• Lorem ipsum

RAL 7016 (antracietgrijs): wat is het en waar gebruik je het voor?

28 Jul 2020

Wanneer je van plan bent om de muren van je slaapkamer te gaan schilderen, die schutting nu toch eens eindelijk onder handen wil gaan nemen of de tuinmeubelen van een likje verf wil voorzien, loop je hoe dan ook tegen de volgende vraag aan: welke kleur ga ik eigenlijk gebruiken? 

De zoektocht naar de juiste verf is belangrijk en daarbij ga je niet over één nacht ijs, maar dat geldt uiteraard ook voor de kleur van de verf. Tegen die kleur moet je immers jaren aan gaan kijken en dan is het wel zo fijn als je 100% tevreden bent met de kleur die je hebt gekozen. Het kiezen van die juiste kleur kan best wat tijd in beslag nemen omdat je alle opties af wil wegen en niet té snel een beslissing wil nemen. 

Om je te helpen zetten we de verschillende kleuren zo nu en dan voor je in de spotlights. Zo weet je in een mum van tijd of deze kleur geschikt is voor een toekomstige schilderklus die je in de planning hebt staan. Deze keer focussen we ons op RAL 7016.

 

Wat is RAL 7016?

7016 van RALAls je weinig ervaring hebt met het kiezen van kleuren dan zegt dit je waarschijnlijk helemaal niets, maar de klussers die geregeld een kwast in hun handen hebben gehad hebben de RAL-nummers vast al eens voorbij zien komen. Het RAL-systeem is een van oorsprong Duits systeem dat inmiddels al bijna 100 jaar oud is waarmee we kleuren van verf en coatings definiëren. Vrijwel alle mogelijke kleuren worden ingedeeld in een categorie en krijgen daarnaast een 4-cijferige code zodat deze kleuren goed geordend kunnen worden. Vergelijk het bijvoorbeeld met een kleurenwaaier die je kunt gebruiken om de kleur van je verf te bepalen.

Je kunt je voorstellen dat er ongelooflijk veel RAL-codes zijn. Dit lees je bijvoorbeeld al af aan de codes van populaire kleuren zoals RAL 9010 en RAL 9016, populaire varianten van wit die vaak worden gebruikt voor het schilderen van muren en plinten. 

 

Antracietgrijs

Allemaal leuk en aardig die RAL-codes, maar als je op zoek bent naar een kleur dan heb je in eerste instantie weinig aan deze kleurnamen. Het is daarom fijn dat elke kleur ook een typering heeft meegekregen die de kleur als het ware beschrijft. Zo wordt RAL 9010 ‘zuiver wit’ genoemd en spreken we bij RAL 9016 van ‘verkeerswit’. Zo heb je snel door dat het hier om varianten van wit gaat.

RAL 7016 valt in de categorie die loopt van de nummers 7000 t/m 8000 en dat zijn in het RAL-systeem de grijstinten. De typering die RAL 7016 heeft gekregen is antracietgrijs. Deze grijstint neigt meer naar zwart dan naar wit en heeft een mooie donkere uitstraling. 

 

Is RAL 7016 geschikt voor mij?

Dit is een vraag die je zelf moet zien te beantwoorden, maar we kunnen je wel een aantal tips meegeven die ervoor zorgen dat je de juiste keuze kunt maken. Misschien wel het belangrijkste wat je moet doen is visualiseren. DIt houdt in dat je goed in kaart brengt waar je de kleur precies wil gaan gebruiken en welke meubels en andere objecten er nog meer in de ruimte te vinden zijn. De kleur die je kiest, in dit geval mogelijk RAL 7016, moet natuurlijk wel goed matchen bij de rest van de ruimte.

Daarnaast speelt licht een ongelooflijk grote rol bij kleuren in het algemeen. Zo zal antracietgrijs totaal anders ogen in een donkere overloop in je huis dan in een slaapkamer met aan drie kanten grote ramen. Door veel lichtinval zal RAL 7016 een stuk lichter ogen dan in een relatief donker gedeelte van je juist. Probeer deze tips in jouw voordeel te gebruiken en probeer naast RAL 7016 een aantal kleuren te vinden die veel op elkaar lijken. Uiteindelijk kom je dan bij de juiste kleur uit. 

 

Mengen

Populaire kleuren zoals RAL 9010 worden door de populaire verfmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol op grote schaal geproduceerd en deze kleuren hoeven dan ook niet speciaal gemengd te worden. Voor een wat minder populaire kleur als RAL 7016 geldt dit niet, maar het goede nieuws is dat we die bij De Verfzaak voor je kunnen mengen. We vragen je wel om vooraf goed te bedenken of antracietgrijs echt de kleur is waar je voor wil gaan omdat gemengde verf niet meer geretourneerd kan worden.

 

Passend advies van De Verfzaak

Het kiezen van een kleur doe je niet zomaar en daar komt zoals je hebt kunnen lezen nog heel wat bij kijken. In de aanloop naar een verfklus is het kiezen van een kleur een van de knopen die doorgehakt moet worden. Het daarnaast zo zijn dat je tijdens de voorbereiding van je klus op nog meer vragen stuit. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoeveel liter RAL 7016 heb ik eigenlijk nodig voor mijn klus?
  • Welk merk kan ik het beste gebruiken?
  • Kan ik een kwast en roller gebruiken of zijn er nog meer mogelijkheden?
  • Hoe snel is de verf droog en hoeveel lagen moet ik over elkaar heen schilderen?

Zoals je ziet zijn er flink wat factoren waar je rekening mee moet houden. De antwoorden op deze vragen geven je een goed gevoel en zo kun je met de juiste mindset aan jouw klus beginnen. Onze specialisten staan voor je klaar om de juiste antwoorden te vinden. Bezoek bijvoorbeeld een filiaal van De Verfzaak en spreek een specialist aan. Op die manier ben je in de gelegenheid om gericht inkopen te doen én om de juiste knowhow the verzamelen. Ben je van plan om jouw verf online in de webshop van De Verfzaak te bestellen, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Dat kan! Mail ons je vragen of bel ons even.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »