• Lorem ipsum

Watergedragen verf: Kan terpentine verf eroverheen?

25 Mar 2024

Ja, dat kan! Zowel terpentine (alkyd) verf over watergedragen (acryl) verf als watergedragen verf over terpentine is mogelijk. Verf op waterbasis is elastischer dan op terpentinebasis. Zorg daarom voor een goede voorbereiding voordat je aan de slag gaat. Wanneer verf niet goed kan hechten zal het afbladderen of kleurverschil geven per verflaag. Wij vertellen je hoe je dit het beste kan aanpakken.

Wat is watergedragen verf (acrylverf)?

Watergedragen verf, ook wel acrylverf genoemd, is gemaakt op basis van water. Dit maakt de verf makkelijk te verdunnen én beter voor het mileu. Watergedragen verf is ontzettend gemakkelijk in gebruik en is daarom de laatste jaren heel populair geworden onder de doe-het-zelvers. Acrylverf wordt voornamelijk binnen gebruikt. 

Voor- en nadelen watergedragen verf (acrylverf)

Alle voor- en nadelen voor je op een rijtje:

    Voordelen     Nadelen
  • Geoptimaliseerd voor binnengebruik.

  • Kan niet tegen weekmakers. Gebruik hiervoor een ander profiel voor betere hechting.
  • Zorgt ervoor dat je witte muur ook wit blijft, vergeelt dus niet.
 
  • De verflucht blijft bijna niet tot kort hangen.
 
  • Droogt snel waardoor je twee lagen per dag kunt doen.
 

 

Wat is terpentineverf (alkydverf)?

Naast waterdragende verf (acrylverf)  is er verf op terpentinebasis. Dit wordt ook wel terpentinegedragen-verf of alkydverf genoemd. Hierbij wordt het product verdund door middel van terpentine in plaats van water. Terpentine bevat vaak schadelijke stoffen waardoor dit slecht is voor jouw gezondheid en het milieu. Door de sterke geur is alkydverf buiten het populairst. 

Voor- en nadelen terpentineverf (alkydverf)

Alle voor- en nadelen voor je op een rijtje:

     Voordelen     Nadelen
  • Kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.
  • Witte verf blijft niet altijd wit en zal langzaam vergelen.
  • Vloeit goed waardoor het makkelijk te gebruiken is.
  • Ruikt ontzettend sterk en de geur blijft vaak dagen hangen. 
  • Blijft langer nat waardoor je makkelijker fouten zoals druipers kan wegwerken voordat het indroogt.
  • Moet vaak 16 uur of meer drogen.

  • Slijtvast en waterbestendig, daarom zeer geschikt voor buiten.
 

 

 

Wat is beter, watergedragen verf of terpentinebasis verf?

Dit is compleet afhankelijk van wat je wilt gaan schilderen. Over het algemeen is watergedragen verf (acrylverf) beter geschikt voor binnen door het snelle drogen en minder sterke geur terwijl terpentinebasis verf (alkydverf) vaak buiten wordt gebruikt door de beschermende werking. 

 

 

Kun je met terpentineverf (alkydverf) over watergedragen verf (acrylverf)?

Ja, dat kan! Zowel terpentine verf (alkydverf) over watergedragen  verf (acrylverf) als watergedragen verf over terpentine verf is mogelijk. Verf op waterbasis is elastischer dan op terpentinebasis. Zorg daarom voor een goede voorbereiding voordat je aan de slag gaat. Wanneer verf niet goed kan hechten zal het afbladderen of kleurverschil geven per verflaag. 

Stap 1: Ontvetten

Ga van start met het ontvetten van de verflaag. Dit verbetert de hechting van de terpentineverf op de waterbasisverf. 

 Let op: Gebruik geen thinners. Dit kan ervoor zorgen dat de waterbasisverf oplost waardoor de hechting vermindert. 

Stap 2: Mat schuren

Wanneer de verf volledig ontvet is, kun je beginnen met schuren. Zorg ervoor dat de ondergrond volledig mat is geschuurd.
Dit verbetert de hechting van de verf. 

Stap 3: Waarmee overschilderen?

 

 

Kun je met watergedragen verf (acrylverf) over terpentineverf (alkydverf)?

Terpentineverf (alkydverf) was vroeger ontzettend populair onder de doe-het-zelfklussers. Het is gemakkelijk aan te brengen en makkelijk te corrigeren. Tegenwoordig is waterbasisverf (acrylverf) populairder. Hierdoor kan het voorkomen dat je iets gaat overschilderen wat voorheen op terpentinebasis was geschilderd. Acrylverf over alkydverf schilderen is verder gemakkelijk zelf te doen. 

Stap 1: Ontvetten

Ook hier begin je met het ontvetten van de verflaag. Ook dit is weer belangrijk voor de hechting van de verf. Hoe beter ontvet, hoe beter de hechting zal zijn. 

Stap 2: Mat schuren

Na het goed ontvetten van de verflaag mag je ook hier weer van start met schuren. Hoe matter de verflaag geschuurd is, hoe beter de hechting zal zijn. Neem hier ook echt even de tijd voor. 

Stap 3: Waterbasis primer aanbrengen

Ga beginnen met de eerste watergedragen verflaag aan te brengen: de primer. Zorg dat alles goed is aangebracht. Ook dit is weer belangrijk voor de hechting.
Het verschil is tussen primer en grondverf is dat primer vaak gemaakt is voor één specifieke ondergrond. 

Stap 4: Drogen

Laat de primer altijd goed opdrogen. Hoelang de primer moet drogen is te vinden op de verpakking. Gemiddeld is dit tussen de twee á drie uur.

Stap 5: Waarmee overschilderen?

Nu is het tijd om te gaan schilderen. Je kunt vrijwel alle acrylverven gebruiken. Deze raden wij je aan:

 

waterbasis/acryl verf

 

 

Handige tips

Let op de droogtijd

Voor het beste resultaat moet je wachten tot de verf droog is voordat je voor een volgende laag kan gaan. Bijna alle merken verf hebben op de verpakking staan wat de droogtijd is voordat je er weer overheen kan. 

Neem geen pauze tijdens het schilderen

Pauze nemen is ontzettend belangrijk tijdens het klussen. Plan je pauze wel zo in dat je niet halverwege een muur stopt met schilderen. Werk de muren af voordat je stopt voor een goed kopje koffie. Dit voorkomt strepen.

Plan ruim

Klussen neemt soms meer tijd in beslag dan je vooraf gedacht hebt. Neem die tijd ook. Probeer je klus niet nog even snel af te werken. Werk rustig en zorgvuldig voor het beste resultaat. Plan daarom altijd meer tijd in dan je denkt nodig te hebben. 

Koop voldoende verf in

De laatste stroken verf, oeps. De pot is leeg! Niets is zo vervelend als het nét niet redden. Zorg ervoor dat je altijd voldoende verf ingeslagen hebt. Vaak hebben muren ook meerdere lagen nodig waardoor een goede voorraad toch wel handig zal zijn.

 

 

Veelgestelde vragen

Heb je het antwoord op je vraag nog niet gevonden? Misschien is een van de onderstaande vragen wel de oplossing voor jouw vraag. Mocht je het echt niet weten? Loop dan even binnen bij een Verfzaak bij jou in de buurt!

Kun je met watergedragen verf (acrylverf) over grondverf op terpentinebasis (alkydverf)?

Hoe spannend het ook klinkt, dat is het niet. Afhankelijk van de conditie van de grondverf die er nog zit kun je de beslissing maken om het te ontvetten, schuren en schilderen of dat het slimmer is om de verf er volledig af te halen. Je neemt eigenlijk dezelfde stappen als met normale terpentineverf. Controleer altijd nog of de verf een extra laag nodig heeft of niet. 

Is het mogelijk om watergedragen verf over terpentineverf ook buiten te gebruiken?

Ja, dat is mogelijk. Echter wordt dit wel afgeraden doordat terpentineverf (alkydverf) beter bestand is tegen de buitenomstandigheden. Het is daarom slijtvaster en waterbestendiger. Wil je wel graag waterbasis (acrylverf)? Vraag aan een van onze specialisten in De Verfzaak welke je het beste kunt gebruiken of kijk achterop de verpakking. Dit is echt afhankelijk van jouw klus. 

Kun je altijd wisselen tussen waterbasisverf en terpentinebasisverf? 

Het antwoord is simpel: nee. Je kunt eenmalig overstappen door het spanningsverschil tussen de verfsoorten. acrylverf is een stuk elastischer waardoor de hechting lastig wordt als je blijft wisselen. Hierdoor kan je kleurverschil per laag krijgen maar ook dat de verf gaat afbladderen. 

 Wil je toch graag wisselen van basis?
Verwijder dan eerst onderliggende verflagen en begin op een schone ondergrond. Dit zal een stuk beter hechten.