Boenwas

Wat is boenwas?

Oorspronkelijk werd boenwas, en antiekwas, gebruikt voor het beschermen, kleuren en onderhouden van meubels en houtwerk. Echter, kan er met boenwas veel meer worden gedaan dan dat alleen. Wanneer jij boenwas zoals kalkwas, antiekwas of colorwax op een basis laag van krijtverf aanbrengt, ontstaat er een prachtig gepatineerd en doorleeft effect. Met verschillende soorten boenwas kunnen felle kleuren worden getemperd of kan een gebleekt kalkeffect worden gecreëerd. Niet alleen dat, ook kan boenwas gebruikt worden om onbehandeld hout een kleurtje of een effect te geven. Onderling zijn alle kleuren te combineren of te mengen, de mogelijkheden zijn dus echt oneindig!

Boenwas op welke ondergrond?

Boenwas hecht eigenlijk alleen op een poreuze ondergrond. Dit is bijvoorbeeld onbehandeld hout of een poreuze water gedragen verflaag zoals krijtverf. Boenwas is een was, en dat betekent dat het een smeltpunt heeft. Dit smeltpunt is bij bijenwas vrij laag; tussen de 60°C en 65°C, waardoor het geen echt harde laag vormt. Daarom wordt voor een sterke afwerking vaak carnaubawas toegevoegd, dit heeft een hoger smeltpunt. Vanwege dit smeltpunt heeft boenwas en de waslaag eigenlijk altijd iets kwetsbaars. Door invloed van warmte, wrijving of een oplosmiddel kan de boenwas weer zacht worden, daarom blijft boenwas altijd gevoelig van invloeden van buitenaf.

Voordelen van boenwas

Er zijn verscheidene voordelen van boenwas te noemen. Uiteraard ook nadelen, maar laten we eerst voor de voordelen gaan:

  • Boenwas of verniswas is geschikt voor bloedend hout
  • Een waslaag kan gemakkelijk plaatselijk worden bijgewerkt
  • Een waslaag accentueert de houtnerf
  • Een waslaag kan over een eerdere waslaag worden aangebracht
  • Was is verkrijgbaar in allerlei tinten, je kunt de afwerking dus verrichten met een kleureffect

Enkele nadelen van deze was zijn bijvoorbeeld:

  • Boenwas vergt meer onderhoud, met name op vloeren
  • Boenwas kan niet buiten of in een natte ruimte worden aangebracht

Boenwas is zeker een aanrader voor mooie effecten over verf, probeer het uit!

We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.