• Lorem ipsum

Hout beitsen: hoe doe je dat? En wat heb je nodig?

26 Mei 2020

Wanneer je in en om het huis veel hout hebt, denk aan houten meubelen, een tuinhuisje, een schutting, is het slim om het hout zo goed mogelijk te beschermen. Hout heeft zorgt vaak voor een prachtige, natuurlijke look, maar moet wel beschermd worden. Zeker als het hout buiten te vinden is, heeft het Nederlandse klimaat vrij spel. 

Dat betekent dat wind, UV-straling en regen een constante bedreiging vormen. Om ervoor te zorgen dat die bedreigingen het hout niet aantasten is het slim om beits te gebruiken. 

Beits is hét middel om je hout in lengte van jaren te beschermen. Dat klinkt natuurlijk hartstikke mooi, maar hoe beits je je hout eigenlijk? Om je te helpen hebben we alle stappen in deze blog voor je verzameld. Van het inkopen tot de voorbereiding en uiteindelijk het beitsen zelf. Na het lezen van deze blog weet je precies hoe je een perfect resultaat neer moet zetten.

 

Welke beits heb ik nodig?

Om dat perfecte resultaat neer te zetten is het wel zo fijn als je de juiste beits voor jouw klus weet te vinden. In de wereld van beits vind je verschillende soorten zodat je voor elke situatie een passende beits hebt. Ten eerste zit er een groot verschil tussen binnen- en buitenbeits. Beits voor buiten is bestand tegen alle weersomstandigheden. Binnenbeits is daarentegen geurloos zodat je er binnen geen ‘last’ van hebt. 

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen welke look je wilt creëren. Ben je tevreden met het huidige hout en de houtnerven en ben je alleen op zoek naar een nieuwe beschermlaag? Dan is een transparante beits geschikt voor jou. Ga jij graag voor een nieuwe, matte, look? kies dan voor een dekkende beits. Let op: beits heeft het imago dat houtnerven goed zichtbaar blijven. BIj dekkende beits is dit een stuk minder het geval dan bij transparante beits. 

 

De voorbereiding

We adviseren je om te starten met een goede voorbereiding. In de praktijk zul je merken dat de voorbereiding relatief veel tijd in beslag neemt en zelfs langer duurt dan het beitsen van het hout zelf. Laat je hierdoor niet ontmoedigen en probeer het einddoel te visualiseren. Je zult zien dat het eindresultaat alleen maar mooier is geworden dóór de goede voorbereiding. Dit is een degelijke voorbereiding.

Stap 1: Hout schoonmaken

Hier maken we meteen onderscheid in oud en nieuw hout. Een schutting die al een jaar of 5 in te tuin staat ziet er nu eenmaal anders uit dan een houten tuinmeubel dat rechtstreeks van de winkel komt. Nieuw hout hoeft vaak alleen maar opgeschuurd en ontvet te worden, terwijl je met wat ouder hout langer bezig bent.

Vooral bij hout dat buiten heeft gestaan, is het belangrijk dat je dit goed schoonmaakt. Allerlei groen kan zich aan het hout nestelen en dat moet er natuurlijk af om de beits goed te laten hechten. Gebruik hiervoor een stevige borstel en een goede reiniger.

Stap 2: Schuren

Om de beits zo goed mogelijk aan het hout te laten hechten is het noodzakelijk dat het hout zo egaal mogelijk is. Het is daarom slim om het hout volledig te schuren. 

Let op: schuurpapier is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes. Weet je niet precies welke korrelgrootte geschikt is voor jouw klus? Neem dan contact op met de klantenservice.

Stap 3: Repareer eventuele scheuren en gaten

Verweerd hout verandert door de jaren. Dit kan zelfs zo uit de hand lopen dat er scheuren en gaten ontstaan op plekken waar je dat niet wil. Voordat je gaat beitsen heb je de mogelijkheid om deze gaten te repareren, bijvoorbeeld met houtrotvuller. Nadat je alle gaten gedicht hebt schuur je de nieuwe plekken weer even op zodat alles egaal wordt.

Stap 4:  De puntjes op de i

Na het schuren en repareren van de gaten is er weer stof vrijgekomen. Maak het hout nogmaals schoon en zorg ervoor dat de directe omgeving goed afgeplakt is. Dit biedt je vrijheid om je spullen uit te stallen en fijn te werken.

 

Geen grondverf

Voor vrijwel alle verfsoorten is grondverf nodig om voor een goede hechting aan het hout te zorgen. Beits is wat dat betreft een voordelige eend in de bijt. Beits heeft namelijk geen primer nodig om zich aan het hout te hechten en dat betekent dat je na de voorbereiding meteen met de beits aan de gang kunt gaan.

 

Beitsen

Nu is het tijd voor het beitsen zelf. Dit kun je doen met een kwast of roller. Voor de moeilijk bereikbare plekken is een kwast vaak fijner. Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat.

Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen. Probeer hier rekening mee te houden wanneer je beits gaat kopen. Daarnaast speelt tijd een belangrijke factor als je met beits aan de slag gaat. Het beitsen zelf is vaak een fluitje van een cent, maar het geduld opbrengen om te wachten voordat je met de tweede laag aan de gang kunt is vaak lastiger.

De verleiding ligt op de loer om snel door te pakken als de eerste laag soepel is gegaan. Op het blik van de beits staat precies hoe lang de droogtijd is en dat kan zelfs variëren van 4 tot 24 uur. We adviseren je om je hier ook echt aan te houden. Probeer dus niet koste wat kost aan het eind van de dag die tweede laag nog aan te brengen, maar laat het hout liever een extra nacht rusten. Zo voorkom je vervelende verrassingen. Tussen het aanbrengen van de de lagen is het slim om het hout lichtjes op te schuren. Zo hecht de tweede laag net zo goed als de eerste. 

 

Zaken om rekening mee te houden

Zoals je hebt kunnen lezen speelt de tijd een belangrijke rol. Lees de productomschrijving op het blik goed door en houd je aan de droogtijden. Overigens speelt het weer eveneens een rol bij het beitsen. De ideale temperatuur ligt rond de twintig graden. Iets warmer of kouder zal weinig invloed hebben op de beits, maar dat is helaas wel het geval bij hete en echt koude temperaturen. Een te hete temperatuur zorgt ervoor dat de beits te snel droogt en bij een te lage temperatuur duurt het proces juist weer te lang.

 

Passend advies van De Verfzaak

Het werken met beits kan voor veel vragen zorgen.

  • Hoeveel heb ik precies nodig?
  • Kan ik beter een kwast of een roller gebruiken?
  • Om de hoeveel jaar moet ik een nieuwe laag beits aanbrengen?

Kortom, tijdens de voorbereiding kunnen er veel vragen bij je naar boven komen. Het is dan fijn om te weten dat onze specialisten je graag helpen om ervoor te zorgen dat je met een goed gevoel aan je klus kunt beginnen. Kom bijvoorbeeld eens langs in één van de filialen van De Verfzaak en spreek een specialist aan. Op die manier ben je in de gelegenheid om je vragen te stellen én om gericht inkopen te doen. Ben je van plan om je inkopen te doen in de webshop van De Verfzaak, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. Stuur ons een mail met je vragen of bel ons even!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »