• Lorem ipsum

Blanke lak

Toon:
Trae Lyx Naturel Ultra Mat
Trae Lyx Naturel Ultra Mat
Trae Lyx Naturel is een ultra matte 2-componentenlak van projectkwaliteit.
  €59,16€39,95
  Trae Lyx Naturel Finish
  Trae Lyx Naturel Finish
  De Trae Lyx Naturel Finish is een water gedragen, oplosmiddelvrije 2-componenten vernis. Het is geschikt voor wanden die zijn afgewerkt met latex, stucwerk, spack etc..
   €59,16€39,95
   Rambo Pantser Vernis Acryl Mat
   Rambo Pantser Vernis Acryl Mat
   Rambo Pantser Vernis Mat is een blanke matte vernis op waterbasis. De lak heeft een mooi eindresultaat en goede bescherming.
    €14,99€13,49
    Sigma Sigmavar S2U Satin
    Sigma Sigmavar S2U Satin
    Sigma Sigmavar S2U Satin, de zijdeglanzende, kras- en slijtvaste vernis voor binnen.
     €62,50€39,06
     Sigma Sigmavar Yacht Gloss
     Sigma Sigmavar Yacht Gloss
     Waterbestendige, oplosmiddelhoudende blanke lak voor duurzame houtsoorten.
      €54,95€34,34
      Rambo Pantser Vernis Acryl Hoogglans
      Rambo Pantser Vernis Acryl Hoogglans
      Rambo Pantser Vernis Hoogglans is een blanke hoogglanzende vernis op basis van acryl. De lak heeft een mooi eindresultaat en goede bescherming.
       €14,99€13,49
       Rambo Pantser Vernis Acryl Zijdeglans
       Rambo Pantser Vernis Acryl Zijdeglans
       Rambo Pantser Vernis Zijdeglans is een blanke zijdeglanzende vernis op waterbasis. De lak heeft een mooi eindresultaat en goede bescherming
        €14,99€13,49
        Sigma Sigmavar WS Gloss
        Sigma Sigmavar WS Gloss
        Sigmavar WS Gloss is een watergedragen, hoogglanzende blanke lak voor binnen. De blanke lak is ideaal voor het lakken van betimmeringen, deuren en trappen.
         €82,95€51,84
         Toon:

         Blanke lak

         In een huis kom je vaak stiekem veel hout tegen. Denk aan balken en meubels, maar ook aan tuinhuisjes en speeltoestellen voor de kinderen. Hout zorgt vaak voor een mooie, natuurlijke look, maar heeft als nadeel dat de bedreigingen van buitenaf snel van invloed zijn op de kwaliteit. Het is daarom zaak om je hout goed te beschermen. In de online shop van de Verfzaak vind je veel producten waarmee je dat kunt bewerkstelligen. Denk bijvoorbeeld aan vernis en beits. Een andere manier om je hout te beschermen is om een laag blanke lak aan te brengen.

         Wat is blanke lak?

         Zoals je hierboven in de inleiding hebt kunnen lezen is blanke lak een vorm van bescherming. Blanke lak is een transparante beschermingslaag die het karakter van het hout volledig intact laat. Omdat blanke lak transparant is blijf je elk detail van het hout zien en dat zorgt voor een authentieke, natuurlijke uitstraling. 

         Blanke lak heeft als eigenschap dat het hout als het ware ‘afgesloten’ wordt door de toplaag. Dit houdt in dat dat vocht zich geen weg kan boren naar de kern van het hout en dat er weerstand geboden wordt aan zonlicht.

         Blanke lak voor buiten

         Net als bij verf heb je bij blanke lak verschillende varianten. Zo zit er een groot verschil tussen blanke lak voor binnen en voor buiten. De blanke lak voor binnen moet namelijk aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de blanke lak geurloos zijn en vooral kras- en slijtvast zijn én weerstand kunnen bieden tegen huidvet. Denk bijvoorbeeld aan de armleuning van een bank. Deze armleuning komt dagelijks in contact met de menselijke huid en krijgt daarnaast heel wat stootjes te verwerken. Blanke lak voor binnen voldoet aan al deze eisen en is dus een effectieve manier om je hout te beschermen.

         Blanke lak voor buiten

         ‘Ik heb nog blanke lak voor binnen staan, kan ik die ook buiten gebruiken?’ Het antwoord op deze vraag is eigenlijk altijd: nee. Blanke lak voor buiten moet namelijk aan totaal andere eisen voldoen dan aan de eisen waaraan zijn ‘broer’ voor binnen moet voldoen. Zo heeft het weer veel invloed op de lak. Het typische Nederlandse weer met veel wind, regenbuien, maar ook felle zon bedreigt de lak continu. Blanke lak voor buiten weet hier goed mee om te gaan en zorgt voor een mooi resultaat waarvan je nog jaren kunt genieten. 

         Verschillende soorten blanke lak

         Je weet nu dat blanke lak ervoor zorgt dat de authentieke kleur van het hout behouden blijft. Toch is er nog een andere knoop die doorgehakt moet worden en dat is glansgraad. Je hebt namelijk de keuze uit:

         • Mat
         • Zijdeglans
         • Hoogglans

         Op die manier kun je de blanke lak kiezen die het beste bij je past om zo het mooiste resultaat neer te zetten.

         Blanke lak of vernis?

         Wanneer je hout van een beschermlaag wil voorzien, zijn er verschillende opties en producten die je tegen het lijf loopt. Voor een doorgewinterde professional of fanatieke doe-het-zelver kunnen de verschillen tussen bijvoorbeeld beits en blanke lak kraakhelder zijn, maar dat is niet voor iedereen zo. Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt, laten we je de grootste verschillen zien.

         Eerder viel te lezen dat blanke lak als het ware een afdeklaagje vormt. Hiermee wordt meteen het grootste verschil met beits aangestipt. Beits trekt namelijk in het hout en zorgt ervoor dat zacht hout blijft werken en ‘ademen’. Hierdoor is beits vaak de betere optie bij bouwwerken van zachter hout. Denk bijvoorbeeld aan schuttingen en tuinhuisjes.

         Vergeet de grondverf niet

         Het hout en de blanke lak zijn qua verbinding nog geen ideale combinatie. Er is dus grondverf nodig om ervoor te zorgen dat de blanke lak zich optimaal aan het hout hecht. Zorg er dus voor dat je de juiste grondverf in huis haalt die geschikt is voor hout én die goed matcht met blanke lak. 

         Tip: de termen grondverf en primer worden nogal eens door elkaar gebruikt door verschillende fabrikanten. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Primer is namelijk de Engelse vertaling van grondverf en deze twee woorden betekenen dus precies hetzelfde!

         Passend advies van De Verfzaak

         Het beschermen van hout kan op veel verschillende manieren en met veel verschillende producten. We kunnen het ons daarom goed voorstellen dat er een aantal vragen bij je naar boven komt in de aanloop naar het kopen van de juiste producten en naar de klus zelf. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals:

         • Hoeveel lagen blanke lak heb ik nodig voor het beste resultaat?
         • Hoe lang moet ik de lak uit laten harden voordat ik de lak echt kan belasten?
         • Wat is de ideale temperatuur om blanke lak aan te brengen?

         Voor deze en al die andere aan verf en behang gerelateerde vragen kun je bij onze specialisten terecht Bezoek bijvoorbeeld een van onze filialen en sla tactisch twee vliegen in één klap. Op die manier ben je meteen in de gelegenheid om al je inkopen te doen én om kennis te vergaren. 

         Ben je van plan om jouw inkopen online in de webshop van De Verfzaak te doen, maar heb je wel behoefte aan advies? Geen probleem! Ook online staat onze klantenservice voor je klaar. Bel ons even of stuur een mail met al je vragen. Zo weet je zeker dat je met het juiste gevoel aan je klus gaat beginnen.