe doe je dat?


Bij het witten van het plafond begin je altijd met de randen en de hoeken. Dit kan je doen met een kwast. Om te voorkomen dat je strepen ziet, is het verstandig om de randen en de hoeken met een roller na te behandelen. Gebruik een goede kwaliteit verf, zoals Sikkens Alphacryl Plafond. Alphacryl Plafond heeft een hoge dekkracht, een mooie witte kleur en zal niet snel verkleuren.

Wanneer je de randen en de hoeken hebt geverfd doe je het middenstuk van het plafond met een roller. Breng eerst horizontale banen en vervolgens verticale banen aan en laat deze overlappen. Zo wordt het plafond het beste gedekt. Trek nadat het plafond is gewit, direct de afplaktape van de randen om te voorkomen dat je opgedroogde verf meetrekt. 

Enkele tips

  • Werk vanaf de lichtbron, zoals een raam naar binnen toe en schilder bij daglicht. Bij kunstlicht zal je niet goed kunnen zien of alles goed is gedekt.
  • Zet je verwarming uit, om te voorkomen dat de verf te snel droogt. De ideale temperatuur om het plafond te witten is 15 graden.
  • Bespaar niet op verf. Zorg dat er altijd veel verf aan de roller zit om strepen te voorkomen.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »