• Lorem ipsum

Trap verven: alles wat je moet weten

14 Apr 2020

 Een van de lastigste schilderklussen die er zijn, is het schilderen van een trap. Maar een trap verven hoeft helemaal geen frustraties en problemen op te leveren. Bij De Verfzaak ben je zoals je weet aan het juiste adres om trapverf en de benodigde accessoires te kopen, maar we zorgen er ook graag voor dat je goed beslagen ten ijs komt als je met je verfklus gaat beginnen. 

Dat betekent dat we niet alleen de producten leveren waarmee je je trap kunt verven, maar ook de kennis. In deze blog laten we je zien hoe je een trap kunt verven en waar je allemaal op moet letten als je aan de slag gaat. 

 

Wat heb ik nodig voor het verven van een trap?

Die houten trap is nu al een aantal jaar een doorn in je oog en nu heb je de knoop toch écht doorgehakt: ik ga mijn trap lakken. Helaas is het geen kwestie van een pot trapverf kopen en gaan met die banaan. 

Zoals je ongetwijfeld weet is een goede voorbereiding het halve werk. Dat geldt niet alleen voor het behandelen van de trap zelf, maar ook voor de spullen die je in huis moet halen. Dit heb je nodig voor het schilderen van een trap:

  • Grondverf
  • Trapverf
  • Afplaktape
  • Ontvetter
  • Schuurpapier
  • Eventueel houtvulmiddel om gaatjes en beschadigingen te herstellen
  • Kwasten en rollers 
  • Verfbakjes

 

De voorbereiding

Je hebt alle benodigdheden in huis gehaald en bent klaar om dit klusje te gaan klaren. Een kwestie van verf op de trap aanbrengen en klaar is Kees? Helaas is dit niet het geval, maar als je stap voor stap de juiste handelingen uitvoert kán er niets mis gaan.

Stap 1: Maak de trap schoon

Om de grondverf, ook wel primer genoemd, zo goed mogelijk te laten hechten is het belangrijk dat alle randvoorwaarden kloppen. Misschien wel de belangrijkste eis is dat de trap zo schoon mogelijk is. Stap 1 is daarom het reinigen van de trap met ontvetter. Dit kan bijvoorbeeld met St Marc verfreiniger

Stap 2: Schuur de trap

Om de trap zo egaal en vlak mogelijk te krijgen is het belangrijk om de volledige trap en dus ook de onderkant van de trap goed te schuren. Het kan lastig zijn om het juiste schuurpapier uit te zoeken voor deze klus omdat er veel korrelgroottes verkrijgbaar zijn. Over het algemeen kun je stellen dat een korrelgrootte tussen P150 - P180 voldoende is om een mooi egaal resultaat neer te zetten.

Stap 3: Nog een keer schoonmaken

Het zal niet niet als een verrassing in de oren klinken dat al dat schuren veel stof en minuscule houtdeeltjes over de trap laat dwarrelen. Maak de trap daarom nog een keer schoon zodat de klus echt kan beginnen!

Stap 4: Afplakken

Maar voordat je echt met de kwasten en rollers aan de gang kunt gaan is het slim om de trap goed af te plakken. Hierdoor schilder je met een fijner gevoel omdat je niet tot op de millimeter precies hoeft te verven. Afplakken kost even wat tijd, maar je hebt er ongelooflijk veel profijt van. 

 

Grondverf voor het schilderen van de trap

Een trap krijgt in huis flink wat te verduren en daarom is het belangrijk dat je kwaliteitsverf gebruikt om dit klusje naar tevredenheid te klaren. Zo weet je zeker dat je jaren kunt genieten van een mooi eindresultaat. De grondverf voor het verven van een trap speelt hierbij een grote rol. Deze primer zorgt namelijk voor de verbinding tussen de trapverf en het hout. Voorbeelden van goede grondverf zijn: Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer en Sigma S2U Nova Primer.

Het aanbrengen van de primer kun je doen op de manier die je zelf het fijnst vindt. Heb je een trap met veel moeilijk bereikbare plekken en is het lastig om in het trapgat te schilderen? Dan is het wellicht slim om voor wat kleinere rollers en kwasten te gaan. Zo kun je overal makkelijk bij en voorkom je een hoop frustratie. 

Let na het aanbrengen van de primer goed op de tijd. Op het verfblik vind je de droogtijd van de primer en we adviseren je om je hier ook echt aan te houden. De verleiding kan groot zijn om snel weer te beginnen omdat de trap droog oogt, maar dit kan later voor vervelende verrassingen zorgen als je te snel weer begint. 

Het is slim om minimaal twee lagen grondverf aan te brengen voor het beste resultaat. Weet je niet zeker hoeveel lagen je aan moet brengen? Lees dan de beschrijving op het verfblik of neem contact op met de klantenservice.

 

Schilderen van de trap

Na het drogen van de grondverf is het tijd voor de klus waar het eigenlijk allemaal om te doen is: het schilderen van de trap. Je zult zien dat de goede voorbereiding ervoor heeft gezorgd dat je met een zeker gevoel kunt gaan verven. Net als bij de grondverf is het slim om de grootte van de kwasten en rollers aan te passen aan de situatie en de kans is dus groot dat je voor dezelfde grootte kiest als bij de primer. 

De belangrijkste tip die we voor je in petto hebben heeft te maken met de volgorde van het schilderen zelf. Als je fanatiek bezig bent, ben je zo een eindje weg, maar na afloop bedenk je je ineens: ik moet eigenlijk naar boven om om me om te kleden… En dan is het wachten geblazen. Sla daarom steeds een trede over als je gaat schilderen. Op die manier heb je altijd nog de mogelijkheid om naar boven en weer naar beneden te gaan. Zijn de oneven treden droog? Dan begin je met de even treden. 

Net als bij de grondverf is het belangrijk dat je de klok goed in de gaten houdt. Trapverf droogt relatief snel, maar we raden je zeker aan om de minimale tijd die op het verfblik staat aan te houden. Als de hele trap droog is, is het tijd voor de tweede laag verf. Twee lagen is meestal voldoende, maar het kan zijn dat een derde laag nodig is. Neem contact op met onze klantenservice als je hier vragen over hebt. We helpen je graag verder!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »