• Lorem ipsum

Behang berekenen: hoe doe je dat?

15 Aug 2023

Behang is een veelzijdige en creatieve manier om je muren nieuw leven in te blazen. Of je nu kiest voor vliesbehang, glasvezelbehang of een ander type behang, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar al snel stuit je op een vraag die bij menig doe-het-zelver bekend is: hoeveel behang heb ik eigenlijk nodig? Je wilt niet overbodig veel behang kopen, maar ook zeker niet te weinig, want dat kan een vertraging in je project veroorzaken. Bovendien wil je ervoor zorgen dat het behang naadloos aansluit en je een mooi resultaat krijgt. De hoeveelheid behang berekenen is dus een belangrijk aspect bij het gebruik van deze wandbekleding.

Wat heb je nodig?

Voordat we dieper ingaan op het rekenwerk van het behang berekenen, laten we eerst zien welke hulpmiddelen en gegevens je nodig hebt om behang berekenen soepel te laten verlopen. Hier zijn de essentiële items die je paraat moet hebben:

  • Meetlint: Een simpel, maar onmisbaar instrument om de afmetingen van je muren nauwkeurig te meten.
  • Schrijfmateriaal: Een notitieblok of iets dergelijks om de gemeten afmetingen op te schrijven, zodat je later niet in verwarring raakt.
  • Rekenmachine: Het is handig om een rekenmachine bij de hand te hebben, vooral als je niet zo sterk bent in hoofdrekenen.
  • Afmetingen van de muur: Meet zorgvuldig de breedte en hoogte van de muur die je van behang wilt voorzien.
  • Afmetingen van deuropeningen of ramen (indien van toepassing): Als je muur niet volledig ononderbroken is, meet dan ook de afmetingen van eventuele deuropeningen of ramen, zodat je deze kunt uitsluiten bij de berekening.

Hoe ga je behang berekenen?

Nu je alles klaar hebt liggen, kunnen we aan de slag met behang berekenen. Volg deze stappen om de benodigde hoeveelheid behang te achterhalen:

  1. Meet de breedte en hoogte van de muur: Pak je meetlint en meet nauwkeurig de breedte en hoogte van de muur die je wilt behangen. Schrijf deze afmetingen op in je notitieblok.
  2. Voeg een marge toe: Omdat je altijd beter iets te veel behang kunt hebben dan te weinig, voeg je aan de gemeten hoogte een extra marge toe van ongeveer 10 cm. Dit geeft je wat speling en voorkomt onverwachte tekorten.
  3. Bereken de oppervlakte: Vermenigvuldig de breedte met de hoogte (inclusief de toegevoegde marge) om de oppervlakte van de te behangen muur te berekenen. Dit geeft je het totale aantal vierkante meters behang dat je nodig hebt voor die specifieke muur.
  4. Exclusief deuropeningen en ramen: Als er deuropeningen of ramen zijn in de muur die je wilt behangen, meet dan hun afmetingen en bereken hun oppervlakte. Trek deze oppervlakte af van het totale aantal vierkante meters behang dat je nodig hebt.

Zodra je deze stappen hebt doorlopen ben je klaar met behang berekenen en kun je achterhalen hoeveel behang nodig is voor je klus.

Verschil tussen 'normaal' behang en behang met patroon

Het is essentieel om het verschil te begrijpen tussen 'normaal' behang en behang met een patroon bij het berekenen van de hoeveelheid benodigd behang. Bij gewoon behang zijn de rollen meestal standaard van formaat en kun je het aantal rollen eenvoudig berekenen op basis van het totale aantal vierkante meters dat je nodig hebt.

Bij behang met een patroon wordt het iets gecompliceerder. Je moet niet alleen rekening houden met de oppervlakte van de muur, maar ook met patroonherhaling en het verspringen van de patronen bij aangrenzende banen. Dit kan leiden tot meer afval, dus het is verstandig om iets meer behang te kopen dan noodzakelijk. Voeg daarom nog eens 10% tot 15% toe aan het totale aantal vierkante meters behang om eventueel verspilling op te vangen.

Benieuwd naar de ontwikkelingen op het gebied van behang? Lees dan eens ons blog over behangtrends in 2024!

Slot

Het berekenen van de benodigde hoeveelheid behang kan op het eerste gezicht lastig lijken, maar met de bovenstaande stappen is het eigenlijk heel eenvoudig. Vergeet niet om rekening te houden met het type behang dat je gebruikt, vooral als het een patroon heeft. Ook is het belangrijk om alle benodigde informatie en meetapparatuur bij de hand te hebben om nauwkeurige berekeningen te maken. Als je nog steeds vragen hebt over behang berekenen of meer informatie wilt, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. Onze specialisten staan klaar om je te helpen en ervoor te zorgen dat je jouw behangproject met vol vertrouwen kunt starten!