• Lorem ipsum

Hoeveel liter verf per m2?

28 Jun 2022

Wanneer je gaat verven is niets zo belangrijk als voldoende verf hebben voor je klus. Meer verf dan gewenst overhouden is nog te overzien, maar te weinig verf hebben is een echte irritatiefactor. In dit blog zoomen we in op het onderwerp ‘hoeveel liter verf per m²?’ en vertellen we hoe je nu de juiste hoeveelheid verf uitzoekt voor je schilders klus.

Hoe bereken je hoeveel liter verf benodigd is?

De sleutel tot het antwoord op deze vraag is vierkante meters (m²). Het berekenen van de vierkante meters is redelijk eenvoudig. Dit doe je namelijk door de lengte van de ondergrond x de breedte van de ondergrond te doen. Zitten er ramen of deuren in? Trek deze dan van het totale oppervlak af. Het aantal vierkante meters dat je hierna overhoudt is dus de basis voor het aantal liter verf dat je nodig hebt.

Echter kan het zo zijn dat je een ondergrond in twee lagen moet aanbrengen. Bij onderhoudswerk is één laag meestal voldoende, maar wanneer je op een kale ondergrond gaat schilderen zijn twee lagen geen overbodige luxe. Voorbeeld: je hebt een ondergrond van 10 m², maar deze moet je in twee lagen schilderen. Dan heb je dus voor 10 m² x 2 = 20 m² verf nodig.

Nu je weet voor hoeveel m² je verf nodig hebt, dien je enkel nog uit te rekenen hoeveel liter verf dit moet zijn. Gelukkig staat bij ieder product wat het verbruik per liter is. Je deelt dus het aantal vierkante meters dat je wilt gaan schilderen door het verbruik dat bij het product hoort.

Hieronder nog een kort overzicht van de stappen die je moet doorlopen als je het aantal liter verf wilt berekenen:

Stap 1: lengte x breedte van het oppervlak berekenen;
Stap 2: oppervlakte van ramen/deuren eraf halen;
Stap 3: vermenigvuldigen met het aantal lagen dat je wil gaan schilderen;
Stap 4: delen door het verbruik van het door jou gekozen product.

Gemiddeld verbruik per verfsoort

Het kan ook zo zijn dat je nog niet weet met welk product je aan de slag gaat. Om je toch een indruk te geven hoeveel liter verf per m² nodig is, hebben we onderstaande tabel voor je opgesteld.

Verfsoort

Gemiddeld verbruik per liter verf

Transparante voorstrijk

14 tot 18 m²

Dekkende voorstrijk

8 tot 10 m²

Muurverf

8 tot 10 m²

Grondverf

10 tot 14 m²

Lakverf

10 tot 14 m²

Transparante beits

13 tot 15 m²

Dekkende beits

11 tot 13 m²


In bovenstaande tabel zie je dus onder andere dat je met één liter muurverf zo’n 8 tot 10 m² kunt schilderen. Dit betekent dus dat je met 10 liter muurverf zo’n 80 tot 100 m² kunt doen. Voor een gemiddelde woonkamer is 10 liter muurverf genoeg voor zeker één laag muurverf. Let wel op: bovenstaande tabel betreft een gemiddeld verbruik, het werkelijke verbruik van een product kan hier dus van afwijken.

Heb je nu nog vragen over hoeveel liter verf per m² je nodig hebt? Stel ze gerust aan onze verfspecialisten. Dit doe je door te bellen of een e-mail te sturen naar onze klantenservice. We kunnen je tot in de puntjes adviseren over het verbruik van onze producten, zodat jij altijd een passende verf bij je klus ontvangt.