• Lorem ipsum

RAL 9007: alles wat je moet weten

10 Jan 2020

Je hebt een mooi klusproject in de planning staan zoals het schilderen van een tuinhuisje of je slaapkamer. De dag van de klus zit eraan te komen, maar ineens besef je je dat je de belangrijkste keuze nog moet maken: welke kleur verf kies ik eigenlijk? 

Zoals je ongetwijfeld weet is de wereld van de verfkleuren ongelooflijk groot en kan het dus lastig zijn om het overzicht te behouden. Om je te helpen zetten we bij De Verfzaak geregeld een specifieke kleur in het zonnetje. Dat is niet alleen leerzaam, maar zo zie je in een mum van tijd of deze kleur geschikt is voor een toekomstig project. Dit keer is het de beurt aan RAL 9007.

 

RAL? Wat is dat eigenlijk?

Als gemotiveerde doe-het-zelver heb je ze vast wel eens gezien: de RAL-nummers op de verfblikken en verfemmers. Het RAL-systeem werd in 1927 al ontwikkeld door het Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung. Dat is een hele mond vol, maar dit is ‘gewoon’ het systeem waarmee we verfkleuren en coatings definiëren. 

Elke kleur heeft een unieke viercijferige code gekregen waarmee je de kleur dus snel terug kunt vinden. Zo hebben alle zwart- en wittinten een code gekregen die tussen de 9000 en 10000 ligt. Zo zie je in één oogopslag dat RAL 9007 dus een zwart- of wittint moet zijn en dat klopt! 

Om het voor professionele schilders en doe-het-zelvers wat makkelijker te maken heeft elke kleur ook een typering meegekregen. Zo noemen we RAL 9007 ook wel grijs aluminiumkleurig en dat laat zien dat deze kleur ongeveer midden tussen zwart en wit in zit. Dit zijn andere populaire kleuren uit deze categorie met hun typering:

RAL 9010 → Zuiver wit

RAL 9001 → Crèmewit

RAL 9016 → Verkeerswit

RAL 9005 → Gitzwart

 

De juiste kleur kiezen

Het klinkt zo makkelijk. Even naar De Verfzaak of lekker met de beentjes omhoog online even een kleur uitkiezen. In de praktijk zul je vaak merken dat het doorhakken van die knoop best nog wat tijd in beslag kan nemen. Steeds loop je tegen dezelfde problemen aan. 

Oogt deze kleur bij mij thuis net zo als in de winkel? Wat gebeurt er met deze kleur als de zon er op staat? En al die kleuren lijken zo op elkaar, welke moet ik nemen? 

Om de juiste keuze te maken kun je een paar dingen doen. Vergelijk ze kleuren goed met elkaar. Vaak vallen de verschillen pas goed op als je twee bijna dezelfde kleuren naast elkaar houdt. Verder is het slim om één van onze specialisten te raadplegen als je er echt niet uitkomt. Op die manier ga je niet over één nacht ijs en kun je met een gerust hart aan jouw klusproject beginnen.

 

Kleuren laten mengen door De Verfzaak

Kleuren zoals RAL 9010 en RAL 9001 zijn enorm populair en daarom worden ze op grote schaal geproduceerd door topmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol. Bij een kleur als RAL 9007 is dat niet geval, maar geen nood! Bij De Verfzaak mengen we élke kleur voor je. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is de unieke code van jouw kleur. We vragen je wel om goed na te denken over je uiteindelijke keuze. Het is namelijk niet mogelijk om gemengde verf te retourneren. 

 

Advies van onze specialisten

Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de perfecte kleur? Of heb je nog een paar andere vragen voordat je echt wil beginnen aan jouw klus? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Je kunt ons op drie manieren bereiken. Loop even binnen bij één van onze acht filialen, stuur ons een mail of bel ons.

E-mailadres:[email protected]
Telefoonnummer:085 - 0406034

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »