• Lorem ipsum

Voorstrijken: wat heb je nodig & hoe breng je het aan?

25 Mar 2020

Wil je nieuwe of bestaande muren schilderen, maar hebben deze nog een zuigende werking? Dan is het aan te raden om deze muren eerst voor te strijken voordat je ze gaat schilderen. Dat kan bijvoorbeeld met Alabastine voorstrijk.

De voorbereiding

Als eerste is het belangrijk om te weten hoe en wat de ondergrond is. Is het nieuw stucwerk, beton, baksteen of bijvoorbeeld spuitwerk (spack)? Daarnaast is het raadzaam om je af te vragen: voorstrijken, is dat wel echt nodig?

Laten we beginnen bij het stucwerk. Allereerst moet het stucwerk goed drogen. Als richtlijn wordt doorgaans 1 mm droging per dag aangehouden. Wanneer je twijfelt of het stucwerk droog genoeg is kun je dit meten met een vochtmeter. Het vochtpercentage moet dan beneden de 5%. Pas dan kun je het goed kunnen voorstrijken. Is het stucwerk super glad gestreken? Dan wordt geadviseerd om deze muur eerst met schuurgaas om te schuren zodat de voorstrijk goed in de muur trekt en voor een goede hechting zorgt. 

De voor- en nadelen van dekkende en transparante voorstrijk

Wanneer je het stucwerk heb opgeschuurd (wanneer dit nodig is) is de behandeling van beton, baksteen en spack hetzelfde. Deze ondergronden kun je met twee soorten voorstrijk behandelen, namelijk een dekkende en een transparante variant. 

Wanneer je een dekkende voorstrijk gebruikt ben je ervan verzekerd dat je secuur te werk zal gaan. Dit komt doordat je deze voorstrijk zal aanbrengen als een muurverf. Hierdoor zorg je ervoor dat de zuiging egaal is en dat je geen aanzetten en baanvorming creëert. 

Het voordeel van een transparante voorstrijk is dat je meer vierkante meters per liter kunt strijken. Het nadeel van een transparante voorstrijk is dat je minder goed ziet welke delen van de wand al zijn geïmpregneerd, waardoor de zuiging per deel van de wand verschilt en zo baanvorming kan ontstaan bij het aanbrengen van de eerste verflaag. 

Voorstrijk voor buiten

Wil je een buitengevel gaan schilderen? Ook dan is het advies om deze gevel eerst voor te behandelen. Dit kun je doen met een waterverdunbare en terpentine gedragen variant. De terpentine gedragen voorstrijk is voor buiten net wat beter dan de watergedragen omdat die wat beter fixeert en zo de ondergrond beter vastzet. 

Wil je een enkelsteens muur (vaak een schutting) gaan schilderen of een gevel die pas later is geïsoleerd? Neem dan een voorstrijk waar een silicaatverf overheen gezet kan worden. Deze verf is waterdampdoorlatend en zorgt ervoor dat de verf niet zal gaan bladderen. 

Het aanbrengen van voorstrijk

Voorstrijk kun je op drie manieren aanbrengen, namelijk met de kwast, roller of spuit. De transparante voorstrijken kun je zelfs met een lage drukspuit aanbrengen. Nadat je alles goed hebt afgeplakt kun je de wanden van beneden naar boven inspuiten, hierdoor voorkom je druppelvorming.

Heb je vragen over voorstrijk of impregneermiddel en ben je benieuwd wat je het beste kunt gebruiken voor jouw klus? Neem dan contact op met onze klantenservice zodat we je persoonlijk kunnen adviseren.