• Lorem ipsum

Boenwas

Toon:
Toon:

Boenwas

Boenwas. Misschien heb je er weleens van gehoord. Wanneer je in huis tijdens het klussen met hout in aanraking komt kan boenwas om de hoek komen kijken. Maar wat is het eigenlijk en waarvoor gebruik je het precies? Alle informatie over dit product hebben we op deze pagina voor je verzameld. 

Wat is boenwas?

Boenwas is een product dat gebruikt wordt om houten meubels een mooie glanzende laag te geven. Je kunt het dus zien als de finishing touch. Vroeger werd boenwas van bijenwas gemaakt. Het grote nadeel van bijenwas is echter het lage smeltpunt waardoor het laagje op hout vrij zacht aanvoelt. Later is er tijdens de ontwikkeling flink wat progressie geboekt en is het product geperfectioneerd. 

Tip: de Engelse vertaling van (boen)was is wax. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt maar betekenen dus hetzelfde. Let hier goed op als je op zoek gaat naar het product dat past bij jouw situatie. 

Op welke ondergronden kan ik boenwas gebruiken?

Wanneer je eraan denkt om een laag boenwas aan te gaan brengen is het natuurlijk goed om te weten op welke ondergronden te dit kunt doen. Hout is de meest vanzelfsprekende ondergrond. Let op: boenwas is alleen te gebruiken op onbehandeld hout. Op gelakt hout hecht het niet. Verder kun je het aanbrengen op beton en steen. 

Hoe bereid ik me goed voor?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je aan de slag gaat met boenwas is het het belangrijkste dat je jouw meubel of ander object goed schoonmaakt. Doe dit met de stofzuiger en een droge doek. 

Tip: gebruik het zachte opzetstuk van de stofzuiger om onnodige krassen te voorkomen. Zie je na het schoonmaken nog vlekken? Maak dan schoon met water. Hierna adviseren we wel om het meubel goed te laten drogen. Voordat je met boenwas aan de gang gaat moet je wel zeker weten dat het meubel goed droog is. 

Aan de slag

Je hebt de juiste boenwas in huis gehaald en alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen. Tijd om aan de gang te gaan. Maar hoe breng je het nu eigenlijk goed aan? Misschien wel het belangrijkste wanneer je een meubel van een laag boenwas wil voorzien is het ‘voorwerp’ waarmee je dat gaat doen. In het geval van boenwas raden we aan om dit te doen met een droge doek zonder pluis. Verdeel de boenwas gelijkmatig over het meubel en laat het een minuut of 30 drogen. Na een half uur wrijf je de was uit met een zachte doek.