• Lorem ipsum

Buitenmuur verven: hoe doe je dat? En wat heb je nodig?

4 Dec 2019

Een buitenmuur verven is één van die klussen die je niet kunt laten liggen als je bijvoorbeeld je schuur een nieuwe, frisse look wil geven. Of als je gewoon een keer iets heel anders wil. Wanneer je besluit om een buitenmuur te gaan verven is het slim om niet over één nacht ijs te gaan. Zo’n grote klus vergt een goede voorbereiding én uitvoer. Om je te helpen om van jouw schilderklus een succes te maken, hebben we alle bruikbare informatie voor je verzameld zodat jij voortaan een antwoord kunt geven op de vraag: hoe schilder ik een buitenmuur?

 

Wanneer kan ik mijn buitenmuur verven?

Ineens weet je het zeker: ik ga mijn buitenmuren schilderen! Maar kan dit eigenlijk wel altijd? Het antwoord daarop is vrij simpel: nee. Binnenmuren verven kun je doen wanneer je maar wilt, maar dat geldt dus niet voor buitenmuren. Wanneer je buiten de handen uit de mouwen gaat steken speelt het weer een cruciale rol en dan met name de temperatuur. 

We adviseren je om alleen aan de slag te gaan als de temperatuur tussen de 10 en 25 graden ligt. Met een koudere temperatuur droogt de muurverf voor buiten te traag of helemaal niet en bij een warmere temperatuur gaat het drogingsproces juist te snel. Over het algemeen heb je tussen april en oktober de grootste kans dat het weer geschikt is voor jouw verfklus. 

 

De ondergrond

Voordat je verf en alle andere materialen gaat kopen is het slim om de buitenmuur goed te bekijken. De ondergrond speelt, net als het weer, een grote rol. Gaat het om een klassieke bakstenen muur, is de muur van je schuurtje van hout, of heb je te maken met beton of iets anders? De verf moet namelijk naadloos aansluiten bij jouw ondergrond voor het beste resultaat. 

De verschillende soorten ondergrond hebben één ding gemeen: ze moeten sowieso schoon zijn voordat je begint het het schilderen van je buitenmuur. Dit doe je bijvoorbeeld met een verfreiniger als St. Marc. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon is en haal oneffenheden weg. Als laatste willen we je adviseren om de vochtigheidsgraad van de buitenmuur te meten. Ligt deze vochtigheidsgraad boven de 5%? Dan is de muur te vochtig en zal de verf niet goed hechten. 

 

Vergeet de grondverf niet

Een laag verf op de buitenmuur aanbrengen en klaar is Kees! Helaas werkt het niet zo in de praktijk. Met een beetje extra moeite gaat jouw nieuwe laag verf jarenlang mee en geniet je van de nieuwe, frisse kleur. Hierboven heb je kunnen lezen dat de omstandigheden erg belangrijk zijn, maar dat geldt ook voor de grondverf. We willen er samen met jou voor zorgen dat het resultaat zo goed mogelijk wordt. 

Om dat voor elkaar te boksen is het cruciaal dat je een goede grondverf gebruikt. Deze grondverf vormt namelijk de verbinding tussen de ondergronden de toplaag. Door goede hechting geniet je veel langer van een mooi resultaat. Bij het uitkiezen van de juiste grondverf is het eveneens zaak dat je de ondergrond in je achterhoofd houdt. Hieronder vind je een paar voorbeelden van grondverf die je kunt gebruiken wanneer je je buitenmuur gaat verven. 

Let op: de termen primer en grondverf worden door de verschillende merken nog weleens door elkaar gebruikt, maar deze twee woorden betekenen precies hetzelfde.

 

De juiste verf voor het schilderen van een buitenmuur

Je weet nu hoe je jouw muur moet prepareren voor een nieuwe laag muurverf én dat je de juiste grondverf nodig hebt voor het beste resultaat. Dan is het nu tijd voor datgene waar het echt om draait: het uitkiezen van de verf. 

Net als bij grondverf geldt bij de toplaag dat de ondergrond een grote rol speelt. De verf moet zo goed mogelijk hechten aan de ondergrond zodat deze toplaag lekker lang meegaat. Twijfel je of je de juiste keuze hebt gemaakt? Lees dan goed de productbeschrijving op de emmer of het het blik. Verfmerken vermelden veel aanvullende informatie die handig van pas komt als je je buitenmuur gaat schilderen. 

Zorg ervoor dat je sowieso een muurverf kiest die geschikt is voor buiten. Verf die geschikt is voor buiten beschikt over specifieke eigenschappen zoals weersbestendigheid die je echt nodig hebt voor een goed eindresultaat. Hieronder vind je een paar voorbeelden van verfsoorten die buiten gebruikt kunnen worden:

 

Verf voor de buitenmuur laten mengen

De populairste kleuren zoals RAL 9010, RAL 9001 en RAL 9016 worden door de grote verfmerken op grote schaal geproduceerd, maar dat geldt niet voor de wat minder bekende kleuren. Dan is het goed om te weten dat je bij De Verfzaak elke kleur kunt laten mengen die je wenst. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is de unieke kleurcode. We willen je wel vragen om goed na te denken over je keuze. Gemengde verf kan namelijk niet worden geretourneerd. 

 

Vragen? Neem contact op met De  Verfzaak

Past deze muurverf écht bij mijn buitenmuur? Is mijn muur geschikt voor een nieuwe laag? En hoeveel liter heb ik eigenlijk nodig voor mijn klus? Wanneer je het antwoord op deze en alle andere vragen niet zeker weet adviseren we je om contact op te nemen met één van onze specialisten. Kom naar één van onze acht filialen, bel ons, of stuur een e-mail zodat we je van passend advies kunnen voorzien. Dit zijn de contactgegevens van onze klantenservice:

Telefoonnummer:085 - 0406034
E-mailadres:[email protected]

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »