• Lorem ipsum

RAL 5002: een prachtige variant van blauw

1 Oct 2020

Het schilderen vergt zoals je ongetwijfeld weet een goede voorbereiding. Dat houdt in dat je de juiste verf moet zien te vinden voor jouw klus en dat je alle benodigdheden in huis dient te halen zodat je lekker door kunt werken. 

Een keuze die eveneens gemaakt moet worden is die van de juiste kleur. Dit klinkt niet als een keuze waar je veel tijd mee gaat verspelen, maar in de praktijk kan dat nogal eens tegenvallen. Het vinden van de perfecte kleur kan best lastig zijn, maar het geeft wel veel voldoening als je uiteindelijk dé kleur weet te vinden. 

Om je te helpen bij het vinden van de beste kleur voor jouw project laten we je af en toe kennis maken met een specifieke kleur. Verder laten we je zien hoe je erachter kunt komen of een kleur geschikt is voor je. Deze keer focussen we op RAL 5002, een mooie variant van blauw waarmee je verrassende effecten creëert.

 

Wat is RAL 5002?

Het kopen van verf lijkt op het eerste gezicht een fluitje van een cent, maar dat kan in de praktijk vies tegenvallen als je niet precies weet wat je kunt verwachten. Een van de termen die je ongetwijfeld tegen gaat komen zijn de zogenaamde RAL-nummers. Vrijwel alle verkrijgbare kleuren zijn voorzien van een RAL-code, maar wat willen die cijfers nu precies zeggen en wat heeft dat voor invloed op jouw aankoop? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk vrij simpel. Het RAL-systeem is in het leven geroepen om kleuren verf en coatings te definiëren. Een RAL-nummer is dus eigenlijk een code die de precieze kleur van de verf weergeeft.

In het geval van RAL 5002 gaat het bijvoorbeeld om een blauwtint. Het RAL-systeem deelt alle kleuren eerst in categorieën in om het kaf van het koren te scheiden. Zo heb je de roodtinten, geeltinten etc. De blauwtinten categorie bevat alle varianten van blauw en biedt jou als doe-het-zelver dus een enorm palet waar je uit kunt kiezen als je op zoek gaat naar de juiste kleur voor jouw project. Je vindt de kleuren bijvoorbeeld terug in de welbekende kleurenwaaiers. Deze waaiers zijn zo ingedeeld dat kleuren die op elkaar lijken bij elkaar zijn gezet. Op die manier zijn de verschillen beter zichtbaar.

 

Ultramarijn blauw

Het is natuurlijk hartstikke fijn dat alle kleuren netjes ingedeeld zijn in een alles overkoepelend systeem, maar als klusser heb je daar niet meteen wat aan natuurlijk. Het is daarom goed om te weten dat elke kleur binnen het RAL-systeem voorzien is van een typering die de kleur als het ware beschrijft. Zo spreken we bij RAL 5002 ook wel van Ultramarijn blauw. Dit zegt ook niet meteen alles, maar dit geeft je wel houvast als je op zoek gaat naar een kleur. 

Zo schuurt ultramarijn bij de juiste lichtinval tegen violet aan en weten mensen die de term ultramarijn kennen dat het om blauw pigment gaat dat wordt aangetroffen in een mineraal (lazuriet). De typeringen helpen je om de kleuren beter te duiden, zeker in combinatie met licht. In een fel verlichte winkel kan een kleur als puur blauw ogen, maar een beschrijving zoals ultramarijn laat je dan zien dat er tinten van paars tevoorschijn komen bij de juiste belichting. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

 

Is ultramarijn geschikt voor mij?

Dit is uiteindelijk de vraag waar het allemaal om draait. Om die knoop door te hakken zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen. Het is natuurlijk uitgesloten dat je vooraf 100% zeker weet dat je de juiste kleur te pakken hebt voor jouw project, maar je kunt dat percentage wel positief beïnvloeden. Hoe? Door de stappen die je hieronder vindt.

Stap 1: blijf vergelijken

Een bekend spreekwoord luidt: meten is weten, en dat geldt in feite ook een beetje voor het uitkiezen van verf. Het meten zit hem hier dan in het vergelijken. Wanneer je continu kleuren met elkaar vergelijkt vallen er vanzelf kleuren af waardoor het groepje van potentiële ‘winnaars’ steeds kleiner wordt. Vergelijken doe je bijvoorbeeld door het gebruik van kleurenwaaiers of door kleuren online op te zoeken. Als je niet volledig tevreden bent met een kleur is er een grote kans dat er een kleur beschikbaar is die wel aan je wensen voldoet. Tip: RAL 5022, ook wel nachtblauw genoemd, is een kleur die veel op RAL 5002 lijkt. 

Stap 2: denk aan het licht

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan een kleur steeds anders ogen. Denk bijvoorbeeld aan een helder verlicht filiaal van De Verfzaak. Daar is het licht vast en zeker anders dan in de ruimte waar je de verf wil gaan aanbrengen. Houd hier dus goed rekening mee als je een kleur overweegt.

Stap 3: match kleuren

Het kiezen van de in jouw ogen mooiste kleur heeft natuurlijk de prioriteit, maar verlies daarbij de ruimte waarin je de kleur wil gaan gebruiken niet uit het oog. Een kleur kan nog zo mooi zijn, maar hij moet natuurlijk wel matchen met de rest. Voorbeeld: In een keuken waarin veel wit te vinden is kan een witte muurverf voor overkill zorgen. 

 

Kleuren mengen

Grote verfmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol produceren populaire kleuren zoals RAL 9010 en RAL 9016 op grote schaal waardoor die niet speciaal voor jou gemengd hoeven te worden. Bij een wat een wat meer speciale kleur zoals RAL 5002 is dat niet het geval. Deze blauwvariant moet speciaal gemengd worden, maar dat is bij De Verfzaak geen enkel probleem. We mengen deze en alle andere kleuren graag voor je. Wel willen we je vragen om goed te onderzoeken of je de juiste kleur te pakken hebt. Gemengde verf kan niet worden geretourneerd.

 

Passend advies van De Verfzaak

In de online shop en de filialen van De Verfzaak vind je alles wat je nodig hebt op het gebied van verf. En dat geldt dus ook voor kennis. We kunnen het ons goed voorstellen dat je na het lezen van deze blog nog zit met een aantal vragen waarop je graag het antwoord wil weten voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals:

  • Past RAL 5002 bij mijn andere kleuren?
  • Hoeveel liter RAL 5002 heb ik nodig?
  • Kan ik RAL 5002 lang bewaren en vervolgens weer gebruiken?

Voor deze en alle andere aan verf gerelateerde vragen ben je bij ons aan het juiste adres. Spreek bijvoorbeeld een specialist aan in één van onze filialen. Zo ben je in de gelegenheid om verf te kopen en om kennis in te winnen. Ben jij van plan om je verf in de online webshop te kopen, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Dat kan! Stuur ons dan een e-mail met al je vragen of bel ons even.