• Lorem ipsum

Gaten in de muur vullen, hoe doe je dat?

6 Mar 2024

Iedereen komt het weleens tegen, oneffenheden op je muur. Kleine gaten zijn vaak zo gevuld, maar soms moet je ook grote gaten vullen in je muur. Welke materialen heb je daarvoor nodig? Moet ik vulmiddel gebruiken of is plamuur voldoende? Soms weet je simpelweg niet waar je moet beginnen. Wij geven je uitgebreid antwoord op je vragen!

Kleine gaten vullen

Kleine gaten en scheuren hebben vaak niet veel nodig om goed dichtgemaakt te worden. Voor oppervlakkige scheuren van 1mm diep is vaak plamuur voldoende om het recht te kunnen strijken. Voor diepere gaatjes kom je al snel bij de kant-en-klare vulmiddelen uit. 

Grote gaten vullen

Voor het beste resultaat bij grote gaten raden wij aan om poeder vulmiddel te gebruiken. Dit vulmiddel hardt uit waardoor het niet barst. Bij vulmiddelen in poedervorm zit altijd een gebruiksaanwijzing om zo goed mogelijk te vullen. 

Hoe vul je een gat in de muur op? | Stappenplan

Je hebt je keuze gemaakt, je gaat beginnen! Maar hoe start je nu eigenlijk? Wij hebben het voor je onder elkaar gezet:

Stap 1: Oppervlak klaar maken

Zorg ervoor dat het oppervlak klaar is voor een nieuwe laag. Verwijder pluggen, schroeven, spijkers, restanten verf en zorg ervoor dat het glad en egaal is.

 Ga je schroefgaten vullen in je muur?
Vul deze dan eerst op met propjes oud papier. Deze kun je het beste aanbrengen met een beetje vulmiddel. 
 

Stap 2: Stofvrij maken

Zorg ervoor dat de plek die je gaat behandelen compleet stofvrij is. Dit kun je doen door een handveger of stofzuiger te gebruiken. Je kunt eventueel ook hard blazen.

Stap 3: Gaten in de muren dichten

Maak het vulmiddel aan zoals op gebruiksaanwijzing staat beschreven. Strijk het plamuurmes tegen de muur om het vulmiddel perfect glad te strijken. Soms heb je wat te veel gebruikt, verwijder dit dan direct.

 Tip: Vulmiddel kan krimpen tijdens het drogen. Soms heb je twee of drie lagen nodig om het goed op te vullen.  

Stap 4: Afwerken

Wanneer het vulmiddel gedroogd is, kun je het afwerken. Schuur het bij en je kunt het weer overschilderen. Op de verpakking kun je zien hoelang het ongeveer duurt voordat het vulmiddel gedroogd is en je kunt starten met je afwerking.

Dit kun je gebruiken: