• Lorem ipsum

Parketlak

Toon:
Drost Devetop PU Parketlak Mat
Drost Devetop PU Parketlak Mat
Watergedragen matte polyurethaan coating.
€29,06€23,25
Drost Devetop PU Parketlak Zijdeglans
Drost Devetop PU Parketlak Zijdeglans
Watergedragen zijdeglanzende polyurethaan coating.
€26,63€21,30
Sigma Sigmavar Yacht Gloss
Sigma Sigmavar Yacht Gloss
Waterbestendige, oplosmiddelhoudende blanke lak voor duurzame houtsoorten.
€52,95€34,42
Toon:

Parketlak

Wanneer je thuis een houten vloer hebt of gaat leggen is het verstandig om parketlak te gebruiken. Parketvloeren kunnen zijn gemaakt van veel verschillende soorten hout, maar alle vloeren hebben één gemene deler: de vloeren zijn allemaal gemaakt van speciaal geselecteerd hout. Houten vloeren geven een eigen karakter aan een ruimte en daarom is het wel zo fijn als dat karakter in lengte van jaren behouden blijft. En dat is het moment dat parketlak om de hoek komt kijken. Op deze pagina hebben we alle informatie die je nodig hebt voor je verzameld.

Wat is parketlak en waarvoor gebruik je het?

Parketlak is een sneldrogende lak die als het ware een perfecte beschermlaag vormt voor jouw vloer. Om een vloer van een dergelijke laag te voorzien moet parketlak voldoen aan flink wat eisen. De lak moet namelijk kras- en slijtvast zijn en om kunnen gaan met ‘bedreigingen’ voor het hout zoals water en andere vloeistoffen. Wanneer je een nieuwe vloer hebt gelegd of een oude vloer van een nieuwe beschermlaag wil voorzien is het slim om parketlak te gebruiken. 

Hoe bereid ik me voor?

Wanneer je met parketlak aan de slag gaat heb je natuurlijk als doel voor ogen dat deze lak jouw vloer lang beschermt. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat je je goed voorbereidt voordat je met de daadwerkelijke klus gaat starten. De eerste stap is het grondig schoonmaken van de vloer. Dit doe je met een stofzuiger zodat de vloer helemaal stofvrij en zo egaal mogelijk is. Hierna creëer je met grondlak de verbinding tussen de vloer en de parketlak. 

Tip: zorg ervoor dat de vloer niet in contact komt met zonlicht en tocht. Zo voorkom je dat dwarrelende stofdeeltjes drogen ‘in’ de natte parketlak.

Aan de slag met parketlak

Om parketlak optimaal over je vloer te verdelen heb je een lange roller van goed kwaliteit nodig. Zorg ervoor dat je altijd iets, bijvoorbeeld een stuk papier of plastic, bij de hand hebt. Zo kun je meteen ingrijpen wanneer je knoeit. Tijdens het lakken kan een deel van de houtvezels omhoog komen waardoor de vloer ruw aanvoelt. Tussen het aanbrengen van de lagen door adviseren we daarom om de vloer lichtjes te schuren. 

Klaar! En dan?

Je hebt de verschillende lagen aangebracht en bent klaar. Het is dan extreem belangrijk om de droogtijd van de lak goed in de gaten te houden. Wacht minimaal 24 uur totdat je de meubels terug gaat zetten. Voor het terugleggen van tapijten en kleden is het zaak dat je langer wacht. We adviseren om 1 tot 2 weken te wachten totdat je vormen van vloerbedekking teruglegt. Zo geef je de parketlak de mogelijkheid om goed uit te harden.