• Lorem ipsum

Houtolie

Toon:
Hermadix Douglas Olie Naturel - 2,5 liter
Hermadix Douglas Olie Naturel - 2,5 liter
Hermadix Douglas Olie Naturel is speciaal ontwikkeld voor douglas- en lariks hout. Het is sneldrogend en 1 à 2 aangebrachte lagen zijn al voldoende.
€50,68€31,95
Hermadix Bangkirai Olie
Hermadix Bangkirai Olie
Watergedragen olie die het natuurlijke karakter en de kleur van het hout behoudt. Geeft na droging een langdurige bescherming en voorkomt vergrijzing.
€39,14€35,23
Rambo Bankirai Olie Transparant
Rambo Bankirai Olie Transparant
Rambo Bankirai Olie impregneert en beschermt. Deze is verkrijgbaar in 750ML en 2,5L.
€20,99€18,89
Rambo Meubelolie Transparant Mat
Rambo Meubelolie Transparant Mat
Rambo Meubel Olie Transparant Mat geeft je houten meubels binnenshuis een mooie natuurlijk uitstraling.
€21,49€19,34
Hermadix E-Off Olie 750 ml
Hermadix E-Off Olie 750 ml
Hermadix E-OFF hardhoutolie voorkomt vervuiling, vergrijzing en vochtintrek in hardhout.
€27,01€24,31
Koopmans Teak olie 750 ml
Koopmans Teak olie 750 ml
Impregnerende, kleurherstellende en voedende olie die tuinhout beschermt tegen vocht en vergrijzing.
€15,29€13,76
Hermadix Toff Teakolie 750 ml
Hermadix Toff Teakolie 750 ml
Hermadix TOFF teakolie is speciaal ontwikkeld voor teakhouten. Voor andere soorten hardhout kan dit middel ook worden gebruikt.
€25,92€23,33
Koopmans Bangkirai olie 750 ml
Koopmans Bangkirai olie 750 ml
Impregnerende, kleurherstellende en voedende olie die tuinhout beschermt tegen vocht en vergrijzing.
€15,29€13,76
Toon:

Houtolie

Houtolie komt om de hoek kijken als je in en om het huis aan het klussen bent met hout. Of het het nu gaat om een splinternieuw tuinmeubel, een trap die wel een opknapbeurtje verdient of een houten schutting die je wil gaan behandelen. Bij al deze klussen kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van houtolie. Speciale houtolie zorgt er namelijk voor dat je extra lang kunt genieten van het hout. Maar wat doet houtolie nu precies met het hout en hoe breng je het aan? Op deze pagina hebben we alle informatie over olie voor je verzameld.

Waarom houtolie gebruiken?

Hout krijgt elke dag te maken met bedreigingen die de kwaliteit aan kunnen tasten. Denk hierbij aan veelvuldig contact met de mens (huidvetten) en uiteenlopende weersomstandigheden. Vooral wanneer je hout buiten te bewonderen is adviseren we je om je meubel, kozijn of ander object te beschermen met bijvoorbeeld olie. Olie beschermt het hout namelijk doordat het intrekt. Dit zorgt ervoor dat het hout niets meer op kan nemen waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft.

Aan de slag met houtolie: hoe bereid ik me voor?

Hout beschermen tegen alle bovengenoemde bedreigingen doe je niet simpelweg door een laag houtolie op het hout te smeren. Zoals bij elke klus speelt de voorbereiding ook hier een belangrijke rol. De eerste stap die je moet zetten is ervoor zorgen dat het hout dat je gaat behandelen zo schoon en vlak mogelijk is. Zitten er oude harsresten op het hout? Dan raden we je aan om een verdunningsmiddel te gebruiken. Hiermee verzwak je de hars en kun je het verwijderen. Nadat je opvallende verf- of harsresten hebt verwijderd schuur je het hout. 

Aan de gang met houtolie

De voorbereiding is gedaan en je bent klaar om het hout van de eerste laag houtolie te voorzien. Maar hoe pak je dit het beste aan? De eerste tip die we je mee willen geven is om niet gehaast te werk te gaan. Breng de eerste laag aan en geef de olie daarna voldoende tijd, bijvoorbeeld een hele nacht, om in het hout te trekken. Op deze manier trekt de houtolie niet alleen in het hout, maar krijgt het ook voldoende tijd om volledig uit te harden. 

De tweede en wellicht de derde laag houtolie hechten zich als het ware op de eerste laag zodat er een mooi geheel ontstaat. We adviseren je om het blik van de olie goed te bestuderen en de droogtijden aan te houden. Tip: voldoende lucht speelt een grote rol tijdens het drogen. Zorg er dus voor dat het bewerkte hout in contact komt met luchtstromen. Hier kun je zelfs een ventilator voor gebruiken als je niet zeker bent van je zaak.

Het verschil tussen houtolie en beits

Wanneer je hout gaat behandelen heb je niet alleen de keuze tussen verschillende oliën, maar ook tussen verschillende producten. Je zou bijvoorbeeld ook voor beits kunnen kiezen. Om de juiste keuze te maken is het belangrijk dat je de verschillen tussen deze producten kent. Beits heeft als voordeel dat het nóg beter bescherming biedt tegen het weer en vuil. Als bescherming dus het hoofddoel is van je klus adviseren we je om voor beits te kiezen. Olie daarentegen heeft weer als voordeel dat het beter in staat is om de natuurlijke uitstraling van het hout te behouden. Daarom is houtolie zeer geschikt voor binnengebruik.