• Lorem ipsum

Gipsplaten afwerken zonder stucen, hoe doe je dat?

22 Mar 2024

Je klus is klaar, je hebt gipsplaten geplaatst. Gipsplaten kun je gebruiken als scheidingswand, voorzetwand, vloer of plafond. Nu moet je ze gaan stucen of kun je gipsplaten afwerken zonder stucen? Ja, je kan gipsplaten ontzettend mooi afwerken zónder te stucen. Zelfs plafondplaten kun je afwerken zonder te stucen. Door de platen te verven kun je een de platen net zo mooi afwerken als met stucwerk. Het voordeel hiervan is dat je niet twee keer bezig bent om je muur een kleur te geven. Afwerken zonder stucen is gemakkelijk en wij leggen je uit hoe. 

Hoe werk je gipsplaten af zonder stucen?

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je gaat starten met het afwerken van je gipsplaten is het goed om jezelf goed voor te bereiden. Heb ik alle materialen om mijn gipsplaten af te werken? 

Als eerste ga je starten naden van de gipsplaten afwerken. Gebruik voegmiddel of afwerkmortel om de naden en schroefgaten weg te werken. Je kunt ook de naden afplakken met een (zelfklevend) gaasband of voegband. Dit zorgt voor extra stevigheid en voorkomt scheuren. 

Waarmee smeer je gipsplaten dicht?

Wij raden je deze producten aan:

  

 

Stap 2: Platen voorstrijken

Wij raden aan om de gipsplaten altijd voor te strijken met voorstrijkmiddel. Zonder voorstrijk zullen de platen onnodig veel verf opzuigen. Dit maakt het ook vrijwel onmogelijk om een goede dekkende laag te krijgen op de gipsplaten. Ook bevordert voorstrijk de hechting van de muurverf. 

Stap 3: Gipsplaten verven

Wanneer de voorstrijk tijd gehad heeft om te drogen kun je beginnen met schilderen. Kijk op de verpakking van de voorstrijk om te zien hoelang het gemiddeld duurt voordat de voorstrijk goed gedroogd is. 

 

Veelgestelde vragen

Heb je het antwoord op je vraag nog niet gevonden? Misschien is een van de onderstaande vragen wel de oplossing voor jouw vraag.

Welke verf kan ik gebruiken op gipsplaten?

Je kunt kiezen tussen muurverf en structuurverf. Muurverf is heel goed geschikt voor gladde, onbeschadigde gipsplaten. Wanneer je gipsplaat wat meer beschadigingen heeft is het aan te raden om structuurverf te pakken. Beide verfsoorten geven een mooi resultaat.

Hoe kun je gipsplaten verven?

Met de juiste voorbereiding, soort en kleur verf kun je direct aan de slaggaan met het sauzen van je gipsplaten. Begin met een kwast bij de randen
en werk deze af. Doe daarna de grote stukken met een roller voor het beste resultaat.