• Lorem ipsum

Olie

Toon:
Toon:

Olie

Zorg voor een mooie houtafwerking met olie

Olie kan een totaal andere dimensie geven aan hout. Door het gebruik hiervan kun je het hout beter beschermen tegen vocht en vuil. Dit doordat de olie in het hout trekt waardoor dit verzadigd raakt. Het zorgt er dus voor dat het hout niets meer kán opnemen. Er zijn veel verschillende soorten beschikbaar. De Verfzaak heeft een selectie gemaakt van producten die in bijna alle situaties de juiste keuze zijn. Er zit veel verschil tussen de kwaliteit van olie, dus het is belangrijk je goed in te lezen over de verschillende soorten.

Olie reageert per houtsoort anders

Dat je een bepaalde olie hebt uitgekozen wil niet zeggen dat je altijd het zelfde effect kunt bewerkstelligen. Hout neemt de olie op en geeft het een eigen kleur, zelfs twee planken van dezelfde houtsoort kunnen een ander effect krijgen door de stoffen in het hout. Over het algemeen valt dit mee, maar het dient toch vermeld te worden. Het is daarom altijd verstandig om een stuk op proef te behandelen. Zo weet je hoe het hout reageert en kom je niet voor verassingen te staan.

  • Laat de olie goed intrekken
  • Behandel stukken die snel olie opnemen direct nogmaals
  • Begin met oppoetsen als de olie nog net nat is

Deze basistips kun je gebruiken om een stuk hout in de olie te zetten en te kijken wat het effect hiervan is op het hout. Lees altijd de instructies van de houtolie voor specifieke instructies voor het aanbrengen hiervan.

Aantal lagen voor het eindresultaat

Een veel gestelde vraag is: “Hoeveel lagen moet ik gebruiken?” Hier is geen eenduidig antwoord op. Per houtsoort verschilt het hoeveel olie het kan absorberen. In principe blijf je het hout bewerken tot het verzadigd is. Een standaard antwoord van 3 of 4 lagen is dus niet toereikend voor de juiste afwerking. Bestel de olie in de webshop en de volgende dag wordt het al thuisbezorgd.Je kunt dus bijna direct beginnen met je project.