• Lorem ipsum

RAL 8022: Zwartbruin

15 Nov 2022

Bij iedere verfklus hoort een passende kleur. Makkelijk gezegd, maar in werkelijkheid blijft de kleurkeuze een van de moeilijkste beslissingen. We horen vaak dat klanten urenlang door kleurenwaaiers bladeren en op internet zoeken naar kleuren, maar dan nog met lege handen achterblijven. Met een kleurendatabase dat duizenden verschillende kleuren bevat erkennen we dit probleem. Wist je overigens dat de RAL kleurenwaaier de bekendste waaier is?

Daarom lees je in dit blogartikel alles over de kleur RAL 8022. We vertellen je over het ontstaan van de afkorting RAL en leggen je uit wat voor tint deze kleur is. Daarnaast krijg je inzicht in waar deze kleur voor te gebruiken is en geven we je tips omtrent geschikte producten.

RAL: wat betekent dat eigenlijk?

Allereerst beginnen we met het ontstaan van RAL. RAL is een afkorting voor ReichsAuschlüss für Lieferbedingungen. Bijna 100 jaar geleden (1927) werd dit coderingssysteem bedacht in Duitsland met het doel om kleuren van verf en coatings afzonderlijk van elkaar te definiëren. Het enige wat deze kleuren gemeen hebben is de opbouw van de kleurcode. Iedere kleur wordt namelijk aangeduid met de letters ‘RAL’, gevolgd door een viercijferige code. Om nog wat extra duiding aan te brengen is er onderscheid gemaakt tussen kleurfamilies, waarmee duidelijk wordt dat bepaalde kleur bij elkaar horen. Zo beginnen de roodtinten bijvoorbeeld bij 3000 en alle groentinten bij 6000.

RAL 8022 behoort tot de categorie bruintinten. Deze kleurfamilie begint bij 8000 en bevat een twintigtal tinten. Een andere populaire RAL kleur binnen deze kleurgroep is de RAL 8019. Samen met de RAL 8022 wordt deze kleur veel gebruikt in de professionele en de doe-het-zelf markt.

Wat is RAL 8022 voor kleur?

Uit de vorige paragraaf weet je dat deze kleur behoort tot de categorie bruintinten in het RAL kleurenspectrum. De officiële naam van de RAL 8022 is ‘zwartbruin’. Dit is een diep donkere kleur die vooral naar zwart neigt. Gelukkig is er ook genoeg bruin te zien, waardoor het geen standaard tint is. Je creëert met deze kleur een bijzonder effect. Zeker wanneer je dit in matglans hebt, waardoor het geschilderde oppervlak een stoere look krijgt. Combineer deze tint met een lichte tegenhanger voor een moderne uitstraling.

Qua toepassing zijn vooral houten ondergronden geschikt voor deze kleur. Denk bijvoorbeeld aan ramen en kozijnen, ongeacht of het binnen of buiten is. Zoals gezegd maakt deze tint de uitstraling wat stoerder, wat goed past bij hout. Natuurlijk is deze RAL 8022 zwartbruin ook als muurverf te gebruiken.

RAL 8022 producten bij De Verfzaak

Hopelijk ben je nu meer te weten gekomen over de RAL 8022 en wellicht wil je graag aan de slag met dit product. Momenteel hebben we geen kant-en-klare producten in ons assortiment, maar het is natuurlijk wel mogelijk om diverse producten in deze kleur te laten mengen. Zo kan je deze tint gebruiken als muurverf of lakverf. Let wel op: een juiste kleurcode invoeren is essentieel. Gemengde verf kan namelijk niet geretourneerd worden.

Toe aan meer informatie over RAL 8022 zwartbruin? Stuur je vraag in via e-mail of bel naar onze klantenservice en wij geven je een passend antwoord! Onze verfspecialisten hebben ervaring met kleurenwaaiers en adviseren je graag over het gebruik van RAL kleuren. Ze kijken samen met je naar de juiste kleuren en producten zodat jouw project een succes wordt!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »