• Lorem ipsum

RAL 7001: wat je moet weten

31 Jan 2020

Wanneer je besluit om een muurtje, meubel of een ander object van een nieuwe kleur te voorzien, loop je hoe dan ook tegen de volgende vraag aan: welke kleur ga ik kiezen? 

We snappen dat het enorm lastig kan zijn om de juiste keuze te maken, want zoals je zelf vast wel weet: veel kleuren lijken op elkaar. Om je van tijd tot tijd mee te nemen in de wondere wereld van de verfkleuren zetten we af en toe een kleur in de spotlights. 

Zo weet je binnen een mum van tijd of deze kleur bij je past en hoe je ervoor kunt zorgen dat je de juiste keuze maakt voordat je aan je schilderklus begint. Deze keer focussen we ons op RAL 7001.

 

RAL 7001

Wanneer je al vaker de kwast of verfroller ter hand hebt genomen, heb je ze vast al eens gezien: die RAL-codes die je terugvindt op verfemmers en verfblikken. Maar wat betekenen die codes nu eigenlijk? 

Het antwoord op deze vraag is gelukkig vrij simpel. Omdat er zoveel verschillende kleuren zijn was er aan het begin van de vorige eeuw al behoefte aan een systeem dat orde zou scheppen in de chaos. In 1927 werd daarom het RAL-systeem ontwikkeld. Officieel gebruiken we dit systeem sinds dat jaar om kleuren verf en coatings te definiëren. Elke kleur wordt toegewezen aan een categorie en krijgt daarnaast een 4-cijferige code. 

RAL 7001 behoort tot de zilvertinten, net als alle andere kleuren die een code hebben die tussen de 7000 en 8000 ligt. Omdat al die cijfers voor verwarring kunnen zorgen, heeft elke kleur naast de code ook een typering gekregen. Deze typering laat vaak zien om wat voor soort kleur het gaat. Zo wordt RAL 7001 ook wel zilvergrijs genoemd. Hieronder vind je een paar voorbeelden van populaire kleuren met de bijbehorende typering:

RAL 9001 → Crèmewit

RAL 9010 → Zuiver wit

RAL 9016 → Verkeerswit

 

Past RAL 7001 bij mij?

Er zijn flink wat manieren om tot het antwoord op deze vraag te komen. Misschien wel het belangrijkste wat je moet doen is: vergelijken, vergelijken, vergelijken. Vaak maak je je meteen een voorstelling van een bepaalde kleur, maar later blijkt dan dat het er heel anders uitziet dan je had verwacht. Om dit te voorkomen is het slim om veel kleuren met elkaar te vergelijken. 

Stel je voor dat je overweegt om RAL 7001 te gaan gebruiken voor jouw klus. We adviseren je dan om ook eens te kijken naar kleuren die dicht tegen zilvergrijs aanschurken. Dit zijn bijvoorbeeld RAL 7000, RAL 7004 en RAL 7045. Wanneer je deze kleuren naast elkaar houdt vallen de verschillen pas echt op. Dit kun je aanpakken door een kleurenwaaier te gebruiken of door afbeeldingen online naast elkaar te houden. We raden daarbij aan om ook rekening te houden met de toekomstige lichtinval. Een muur in een donkere schuur zal anders ogen dan een muur in een slaapkamer met veel ramen. Licht doet namelijk veel met kleur. Gebruik anders een kleurtester om zeker te zijn van je zaak. Zo weet je vrijwel zeker dat je na het schilderen niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. 

 

RAL 7001 laten mengen door De Verfzaak

Grote kwaliteitsmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol produceren de populairste kleuren zoals het eerder genoemde RAL 9010 op enorm grote schaal. Dit geldt echter niet voor de wat minder bekende kleuren zoals RAL 7001. 

Ben je van plan om RAL 7001 te gaan gebruiken? Dan ben je bij De Verfzaak aan het juiste adres. Wij kunnen namelijk elke kleur mengen die je maar wenst. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is de unieke kleurcode van jouw kleur. We vragen je wel om goed onderzoek te doen voordat je besluit om een kleur te laten mengen aangezien gemengde verf niet meer geretourneerd worden.

 

Advies nodig? Onze klantenservice helpt je

Beslissen welke kleur je gaat gebruiken is slechts één van de stappen die je moet nemen voordat je überhaupt kunt gaan beginnen en ook tijdens het schilderen kun je voor lastige vragen komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Met welke temperaturen mag ik buiten verven?
  • Moet ik bij deze verf een kwast of een roller gebruiken?
  • Hoeveel liter heb ik nodig als ik mijn slaapkamer wil verven?
  • Hoeveel lagen moet ik aanbrengen en heb ik grondverf nodig?

Dit is slechts een kleine greep uit de vragen waarop je een antwoord moet hebben wanneer je aan de slag wil gaan. Mocht je behoefte hebben aan passend advies, dan adviseren we je om contact op te nemen met onze klantenservice of om advies te vragen aan één van onze specialisten in één van de acht winkels van De Verfzaak. Je kunt ons daarnaast op twee manieren bereiken. Stuur een mailtje of bel ons even.

Telefoonnummer: 085 - 0406034
E-mailadres:[email protected] 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »