• Lorem ipsum

Hoe moet ik PVC schilderen?

8 Mei 2019

Kitten overschilderbaar?

Kitten overschilderen is altijd tricky, ook al zijn deze schoongemaakt. Soms trekt de verf op in visogen of kan je de verflaag er na bewerking zo weer afhalen. Siliconenkit kan in sommige gevallen overgeschilderd worden mits dat in een paar dagen gedaan wordt. Dit ligt ook aan de siliconenkit zelf: hieraan moeten dan stoffen zijn toegevoegd die kratervorming tegengaan. Uw vakspecialist weet hier ook meer van. Deze overschilderbare siliconenkitten kunnen dan het beste behandeld worden met watergedragen verven. Buiten echter worden meestal oplosmiddelhoudende verven gebruikt. Gaat u buiten PVC schilderen, dan kunt u ook het beste de kitvoegen niet schilderen. Het beste is om deze uit te steken en opnieuw te voegen nadat klaar bent met het PVC schilderen en de verf is uitgehard (om te voorkomen dat je de verflaag per ongeluk op de kitvoeg zet waarna schade kan ontstaan).

PVC schilderen: wat je moet doen in zes stappen

  • Stap 1: een grondige reiniging Voordat je PVC schilderen gaat, is grondige reiniging essentieel. Het beste is om in eerste instantie al het grote vuil schoon te maken en vervolgens het gehele oppervlak met een Scotch-Brite Schuurspons schoon te maken. Daarna nog een keer behandelen met een goede ontvetter, zoals speciale St. Marcs of Universol, reinigers die geen zeepresten achterlaten. Spoel daarna voor de zekerheid nog een keer af en droog het oppervlak goed.
  • Stap 2: snel drogende primer aanbrengen Buiten PVC schilderen betekent dat je te maken hebt met de weersomstandigheden. Aangezien die in Nederland snel om kunnen slaan, is het handig dat je bij het PVC schilderen een snel drogende primer gebruikt die daarvoor geschikt is. Sigma Multiprimer Rapid is daarvan een goed voorbeeld. Let op de instructies om te zien wanneer deze overschilderbaar is
  • Stap 3: tussenlaag aanbrengen of aflakken? Bij sommige verfsystemen is het nodig om een tussenlaag aan te brengen. Bij veel verfsoorten echter kan je na het gronden van de ondergrond direct het PVC schilderen met aflak. De aflak van PVC schilderen doe je meestal in twee lagen waarbij je moet wachten tot de eerste laag is uitgehard. Dit duurt gemiddeld een dag. In de series van Sikkens Rubbol vind je doorgaans uitstekende verfsoorten voor het aflakken. Maar ook kan je uitstekend PVC schilderen met aflak uit de series van Drost Devetaal en Wijzonol Lbh.
  • Extra tip: schildermateriaal Omdat je PVC schilderen meestal buiten doet, gebruik je doorgaans oplosmiddelhoudende verven met alkydhars. Voor het PVC schilderen kan je een klein schuimrollertje gebruiken (let wel dat je geen schuimroller aanschaft speciaal voor acrylverf), maar vooral viltrollers worden doorgaans aangeraden tijdens het PVC schilderen.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »