• Lorem ipsum

Vloertegels verven: hoe doe je dat & wat heb je nodig?

14 Apr 2020

Binnen de wereld van het schilderen heb je ongelooflijk veel verschillende soorten verf en technieken. Een muur schilder je nu eenmaal op een andere manier dan dat je een trap verft

Om je te helpen om ál deze klussen tot een goed einde te brengen, lichten we af en toe een verfklus uit en gaan we er dieper op in. Op die manier zie je hoe je een dergelijke klus tot een goede einde brengt en wat je allemaal nodig hebt. 

Deze keer zetten we de spotlights op vloertegels verven. Heb ik daar eigenlijk speciale verf voor nodig? En wat zijn de voor- en nadelen van tegels verven? Je leest het allemaal in deze blog.

Nadelen van het verven van vloertegels

Wanneer je niet van plan bent om bijvoorbeeld de hele badkamer opnieuw in te richten, maar wel op zoek bent naar een nieuwe look is het schilderen van vloertegels een optie. We willen er wel voor zorgen dat het eindresultaat mooi wordt en daarom is het goed om te weten dat er ook enkele nadelen kleven aan het schilderen van vloertegels:

  • Deze klus vereist specifieke producten en dus een grondige voorbereiding
  • Voegen blijven zichtbaar
  • Verf is minder kras- en slijtvast dan de tegel zelf

 

Voorbereiding: breng de vloer in kaart

Voordat je aan de gang kunt is het belangrijk om precies te weten om wat voor soort vloertegels het gaat en waar de vloertegels in de toekomst mee te maken krijgen. Zo hebben de vloertegels in de badkamer behoefte aan speciale tegelverf omdat ze constant in contact komen met warm water. Ook voor deze specifieke vloertegels is tegelverf voor de badkamer beschikbaar.

Weet je niet precies welke grondverf en tegelverf je nodig hebt? Neem dan contact op met de klantenservice.

 

Wat heb ik nodig?

De kans is groot dat je nog niet alles in huis hebt om vloertegels te verven als je deze klus gaat plannen. Dit heb je sowieso nodig:

  • Tegelverf
  • Eventueel grondverf
  • Afplaktape
  • Schuurpapier
  • Kwasten en/of rollers
  • Ontvetter

 

Stap 1: maak de tegels schoon en plak de ruimte af

Om een prachtig eindresultaat neer te zetten is het belangrijk dat alle randvoorwaarden voor de klus in orde zijn. Dat wil zeggen: de vloertegels zijn schoon en de ruimte is afgeplakt. Zorg er met afplaktape voor dat je lekker vrijuit kunt schilderen. Zo bescherm niet niet alleen al geschilderde tegels, muren en plinten, maar dit zorgt er ook voor dat je niet op de millimeter precies hoeft te schilderen. 

Na het afplakken is het zaak om de tegels zo goed mogelijk schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat de verf optimaal aan de vloertegels hecht waardoor je een mooi eindresultaat realiseert. Voor het schoonmaken van de vloertegels gebruik je ontvetter.

Stap 2: schuren

Wanneer je een houten tuinhuisje gaat schilderen, of een trap van een nieuwe laag verf gaat voorzien denk je wellicht automatisch aan schuren wanneer je bezig bent met de voorbereidingen. 

Maar wist je dat vloertegels ook geschuurd moeten worden voordat je met het aanbrengen van de verf kunt beginnen? Je ziet het misschien niet meteen, maar door het schuren wordt het oppervlak van de tegel ruwer en daardoor hecht de verf beter.

Stap 3: tijd voor de eerste laag verf

Het aanbrengen van de grondverf en de toplaag gebeurt op dezelfde manier. Ben je bijvoorbeeld van plan om verf te gebruiken die bestand is tegen warm water voor in de badkamer? Dan heb je een goede primer nodig. Het aanbrengen van deze primer pak je dus op dezelfde wijze aan als het aanbrengen van de toplaag.

Leg eerst de focus op de randen. Verf de afgeplakte randen en voegen met een kwast. Daarna is het tijd om de grote oppervlakten van een laag verf te voorzien. Het handigste is om dit met een roller aan te pakken. Breng de verf aan in lange banen om strepen/baanvorming te voorkomen.

Stap 4: de tweede en eventueel derde laag

De kans is groot dat jouw vloer twee, of misschien wel drie, lagen nodig heeft voordat het geheel er tiptop uitziet. Het belangrijkste hierbij is dat je de tijd goed in de gaten houdt. 

Uiteraard is de manier waarop je de verf aanbrengt belangrijk, maar dat geldt zeker ook voor de tijd die je tussen het aanbrengen van de lagen laat. De verf heeft tijd nodig om goed te drogen en dat mag zeker niet onderschat worden. Op de verfblikken vind je alle informatie die je nodig hebt. Staat er op het blik dat de verf 24 uur nodig heeft om te drogen, maar oogt de tegelverf na 16 uur al helemaal droog? Val dan niet voor de verleiding om eerder aan de slag te gaan.

Andere tegels die niet op de vloer liggen? Lees dan eens: Hoe moet ik tegels verven?