• Lorem ipsum

RAL 7006: is het beige of grijs?

1 Oct 2020

Wanneer je net een huis hebt gekocht of je huidige woning of appartement aan wil pakken, komt hoe dan ook het moment dat je verfemmers, kwasten en afplakmateriaal tevoorschijn moet gaan halen. Vaak zijn we als fanatieke doe-het-zelvers in ons hoofd al een tijdje met een grote verfklus bezig. Welk merk verf ga ik kopen? Laat ik die ene muur zoals hij nu is of krijgt die ook een nieuw kleurtje? En: neem ik de plafonds mee of laat ik die voorlopig voor wat ze zijn. 

Een andere cruciale vraag is en blijft: welke kleur verf ga ik gebruiken. Dat lijkt op het eerste oog best makkelijk. Kies een kleur zoals wit, groen of blauw en schilderen maar! In de praktijk ligt dit toch wat anders. De wereld van de kleuren is zoals je ongetwijfeld weet ongelooflijk groot en dat betekent dat er voor jou als klusser veel te kiezen valt. Maar hoe maak je die keuze nu precies en hoe zorg je ervoor dat je na al dat verven geen spijt krijgt van je beslissing? 

Om je te helpen zetten we af en toe een kleur in de spotlights. In een mum van tijd weet je dan of deze kleur wellicht iets voor je is voor een toekomstige klus en hoe je je keuze maakt.

 

Wat betekent RAL 7006?

Als je op zoek gaat naar de juiste verf voor jouw project kom je hoe dan ook die ietwat raar ogende RAL-nummers tegen. Dit kan voor wat verwarring zorgen als je niet precies weet waar deze nummers voor staan. Er zijn ontelbaar veel kleuren waar je uit kunt kiezen en dat is precies de reden waarom elke kleur is voorzien van een unieke RAL-code. Het RAL-systeem is inmiddels al bijna 100 jaar oud en werd in de jaren ‘20 van de vorige eeuw in Duitsland ontwikkeld om kleuren verf en coatings te definiëren. In de jaren daarna zijn er steeds nieuwe kleuren bijgekomen en daarom is het voor ons als klussers wel zo fijn dat er een beetje orde in de chaos is.

Die orde wordt gecreëerd door het RAL-systeem. Allereerst wordt een kleur ingedeeld in een categorie. Zo zijn de nummers 7000 t/m 7999, en RAL 7006 dus ook, gereserveerd voor de grijstinten. Elke variant van grijs valt in deze categorie. Ben je van plan om voor grijs te kiezen? Laat je dan inspireren door deze categorie. Je vindt ze bijvoorbeeld terug in de kleurenwaaiers die we gebruiken om kleuren in te verzamelen.

 

Beigegrijs

Allemaal leuk en aardig natuurlijk die RAL-nummers, maar door al die cijfers wordt het niet meteen duidelijker. Eigenlijk weet je dan nog niets. Het is daarom goed om te weten dat elk RAL-nummer ook een typering meekrijgt. In het geval van RAL 7006 is dat beigegrijs. Het is allesbehalve makkelijk om een kleur te beschrijven middels een paar woorden, maar het biedt je wel een handvat. Beigegrijs is dus een kleur die zowel tegen grijs als beige aanschurkt. Tip: Vind je RAL 7006 een mooie kleur, maar is het net niet wat je zoekt? Bekijk dan ook eens kleuren zoals RAL 7000 (pelsgrijs), RAL 7003 (mosgrijs) en RAL 7008 (kakigrijs). Dit zijn kleuren die wel wat weg hebben van RAL 7006, maar toch net anders ogen.  

Andere voorbeelden van populaire kleuren en typeringen zijn:

RAL 9001 → Crèmewit

RAL 9010 → Zuiver wit

RAL 9016 → Verkeerswit

 

Zo maak je de juiste keuze

Zo op het eerste gezicht lijkt RAL 7006 een kleur voor je te zijn waarmee je wel uit de voeten kunt. Met andere woorden: jij ziet deze kleur wel op je muur belanden voor een mooi resultaat. Maar hoe weet je nu zeker dat je de juiste keuze maakt? 100% zeker kun je natuurlijk nooit zijn, maar je kunt wel een aantal stappen ondernemen om dichterbij het ultieme resultaat te komen. Hieronder hebben we enkele stappen voor je op een rijtje gezet.

Stap 1: vergelijken
Het vergelijken van verschillende kleuren geeft je altijd nieuwe inzichten. Een bepaalde grijsvariant kan bij je binnenkomen als puur grijs, maar als je er twee andere grijstinten naast legt, kan de door jou gekozen tint grijs ineens totaal anders ogen. Het vergelijken van kleuren kun je op een aantal manieren aanpakken. De eerder genoemde kleurenwaaier is een manier om snel en effectief kleuren met elkaar te vergelijken. Daarnaast kun je online kleuren opzoeken en ze met elkaar vergelijken.

 

Stap 2: denk aan de ruimte
Een mooie kleur op de muur of op een meubel is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is wel zo fijn als deze kleur matcht met de rest van de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan je slaapkamer. Als daar veel rood in is te vinden dan kan een rode muur voor overkill zorgen. Probeer de nieuwe kleur dus goed te matchen met de rest van de kamer.

 

Stap 3: licht
Een andere belangrijke factor is lichtinval. Licht doet ontzettend veel met een kleur. Veel licht kan een vrij donkere kleur een stuk lichter laten ogen. Houd hier dus ook goed rekening mee als je een kleur kiest. Jouw nieuwe kleur zal nu eenmaal anders ogen in een matig verlichte zolder dan in een slaapkamer met veel ramen.

 

Passend advies van De Verfzaak

Naast het kiezen van de juiste kleur moet je ook nog voor een topmerk zoals Sikkens, Sigma, Wijzonol of Drost. Het kan lastig zijn om meteen de juiste kleur te kiezen en wellicht heb je na het lezen van deze blog nog enkele vragen over RAL 7006 of iets anders dat met je komende verfklus te maken heeft. Het is dan goed om te weten dat onze specialisten voor je klaar staan om je te helpen. Bezoek bijvoorbeeld één van de filialen van De Verfzaak en spreek een specialist aan. Op die manier ben je in de gelegenheid om de juiste kennis in te winnen én om verf te kopen.

Ben je van plan om jouw verf in de online shop van De Verfzaak te kopen, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Dat kan! Stuur ons dan een e-mail met al je vragen of bel ons even. We helpen je graag verder!