• Lorem ipsum

Spachtelputz verven: hoe doe je dat? En wat heb je nodig?

15 Jun 2020

Wanneer je een muur gaat verven is het belangrijk dat je rekening houdt met veel factoren. Je wil immers lang van het eindresultaat kunnen genieten. In de wereld van muurverf alleen al vind je ongelooflijk veel verschillende soorten verf, maar dat niet alleen. 

De omstandigheden waarin je schildert hebben invloed op de verf, de ondergrond speelt een cruciale rol en zo zijn er heel veel elementen waar je rekening mee moet houden. We helpen je graag met het bereiken van een resultaat waar je trots op mag zijn. In deze blog leggen we de focus op het schilderen van een spachtelputz muur. Hoe doe je dat eigenlijk?

 

Wat is spachtelputz?

Het zal je niet als een verrassing in de oren klinken dat je voor het overschilderen van spachtelputz speciale verf nodig hebt. Dit komt omdat spachtelputz voor een specifieke ondergrond zorgt met unieke eigenschappen. Spachtelputz is typisch zo’n woord dat je regelmatig voorbij hoort komen als je weleens hebt geschilderd, maar waarvan best veel mensen niet precies weten wat het inhoudt.

Spachtelputz is een verzameling steentjes (korrels) die door een bindmiddel aan elkaar worden verbonden. De grootte van de korrels is variabel en dat betekent dat je dus zelf kunt kiezen hoe groot ze zijn. Spachtelputz wordt vaak gebruikt als afwerking voor muren en plafonds en is goed te herkennen aan het reliëf. Het gebruik van spachtelputz brengt flink wat voordelen met zich mee. Zo kun je spachtelputz zowel binnen als buiten aanbrengen, is het kras- en schrobvast en is het relatief goedkoop. 

 

Voorbereiding

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is zorgt spachtelputz voor een steenachtige, harde ondergrond. Wanneer je deze ondergrond over wil schilderen is het belangrijk dat je voor een goede voorbereiding zorgt. Dit wil nog weleens vergeten worden terwijl je door een goede voorbereiding zult merken dat je soepel en zonder stress werkt. 

Stap 1: Verf kopen

Voor het overschilderen van spachtelputz is ‘gewone’ muurverf geschikt. Let er wel op dat je voor verf kiest die geschikt is voor deze ondergrond en dat je niet per ongeluk houtverf koopt of iets dergelijks. De belangrijkste tip die we je mee kunnen geven bij het kopen van verf is dat je relatief veel verf nodig hebt. Dit heeft te maken met de korrels op de muur waardoor de verf minder goed dekt. Calculeer dit in en sla dus voldoende verf in. Het is vooraf lastig te bepalen hoeveel lagen verf je nodig hebt, maar minimaal 3 lagen lijkt een zekerheidje.

Stap 2: Afplakken

Een taak waar de meeste klussers niet bepaald warm voor draaien, maar wel een klus waar je achteraf ongelooflijk veel profijt van hebt. Plak de randen van de muren en het plafond goed en strak af en vergeet de stopcontacten niet. De stopcontacten kun je er eventueel af schroeven, maar dit is niet per se nodig. Zorg er wel voor dat verf geen toegang heeft tot het stopcontact. Leg daarna plastic, stucloper of zeil op de vloer. 

Ga je bijvoorbeeld een muur in de slaapkamer verven? Dan is het aan te raden om de gehele vloer af te dekken. Een paar verfdruppels hebben zich zo aan je schoenen genesteld en voor je het weet zit de hele vloer onder.

Stap 4: Kit de randen

Omdat we hier met een structuur muur te maken hebben is het slim om naast het afplakken ook te kiezen voor een randje kit. Door de structuur heeft de verf anders de kans om onder de tape te kruipen en dat wil je uiteraard voorkomen.

Stap 5: Ontvet de muur

De verf hecht beter aan een vetvrije muur. 

Stap 6: Gebruik eventueel voorstrijk

Wanneer muren een zuigende werking hebben is het aan te raden om voorstrijk te gebruiken. Weet je niet zeker of jouw muur voorstrijk nodig heeft? Neem dan contact op met onze klantenservice. Samen met jou bekijken we de situatie en komen we tot een passende oplossing.

 

Muur schilderen

Het schilderen van een muur waarop zich spachtelputz bevindt wijkt in feite niet af van het schilderen van een gladde muur. Gebruik daarom een kwast en/of dunne roller voor de randen en een wat grotere rollen voor de rest van de muur. Werk van boven naar beneden in strakke banen zodat je goed in de gaten kunt houden of je alles hebt geraakt. 

 

Extra tips

Zoals je hebt kunnen lezen is het overschilderen van spachtelputz een klus die je redelijk eenvoudig tot een goed einde kunt brengen. Hieronder vind je extra advies en handige tips die je klus vergemakkelijken en waardoor het resultaat nog beter wordt. 

  • Maak een realistisch schema

‘Die muur schilder ik zaterdag wel even over’. Het is lekker weer en je bent van plan om die drie muren in één dag over te schilderen. Houd rekening met de tijd en probeer er geen race van te maken. Je hebt minimaal drie lagen verf nodig en misschien nog wel meer. Dat betekent dat je ook steeds moet wachten totdat de uur droog is. Lees de productomschrijving en houd je aan de droogtijden. Wanneer je een realistisch schema maakt hoef je je niet onnodig te haasten en is het resultaat beter. 

  • Werk waar mogelijk daglicht

Vooral wanneer je wit over wit schildert kan het lastig zijn om goed te zien of je alles dekkend hebt geverfd. Bij daglicht zie je dit sowieso een stuk beter dan bij kunstlicht. Probeer dus voor een zo goed mogelijke lichtinval te zorgen.  

  • Neem nooit pauze tijdens het schilderen van de muur

Een vriend komt langs om een kop koffie te drinken en je bent net op de helft van je muur. Even de roller in de bak en naar beneden? We adviseren je om dit niet te doen. Je voorkomt strepen en andere verrassingen als je de muur in één keer schildert. 

  • Let op de temperatuur

De temperatuur heeft invloed op de verf. De ideale temperatuur om te schilderen ligt rond de 20 graden. Als het iets warmer is zal de verf sneller drogen, terwijl dit proces juist trager verloopt bij lagere temperaturen. We raden je af om bij extreme temperaturen te schilderen.  

  • Vergeet de afplaktape niet

Deze fout wordt nogal eens gemaakt en kan frustrerende gevolgen hebben. Wanneer je de verf helemaal uit laat harden loop  je het risico dat je een deel van de verf meetrekt als je de tape verwijdert. Verwijder de tape dus niet al te lang na het schilderen. 

  • Gebruik rollers met langere haren

Hierdoor raak je de gaatjes op de muur beter.

 

Passend advies van De Verfzaak

Het overschilderen van een spachtelputz muur kan voor veel vragen zorgen, zeker als je al een tijdje geen kwast of roller in je handen hebt gehad. Het is dan fijn om te weten dat onze specialisten voor je klaarstaan om ál je vragen te beantwoorden. Zo weet je zeker dat met de juiste mindset en met vertrouwen aan je klus kunt beginnen.

Bezoek bijvoorbeeld één van de filialen van De Verfzaak. Daar vind je specialisten die je kunnen helpen en zo ben je ook nog eens in de gelegenheid om gericht inkopen te doen. Ben je van plan om jouw inkopen online in de webshop van De Verfzaak te doen, dan raden wij de Prinssen Spachtelputz aan. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »