• Lorem ipsum

De badkamer verven: hoe pak je dat aan? En wat heb je nodig?

20 Aug 2020

Zoals je ongetwijfeld weet vind je bij De Verfzaak een enorm uitgebreid assortiment. Voor letterlijk alle ondergronden en alle ruimtes wordt er door de grote topmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol verf geproduceerd zodat je altijd verf hebt waarmee je het best mogelijke resultaat neerzet. Maar hoe gebruik je die verf nu eigenlijk? En welke technieken kun je het beste gebruiken in een bepaalde ruimte? 

Om je op weg te helpen vind je in onze blogs informatie over van alles en nog wat dat met schilderen en alles dat daarbij komt kijken te maken heeft. Deze keer focussen we ons op het schilderen van een badkamer. Daar komt veel bij kijken en dan is het wel handig als je vooraf weet waar je aan toe bent.

 

Verf voor badkamertegels

In de badkamer vind je vaak veel tegels in alle soorten en maten. Tegels bieden goed weerstand aan water en zijn relatief makkelijk schoon te houden. Maar wist je dat je deze tegels ook over kunt schilderen? Op die manier creëer je een nieuwe look zonder al te diep in de buidel te tasten. Als je besluit om badkamertegels te gaan verven is het wel slim om rekening te houden met enkele factoren.

De verf die op de tegels wordt aangebracht moet bepaalde eigenschappen hebben die je zeker niet mag onderschatten. Zo moet de verf zich goed hechten aan de tegels, goed reinigbaar zijn én weerstand kunnen bieden aan water en vocht in het algemeen. We adviseren je daarom om verf uit te kiezen die perfect aansluit bij deze klus omdat je zo een resultaat neerzet waar je in lengte van jaren van geniet. Gelukkig vind je in het assortiment van De Verfzaak genoeg opties om deze klus aan te vliegen. Hieronder vind je een voorbeeld van verf die je kunt gebruiken om de tegels in je badkamer over te schilderen:

 

Tegels verven doe je zo

Je hebt de juist verf in huis gehaald en de dag die je hebt uitgekozen om te gaan schilderen komt steeds dichterbij. Maar hoe schilder je die badkamertegels nou eigenlijk? Zoals met eigenlijk elke verfklus is de voorbereiding van cruciaal belang. Zorg voor een voorbereiding en dan komt het helemaal goed. Dit is een kort overzicht van een juiste voorbereiding:

Stap 1: Maak de tegels schoon

De verf hecht nu eenmaal beter op schone tegels. Gebruik hiervoor warm water een goed ontvetter zoals St. Marc

Stap 2: Schuur de tegels

Je zou het misschien niet verwachten, maar tegels kunnen wel degelijk geschuurd worden. Sterker nog, we adviseren je om dit ook zeker te doen voordat je met de kwast aan de gang gaat. Door de tegels te schuren worden ze iets ruwer waardoor de verf beter zal hechten.

Stap 3: Plak alles goed af

Afplakken is een klusje waar vrijwel geen enkele doe-het-zelver zit te wachten, maar wel een klus waarvan je achteraf veel profijt hebt. Door de overige meubels en alle randen goed af te plakken ontdek je na afloop van het schilderen nergens verf. Vergeet ook vooral de vloer niet. Een verfdruppel onder je schoen kan al snel voor frustrerende vlekken zorgen. 

Daarna is het tijd om met de verf aan de gang te gaan. In grote lijnen ga je als volgt te werk:

Stap 1: Verf de randen

Dit doe je het best met een kwast. Door de randen secuur te verven geef je jezelf meer ruimte om later met de roller snel en effectief aan het werk te kunnen gaan.

Stap 2: Verf de tegels

Breng de verf met een roller aan in verticale banen. Zo voorkom je druipende verf en kleurverschil. Daarna verdeel je de verf horizontaal waarna je verticaal na rolt in lange banen om alles mooi af te werken

Stap 3: Breng een 2e en eventueel 3e laag aan

Badkamertegels hebben minimaal twee lagen verf nodig en dat betekent dat je geduld zult moeten hebben. De verf heeft immers tijd nodig om goed te drogen. Daarnaar schuur je het geheel weer licht op. 

Tip: let goed op de droogtijden van de verf en respecteer die ook. Het te snel willen werken kan later voor een minder eindresultaat zorgen.

 

Muur schilderen

Net zoals de tegels in de badkamer, hebben de muren en het plafond in een badkamer een speciale behandeling nodig. Bedenk je maar eens aan welke ‘bedreigingen’ een badkamermuur wordt blootgesteld. Het is vaak erg vochtig in een badkamer door veel stoom en water en de temperatuur in de badkamer kan flink fluctueren. Dat betekent dat de verf hier weerstand aan moet kunnen bieden. Net zoals bij badkamertegels geldt dus dat je op zoek zult moeten gaan naar verf die perfect aansluit bij deze klus.

Wanneer je al wat vaker de kwasten en rollers ter hand hebt genomen, is de kans groot dat je in de kelder of in je schuur nog een restant verf hebt staan. Verf kun je namelijk goed bewaren en dan ligt de verleiding op de loer om deze muurverf in te zetten bij de volgende klus. In het geval van een (nieuwe) badkamer raden we je dit echt af. De voorwaarden waaraan een badkamerverf moet voldoen zijn zo specifiek en daardoor is de ‘gewone’ muurverf simpelweg niet goed genoeg. De verf zal wellicht goed ogen in de badkamer, maar deze verf zal snel worden aangetast door het vocht.

Waar moet badkamer verf dan aan voldoen? Eigenlijk hebben we die vraag hierboven al een beetje beantwoord. De verf moet goed tegen verschillende temperaturen kunnen, vochtbestendig zijn én zich goed kunnen hechten aan de muur zelf. Gelukkig zijn de bekende topmerken erin geslaagd om verf te ontwikkelen waarmee je in de badkamer goed uit de voeten kunt. Hieronder vind je enkele voorbeelden van goede verf voor in de badkamer.

Het schilderen van de muur zelf pak je op dezelfde manier aan als de muur in een andere ruimte zoals de keuken of de woonkamer.

 

Extra tips voor het schilderen van de badkamer

Wanneer je de badkamer grondig aan gaat pakken komt er veel op je pad. Het kopen van verf en andere benodigdheden, de juiste voorbereidingen treffen en het klussen zelf. Er is dus veel waar je rekening mee moet houden. Hieronder hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet die je helpen bij het creëren van het best mogelijke resultaat.

Plan niet te strak

Een verfklus kost nu eenmaal veel tijd. Probeer met die mindset aan de slag te gaan als je je project in gaat plannen. Doe niet alles geforceerd op één dag zodat je té snel moet werken om alles te halen. De kans dat je dan de droogtijden van de verf niet kunt respecteren is groot en dat heeft invloed op het resultaat.

Droogtijden

De droogtijd van de verf is erg belangrijk. Dit kan oplopen tot 24 uur waardoor je automatisch lang aan het klussen bent. De droogtijd van de verf vind je op het blik of de emmer.

Temperatuur

De ideale temperatuur om te verven ligt rond de 20 graden. Het is niet erg als je gaat schilderen met bijvoorbeeld 13 of 26 graden. Extremere temperaturen hebben wel invloed op het droogproces. Bij een hete temperatuur droogt de verf snel, terwijl de verf een stuk langzamer droogt als het koud is. Een goed geventileerde ruimte zal positief bijdragen aan het proces.

Werk in één keer door

Als je een muur verft is het aan te raden om deze in één keer te verven. We raden je dus af om pauze te nemen als je met de buur bezig bent. De kans is aanwezig dat kleurverschil zichtbaar wordt als je de muur niet in één keer schildert.

Sla voldoende verf in

Probeer goed in te schatten hoeveel verf je nodig hebt. Op de emmers of blikken vind je hoeveel m2 je kunt dekken met de verf. Vergeet niet dat je meerdere lagen nodig hebt. Niets is zo vervelend dan verf tekort komen als je er net lekker in zit. Aan de andere kant is ook zonde om liters verf over te houden.

 

Passend advies van De Verfzaak

In deze blog heb je kunnen lezen dat er heel wat komt kijken bij het schilderen van je badkamer. We kunnen het ons goed voorstellen dat je nog met enkele vragen zit waarop je graag het antwoord zou willen hebben voordat je met een gerust hart aan de gang kunt gaan. Er zijn een paar manieren waarop we je kunnen helpen. Bezoek bijvoorbeeld een van de filialen van De Verfzaak. Op die manier ben je in de gelegenheid om een specialist aan te spreken én om gericht verf te kopen. Op die manier sla je twee vliegen in één klap!

Ben je van plan om jouw verf in de online shop van De Verfzaak te kopen, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. Stuur ons een e-mail met al je vragen of bel ons even. We helpen je graag verder!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »