• Lorem ipsum

Grondverf & primer

Toon:
Toon:

Grondverf & primer

Bij De Verfzaak vind je grondverf en primer van de beste A-merken. Weet je niet zeker of je grondverf of primer nodig hebt voor jouw klus? Laat je dan adviseren door deze pagina én eventueel door onze klantenservice. Zo weet je zeker dat je op weg bent naar het best mogelijke resultaat. 

Wat is grondverf?

Grondverf is voor veel ondergronden de start van je verfklus. Zorg ervoor dat deze eerste laag goed is voor een soepel vervolg. Grondverf gebruik je voor onbehandelde houten ondergronden, maar er zijn ook soorten die geschikt zijn voor metaal en kunststof. Met het aanbrengen van een goede laag grondverf heb je de sleutel tot succes in huis. Het zorgt met zijn hechting aan de ondergrond voor de ideale verbinding tussen bijvoorbeeld het hout en de eindlaag. Een perfecte vulling zorgt verder voor een mooiere glansgraad van het uiteindelijke resultaat. 

Wat is het verschil tussen grondverf en primer?

Wat is primer eigenlijk? Vaak worden grondverf en primer in één adem genoemd en dat kan weleens voor verwarring zorgen, zeker gezien het feit dat de engelse vertaling van ‘grondverf’ ‘primer’ is. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen vormt grondverf de verbinding tussen de ondergrond en de eindlaag.Tegenwoordig zien we dat de termen grondverf, primer en multiprimer door elkaar worden gebruikt. 

Grondverf wordt vaak gebruikt voor de verf die geschikt is voor hout, terwijl de verf vaak primer wordt genoemd als het om een ondergrond van metaal of kunststof gaat. Primers die geschikt zijn voor meerdere ondergronden noemen we multiprimers. Er zijn echter ook primers die ‘gewoon’ geschikt zijn voor het aanbrengen op hout zoals Sikkens Rubbol Primer en Sigma S2U Primer. We adviseren om bij het uitkiezen van de grondverf of primer goed de productbeschrijving te lezen zodat je zeker weet dat je de juiste soort koopt. 

Sneldrogende grondverf

Sneldrogende grondverf is populair bij veel professionele schilders en doe-het-zelvers. De reden daarvoor zit eigenlijk al in de naam. Het droogt snel waardoor je een lekkere vaart in het klusproces kunt houden. Voorbeelden zijn de Sigma Rapid Primer en de Drost Multiprimer Express. Weet je niet zeker of jouw primer sneldrogend is en staat het ook niet op het blik of in de productbeschrijving? Kijk dan goed naar de basis van de verf. Een watergedragen grondverf droogt namelijk sneller dan een verf op terpentinebasis. Tip: dit geldt niet alleen voor grondverf en primers, maar ook voor lakverf.

Soorten grondverf en primer

Grondverf en primer worden verdeeld in verschillende soorten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit vulgrond, hechtprimer en de hierboven genoemde sneldrogende grondverf. We hebben de belangrijkste eigenschappen voor je op een rijtje gezet.

  • Hechtprimer: deze grondverf blinkt uit vanwege de hechting. Tip: vaak wordt deze primer te dik aangebracht omdat wordt gedacht dat de grondverf dan beter hecht. Het is echter beter om twee lagen aan te brengen voor een perfecte dekking en hechting. De Drost Devetop Universele Hechtprimer is bijvoorbeeld een grondverf met een extra goede hechting.
  • Vulgrond: vulgrond is een vochtregulerende, hoog vullende grondlak voor buiten. Deze grondverf is uitermate geschikt voor hout vanwege de ideale vulling van de houtporiën. Wanneer je op zoek bent naar een vulgrond dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Devesol HS Vulgrond van Drost.