• Lorem ipsum

Aluminium lakken: uitdagingen en oplossingen

8 Mei 2019

Aluminium lakken: andere verf

Tijdens het aanbrengen van een verfsysteem op bijvoorbeeld een houten kozijn gemengd met aluminium onderdelen, zien we vaak dat het aluminium lakken wordt meegenomen met het hout lakken. Maar binnen aanzienlijke tijd zie je dat de laklaag los gaat lagen. Hoewel goed aluminium nauwelijks corrodeert, is het belangrijk voor zowel het aangezicht als het beschermen van het houtwerk. Ga je namelijk de aluminium lakken over de voeg, van hout naar metaal, dan kan door het loslaten van de verf ook een stukje van het hout meegenomen worden. Aparte aluminium verfsoorten zijn dus nodig: het merk Sikkens biedt bijvoorbeeld uitstekende verven en primers voor aluminium lakken.

Benieuwd hoe je aluminium kozijnen moet verven? Lees dan ons blogartikel over aluminium kozijnen verven

Aluminium lakken: het aanbrengen van de verf

Er zijn twee soorten ondergronden op aluminium. Eén ‘gewone’, de meest gebruikelijke soort, en één met een zogenaamde anodiseerlaag die meestal op aluminium profielen zoals kozijnen wordt toegepast.

Aluminium lakken

Een goede voorbehandeling is het belangrijkste bij aluminium lakken. Eigenlijk is dat dezelfde methode als bij andere ondergronden: eerst goed schoonmaken met speciale ontvetter, vervolgens grondig schuren en ten slotte alles stofvrij maken met een kleefdoek. Deze voorbehandeling wordt bij aluminium lakken vaak vergeten omdat de vooronderstelling leeft dat aluminium al klaar is om behandeld te worden. Pas na de voorbehandeling kan de primer worden aangebracht en deze na verloop van tijd (fabrikant primer geeft dit aan) overschilderd met de juiste aluminium verf.

Geanodiseerd aluminium lakken

Een anodiseerlaag is een kunstmatig aangebrachte oxidelaag op metalen, zoals aluminium. Geanodiseerd aluminium lakken is lastiger te doen dan wanneer het niet geanodiseerd is. Door de oxidelaag is er moeilijker hechting te verkrijgen van de verf met de ondergrond. Hoewel een anodiseerlaag hard en slijtvast is, wordt het veranderen van de kleur een lastige klus. Meestal moet de grondlaag gestraald of gebeitst worden om het aluminium lakken tot een goed einde te kunnen brengen. Maar dit blijkt in de praktijk vaak lastig en het is ook afhankelijk van de staat en de plaatsing van het aluminium en wat het eindresultaat moet zijn van het aluminium lakken.