• Lorem ipsum

Watergedragen verf: wat is het? En wat zijn de voordelen?

15 Jun 2020

In de wereld van verf zijn de opties vrijwel eindeloos. De topmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol doen er alles aan om voor elke klus en elke ondergrond een unieke verf te ontwikkelen waardoor zowel professionals als fanatieke doe-het-zelvers prachtige resultaten neer kunnen zetten. 

De ondergrond speelt uiteraard een grote rol omdat je daar vaak de verf op afstemt, maar de samenstelling van de verf zelf is ook iets dat je niet moet onderschatten. Elke samenstelling neemt namelijk een pakketje voordelen, maar ook nadelen met zich mee. Als je die allemaal goed in beeld hebt kun je beter beoordelen of een bepaalde verfsoort geschikt is voor jouw project. In onze blog zetten we af en toe een verfsoort of verfkleur in de spotlights. Dat is niet alleen leuk om te lezen, maar zo weet je in een mum van tijd of de soort of kleur geschikt is voor een toekomstige klus. 

Deze keer leggen we de focus op watergedragen verf. Wat is dat eigenlijk precies? En wanneer kan ik die verf het beste gebruiken en wanneer juist niet? Lees snel verder en ontdek de antwoorden!

 

Wat is watergedragen verf?

Wanneer je op zoek gaat naar watergedragen lak kom je wellicht ook de term acrylverf tegen. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen aangezien acrylverf een andere naam is voor watergedragen verf. Dit geldt overigens ook voor verf op waterbasis en oplosmiddelarme verf. Al deze benamingen betekenen precies hetzelfde: watergedragen verf.

Maar wat is dat dan precies? Watergedragen verf is, zoals de naam al aangeeft, gemaakt op basis van water en daarom ook te verdunnen met water. Tegenwoordig wordt acrylverf vooral binnen gebruikt en heeft het veel aan populariteit gewonnen.

 

Voordelen van watergedragen verf

Zoals je ziet wordt watergedragen lak vooral binnen gebruikt en dat heeft met één van de voordelen te maken én met de eigenschappen van de tegenhanger: verf op terpentinebasis. Doordat watergedragen verf is gemaakt op basis van water is de verf geurarm en droogt hij lekker snel. Dit zijn de voordelen van watergedragen verf:

  • Geurarm
  • Droogt snel
  • Vergeelt niet
  • Elastisch
  • Milieuvriendelijk
  • Hecht goed

 

Watergedragen verf voor buiten

Traditioneel gezien wordt watergedragen verf binnen gebruikt en komen we verf op terpentinebasis vaak in de buitenlucht tegen. Dit komt omdat de laatstgenoemde verf buiten wel wat geur af mag stoten. Toch is het ook mogelijk om watergedragen verf buiten te gebruiken. Controleer de productomschrijving goed als je dit van plan bent of raadpleeg onze klantenservice als je niet helemaal zeker bent van je zaak. 

Verder is het belangrijk om rekening te houden met de relatief snelle droogtijd, vooral als de temperatuur boven de 20 graden komt. Watergedragen verf droogt dan extreem snel. Hierdoor is de verf wat lastiger verwerkbaar en heb je kans op zichtbare strepen. Het is daarom slim om in een mooi tempo snel door te werken. Zo voorkom je deze verrassingen.

 

Watergedragen verf over alkydharsverf aanbrengen

Een van de meest gestelde vragen is: kan ik watergedragen verf over verf op terpentinebasis, oftewel alkydharsverf, aanbrengen. Het antwoord op deze verf is ‘ja’, maar hier kleven wel een aantal haken en ogen aan. Zo is het belangrijk dat de laag alkydharsverf al wat ouder is. Ga hierbij uit van minimaal zes maanden.

Het belangrijkste is om de ondergrond, in dit geval de alkydharsverf, zo goed mogelijk te prepareren voor de laag watergedragen verf die er op wordt aangebracht. We adviseren je echt om de volgende stappen te ondernemen omdat je eindresultaat anders behoorlijk tegen kan vallen en je later vervelende ‘verrassingen’ kunt ontdekken in de toplaag.

Stap 1: Ontvetten

Om de verf goed te laten hechten is het belangrijk dat de ondergrond volledig vet- en stof vrij is. Hiervoor gebruik je een reiniger Zoals St. Marc.

Stap 2: Goed schuren

Ook dit mag zeker niet vergeten worden. Het goed schuren zorgt ervoor dat de verf beter hecht aan de basislaag.

Stap 3: Grondverf

Grondverf, ook wel primer genoemd, zorgt voor de verbinding tussen de twee verflagen. Koop een primer die geschikt is voor deze klus en breng deze aan.

Tip: overigens is de omgekeerde variant ook mogelijk. Dat wil zeggen: verf op terpentinebasis over alkydharsverf heen schilderen. De stappen die je daarvoor moet ondernemen zijn hetzelfde als bij het hierboven beschreven proces. 

 

Overige tips

Bij het gebruik van watergedragen verf komt stiekem veel kijken. Hierboven heb je kunnen lezen waar je deze verfsoort kunt gebruiken en wat de eigenschappen van deze verf zijn. Hieronder vind je enkele tips en andere handige weetjes die ervoor zorgen dat jouw klus sowieso uitgroeit tot een succes. 

  • Let op de droogtijd

We hebben het in deze blog al eerder over de droogtijd gehad en die speelt echt een cruciale rol tijdens jouw klus. Het te snel over een oude laag heen schilderen is niet aan te raden. Lees de productomschrijving en houd je aan de droogtijden

  • Neem geen pauze tijdens het schilderen

Uiteraard mag je tijdens het klussen een pauze inlassen, maar liever niet tijdens het schilderen van bijvoorbeeld een muur. We adviseren je om de muur in één ruk van een nieuwe laag verf te voorzien.

  • Plan ruim

Klussen kan stiekem best veel tijd kosten. Zeker als je je voorbereiding grondig aanpakt en voor een topresultaat gaat. Probeer daarom niet alles in één dag te proppen als je weet dat het eigenlijk niet gaat. Als je rustig kunt werken bereik je de beste resultaten.

  • Koop voldoende verf in

Niets is zo vervelend als er tegen het einde van je klus achter komen dat je het net niet gaat redden. Vaak heb je twee of drie lagen verf nodig om tot een mooi eindresultaat te komen. Probeer hier rekening mee te houden als je verf gaat kopen.

 

Passend advies van De Verfzaak

Wanneer je met watergedragen verf aan de slag gaat kan het zo zijn dat je, ondanks het lezen van deze blog, nog met enkele vragen waarop je het antwoord niet weet komt te zitten. Voor jezelf is het vooral fijn om achter die antwoorden te komen omdat je dan met het juiste gevoel en met vertrouwen aan je klus kunt beginnen. We willen je daar graag bij helpen. Onze specialisten staan voor je klaar om jouw situatie, samen met jou, te bekijken om zo tot de beste oplossingen te komen. 

Bezoek bijvoorbeeld een van de filialen van De Verfzaak. Op die manier heb je de mogelijkheid om even met een specialist te sparren over jouw klus én om gericht inkopen te doen. Twee vliegen in één klap dus! Ben je van plan om jouw inkopen online te doen in de webshop van De Verfzaak, maar heb je wel graag dat jouw vragen worden beantwoord? Dat kan! Neem dan contact op met onze klantenservice. Bel ons even stuur een e-mail met jouw vragen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »