• Lorem ipsum

Betonvloer verven: hoe doe je dat & wat heb je nodig?

17 Apr 2020

Zoals je weet vind je bij De Verfzaak voor elke ondergrond en voor elke ruimte de verf die je nodig hebt. Dus óók voor het verven van beton. Beton verven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, maar het is natuurlijk wel fijn als je precies weet welke voorbereidingen je moet treffen en waar je nog meer op moet letten als je een betonnen vloer gaat schilderen. Daarmee helpen we je graag. In deze blog lees je precies hoe je het verven van een betonvloer aanpakt. 

 

Wat heb je nodig om een betonvloer te verven?

Voor het schilderen van een betonnen vloer heb je meer nodig dan alleen de verf en wat kwasten. Hieronder hebben we op een rijtje gezet wat je minimaal nodig hebt voor het verven van een betonvloer. 

 • Betonvloer verf 
 • Afplaktape
 • Kwasten
 • Rollers
 • Verfbakken
 • Ontvetterct

 

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk en zorgt ervoor dat je de randvoorwaarden creëert die nodig zijn om een prachtig eindresultaat neer te zetten. De voorbereiding voor het schilderen van een betonnen vloer bestaat vooral uit het prepareren van de vloer en de ruimte.

Ten eerste is het belangrijk om de plinten of muur goed af te plakken. Dit geeft je een marge om fouten te maken én zo kun je strak tegen de randen aan schilderen. Daarnaast is het de bedoeling om de betonvloer zo schoon mogelijk te maken. 

Tip: ben je van plan om een nieuwe betonvloer te gaan schilderen? Zorg er dan voor dat je zeker weet dat deze betonvloer kurkdroog is. Dit kun je controleren door een stuk plastic op de betonvloer vast te tapen. Als er na 24 uur wachten condens onder het plastic zit is de vloer nog te nat. Is dit niet het geval? Dan kan de betonvloer geverfd worden.

Om de vloer goed aan de verf te laten hechten is het belangrijk dat de vloer vlak is en niet té glad. Met een staalborstel heb je de mogelijkheid om de vloer iets meer ruw te maken, terwijl je met een diamantschuurmachine juist weer een vlakke vloer kunt realiseren als deze te ruw is. 

Wanneer je tevreden bent over de betonnen ondergrond is het tijd om de vloer goed schoon te maken. Veeg de vloer goed schoon en gebruik daarna een mengsel van warm water en ontvetter om de vloer klaar te maken voor de eerste verflaag. Zoals je net hebt kunnen lezen is het enorm belangrijk dat de vloer helemaal droog is voordat je gaat beginnen. Als je met ontvetter en warm water aan de slag gaat begint het droogproces weer helemaal opnieuw. Calculeer dit in als je het schilderen van de betonvloer in je planning gaat zetten. We raden je aan om na het schoonmaken minimaal 24 uur te wachten voordat je kunt starten met schilderen. 

 

Het schilderen van de betonvloer

Een van de voordelen van het schilderen van een betonnen vloer is dat je geen grondverf hoeft te gebruiken. Histor Perfect Finish Zijdeglans is een voorbeeld van een betonverf van topkwaliteit die geen primer nodig heeft om zich goed aan de betonnen ondergrond te hechten. 

Wanneer je gaat starten met schilderen is het aan te raden om eerst de randen met een kwast te behandelen. Daarna breng je de verf op de rest van de vloer aan met een roller. Trek lange banen, vooral bij het ‘narollen’ om streepvorming te voorkomen. 

Nadat je de eerste laag hebt aangebracht is het belangrijk om de tijd goed in de gaten te houden. We adviseren je om de wachttijd die op het verfblik staat aan te houden en vooral niet eerder te beginnen met het aanbrengen van een tweede laag. Betonverf breng je namelijk aan in twee of zelfs drie lagen voor het mooiste resultaat.  

Let op: meestal is de betonverf na 24 uur weer door, maar dat betekent niet dat je de vloer meteen maximaal kunt gebruiken. De geschilderde betonvloer heeft een dag of 7 nodig om volledig uit te harden.

 

Extra tips

Wanneer je een betonvloer gaat schilderen ben je intensief bezig met tijd, verschillende producten en technieken. Met onze extra tips zorg je ervoor dat jouw klus uitgroeit tot een succes. 

 • Op het verfblik staat hoeveel m2 je kunt dekken met de verf. Door een simpel rekensommetje weet je dus precies hoeveel verf je nodig hebt. Houd er rekening mee dat je 2 of 3 lagen aan moet brengen.
 • Zitten er (grote) gaten in je betonnen vloer? Gebruik dan vloervuller om ze weg te werken.
 • Laat de afplaktape niet te lang zitten en haal deze er al af als de verf nog nat is. Wanneer je dit niet doet is er een kans aanwezig dat je de verflaag beschadigt. 
 • Neem tijdens het schilderen geen pauze. Dit kan resulteren in kleurverschil. 
 • Bewaar verf die je over hebt op een droge, koele plek in een afgesloten emmer of blik. 

 

Passend advies van De Verfzaak

Bij De Verfzaak zijn we niet alleen bezig met het continu uitbreiden van ons assortiment, maar ook met het helpen van onze klanten. Heb je vragen over het schilderen van een betonnen vloer of over andere aan verf of behang gerelateerde zaken? Neem dan contact op met onze klantenservice voor advies dat perfect past bij jouw situatie. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »