• Lorem ipsum

Grachtengroen: wat is het & waarvoor is het geschikt?

24 Mar 2020

Wanneer je een muur in je slaapkamer van een nieuwe kleur wilt voorzien, of wanneer je besluit om het tuinhuisje eindelijk eens de opknapbeurt te geven die het verdient, loop je op een gegeven moment altijd tegen dezelfde vraag aan: welke kleur verf ga ik gebruiken? 

Dit is misschien wel de lastigste vraag waarop je het antwoord moet zien te vinden voordat je met je schilderklus aan de gang kunt gaan. Om je te helpen zetten we af en toe een kleur voor je in de spotlights. Dat is niet alleen leerzaam, maar zo zie je meteen of deze kleur wellicht in de toekomst geschikt is voor één van jouw projecten. 

Verder lees je wat je allemaal kunt doen om uiteindelijk tot de juiste kleurkeuze te komen. Deze keer is het de beurt aan grachtengroen.

Wat is grachtengroen?

Je hebt ze vast wel eens gezien, de RAL-codes op een verfblik of verfemmer. Deze RAL-codes worden gebruikt om verschillende kleuren verf en andere coatings te definiëren. En dat is wel zo handig. Want ga maar eens na: hoeveel verschillende soorten rood ken ik? De lijst van kleuren is eindeloos en daarom is het fijn dat er een coderingssysteem beschikbaar is waarmee je alle kleuren moeiteloos terug kunt vinden. 

Dit geldt bijvoorbeeld ook voor grachtengroen. Maar grachtengroen is toch geen RAL-code? Dat klopt. Dit komt omdat vrijwel alle kleuren ook een beschrijving meekrijgen om het voor de consument makkelijker te maken. ‘Zuiver wit’ zegt je waarschijnlijk veel meer dan RAL 9010

Hetzelfde geldt voor grachtengroen. Grachtengroen staat namelijk ook bekend als RAL 6064. Wanneer we dieper op de kleur ingaan is het mogelijk om de kleur nóg beter te omschrijven. Grachtengroen is een zeer donkere variant van de kleur groen die dicht tegen zwart aanschurkt. Deze kleur wordt vaak gebruikt voor deuren en kozijnen en komt ook prachtig uit de verf bij op boerderijen en monumentale panden.

Grachtengroen en de RAL-kleurenwaaier

Een kleurenwaaier is een goede manier om in een sneltreinvaart door de verschillende kleuren te lopen. Vaak maak je zo de eerste selectie en vallen de eerste kleuren af waardoor je na een een tijdje nog slechts een aantal kleuren overhoudt die voldoen aan jouw eisen. 

Let op: grachtengroen maakt geen deel uit van de standaard kleurenwaaiers, maar is wel te koop bij De Verfzaak. 

Is grachtengroen geschikt voor mijn project?

Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aspecten. Ten eerste is het kiezen van een verfkleur een kwestie van vergelijken, vergelijken en vergelijken. Ga op zoek naar kleuren die dicht tegen elkaar aan liggen en ontdek de verschillen. Vaak vallen deze verschillen pas op als je meerdere kleuren met elkaar vergelijkt.

Daarnaast is het belangrijk om de plaats waar je grachtengroen wil gaan gebruiken goed in kaart brengt. Gaat het om een donkere muur in de schuur of om een raamkozijn die de weg naar de zon wel weet te vinden? Licht speelt namelijk een grote rol wanneer de klus is geklaard. Je zult zien dat een door zon verlichte muur totaal anders oogt dan een een muur in een slecht verlichte kelder. Probeer hier zo goed mogelijk rekening mee te houden. 

Grachtengroen laten mengen door De Verfzaak

Populaire kleuren zoals het eerder genoemde RAL 9010, maar ook RAL 9016 en RAL 9001 worden door topmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol op grote schaal geproduceerd, maar dat geldt niet voor de wat minder populaire kleuren zoals grachtengroen. Geen probleem. Bij De Verfzaak kun je jouw kleur laten mengen. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is de unieke code van jouw kleur en wij doen de rest. We adviseren we je wel om goed na te denken over je keuze voordat je besluit om jouw kleur te laten mengen. Gemengde verf kan namelijk niet worden geretourneerd.

Advies van De Verfzaak

Je hebt een verfklus in de planning staan, maar je bent nog niet zeker van je zaak. Je zoekt de antwoorden op een aantal vragen zodat je met een gerust hart aan jouw project kunt beginnen. Het zou zonde zijn om die vragen onbeantwoordt te laten en daarom is het goed om te weten dat onze specialisten voor je klaar staan in onze acht filialen. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals:

  • Hoeveel liter grachtengroen heb ik nodig voor mijn klus?
  • Welke grondverf kan ik het best gebruiken?
  • Hoeveel lagen grachtengroen moet ik aanbrengen voor het beste resultaat?
  • Kan ik een klassieke kwast gebruiken, of is een roller een betere keuze?
  • Hoe bewaar ik verf die ik over heb?

Voor deze en alle andere vragen ben je bij onze specialisten aan het juiste adres. Wil je liever op een andere manier geholpen worden? Dat kan. Stuur ons dan een e-mail of bel ons even. Dit zijn de contactgegevens van de klantenservice:

E-mailadres: [email protected]
Telefoonnummer: 085 - 0406034

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »