• Lorem ipsum

RAL 6005: kies voor een landelijke look

1 Oct 2020

In de online shop van De Verfzaak kun je zoals je weet terecht voor allerlei soorten verf van topmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol. Verfmerken specialiseren zich steeds meer en dat betekent dat er voor ons, de fanatieke doe-het-zelvers en professionals, altijd wel verf beschikbaar is voor een klus. Denk bijvoorbeeld aan speciale badkamer verf of muurverf voor buiten om de schuur een nieuwe look te geven. 

Wanneer je de juiste verf voor jouw project hebt gevonden is er nog één belangrijke knoop die doorgehakt moet worden en die zeker niet onderschat mag worden: het kiezen van de juiste kleur. Er zijn ongelooflijk veel kleuren verkrijgbaar en veel kleuren lijken op het eerste oog ook nog eens verschrikkelijk veel op elkaar. Je gaat bij het kiezen daarom niet over één nacht ijs, maar hoe zorg je er nu voor dat je de juiste keuze maakt? 

Om je te helpen nemen we je mee naar dat proces en zetten we de spotlights op één kleur. Op die manier leer je hoe je het maken van de keuze aan kunt pakken én of de kleur geschikt is voor jouw klus. Deze keer zetten we ons vizier op RAL 6005, een prachtige, donkere, variant van groen waarmee je mooie effecten creëert.

 

Wat is RAL 6005?

Wellicht zaaien de RAL-nummers voor verwarring bij je. Wanneer je sinds lange tijd weer eens de kwast ter hand gaat nemen, kom je ze overal tegen. Op elk verfblik en op elke emmer vind je namelijk RAL-nummers, maar waar staan die eigenlijk voor en is dat een productnummer of heb je er als klant ook echt iets aan? Het kleurenpalet is ongelooflijk uitgebreid en daarom is het wel zo fijn dat er een beetje in de orde in de chaos is geschept en dat is precies wat deze RAL-nummers doen. Al in de jaren ‘20 van de vorige eeuw was er behoefte aan duiding en dat resulteerde uiteindelijk in Duitsland in de ontwikkeling van het RAL-systeem. Officieel gebruiken we dit systeem om kleuren verf en coatings te definiëren.

Binnen dit systeem worden alle kleuren voorzien van een 4-cijferige code en ingedeeld in een categorie. Zo heb je bijvoorbeeld de populaire categorie wit- en zwarttinten waar bekende kleuren zoals RAL 9010, RAL 9016 en RAL 9001 deel van uitmaken. RAL 6005 maakt deel uit van de categorie groentinten en verder kom je nog categoriën tegen zoals geel- en beigetinten en roodtinten. 

 

Mosgroen

Allemaal leuk en aardig natuurlijk die RAL-codes, maar als je als doe-het-zelver op zoek gaat naar de juiste kleur voor jouw klus schiet je weinig op met deze cijfers. Het is daarom goed om te weten dat elke kleur naast een code ook een typering mee krijgt. Zo noemen we RAL 6005 ook wel mosgroen. Deze typering geeft vaak wat weg over de kleur, waardoor het zoeken iets makkelijker wordt. Andere bekende voorbeelden zijn:

RAL 9001 → Crèmewit

RAL 9010 → Zuiver wit

RAL 9016 → Verkeerswit

 

Past RAL 6005 bij mij?

Uiteindelijk is dit de vraag waarop je een antwoord moet zien te vinden. Het lijkt vrij makkelijk om simpelweg ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen, maar in de praktijk kan het moeilijker zijn om de knoop definitief door te hakken. Hoe bepaal je nu of een kleur bij je past? Tijdens het proces van het maken van de keuze is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Hieronder vind je enkele tips om het maken van de keuze wat makkelijker te maken.

Tip 1: vergelijken
Door kleuren met elkaar te vergelijken vallen de verschillen pas echt op. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de kleuren online op te zoeken of door een kleurenwaaier te gebruiken. Een kleurenwaaier kun je zien als een langwerpige, harde, folder waarin elke kleur zijn eigen vakje heeft. De kleuren zijn netjes gerangschikt waardoor kleuren uit dezelfde categorie mooi bij elkaar staan. Vaak denk je dat een kleur als twee druppels water op een andere kleur lijkt, maar als je ze naast elkaar legt zie je dan ineens de verschillen. Als je de kleur op de muur wilt zien kun je kleurtesters gebruiken. Dit zijn mini-potjes verf waarmee je enkele strepen op de muur kunt trekken. Extra tip: is mosgroen nét niet de kleur die bij je past? Kijk dan ook eens naar RAL 6009 (dennengroen), RAL 6012 (zwart groen) en RAL 6020 (chromoxyde groen). Dit zijn groenvarianten die dicht in de buurt liggen van RAL 6005.

 

Tip 2: licht
Licht is een factor die niet onderschat mag worden. De lichtinval doet veel met een kleur en daarom is het goed om hier rekening mee te houden, zeker als je de kwast binnenshuis ter hand gaat nemen. Een kleur oogt nu eenmaal anders in een gang waar de zon niet bij kan dan in een slaapkamer waar veel ramen te vinden zijn. 

 

Tip 3:Interieur
Je kunt een kleur nog zo mooi vinden, maar als deze kleur niet matcht met de rest van de ruimte is er geen balans. Ook hier moet je dus rekening mee houden als je een kleur uit gaat kiezen. Als er bijvoorbeeld veel witte meubels te vinden zijn in je ruimte, dan kan een witte muur voor ‘overkill’ zorgen. 

 

Mosgroen laten mengen

De eerder genoemde kleuren zoals RAL 9010, RAL 9016 en RAL 9001 zijn immens populair en deze worden dan ook op grote schaal geproduceerd door de bekende verfmerken. Bij een kleur zoals mosgroen ligt dat wat anders. Deze kleur wordt niet standaard in grote hoeveelheden geproduceerd, maar dat is geen probleem! Bij De Verfzaak mengen we alle mogelijke kleuren voor je. We vragen je wel om goed na te denken over je keuze voordat je besluit om de knoop door te hakken. Het is namelijk niet mogelijk om gemengde verf te retourneren. 

 

Passend advies van De Verfzaak

In deze blog heb je kunnen lezen dat RAL 6005 een mooie, donkere, variant van groen is en welke stappen je kunt nemen om te beslissen of deze kleur iets voor je is. We kunnen het ons echter goed voorstellen dat je naar aanleiding van deze blog nog met enkele vragen zit over mosgroen of schilderen in het algemeen. Het is daarom goed om te weten dat onze specialisten voor je klaar staan om deze vragen te beantwoorden zodat je met een goed gevoel aan jouw verfklus kunt beginnen.

Bezoek bijvoorbeeld een filiaal van De Verfzaak en win kennis in bij één van onze specialisten. Je hebt dan tevens de mogelijkheid om gericht verf in te kopen en zo sla je dan twee vliegen in één klap! Kies jij liever voor gemak en bestel jij je verf graag in de online shop van De Verfzaak, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Dat kan. Stuur ons een e-mail met al je vragen of bel ons even. We helpen je graag verder!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »