• Lorem ipsum

Kan ik schilderen met warm weer?

8 Mei 2019

Binnen schilderen

Wanneer je binnen gaat schilderen dan kun je dit het beste doen bij een temperatuur onder de 25 graden. Bij een hogere temperatuur bestaat de kans dat de muurverf of laklaag te snel droogt waardoor baanvorming ontstaat. Uiteindelijk is het eindresultaat daardoor minder mooi dan wanneer een verflaag egaal opdroogt.

Wanneer de temperatuur oploopt naar 25 graden dan is het aan te raden om de deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten te houden om op die manier de warme lucht buiten het huis te houden. Het toevoegen van drogingsvertrager kan helpen om te voorkomen dat de verf te snel droogt. Deze drogingsvertrager kun je alleen toevoegen aan verf op waterbasis. Bekijk hieronder onze beste drogingsvertragers.

Tekst gaat verder onder de producten. 

Buiten schilderen met warm weer en de zon

Belangrijker tijdens het schilderen met warm weer is de zon. Schilders proberen altijd zoveel mogelijk ‘in de schaduw te verven bij zonnig weer om blaasjes en schroeien te voorkomen. Door bijvoorbeeld een zijde te schilderen waar de zon net gepasseerd is of juist bij het schilderen met warm weer in de baan van de zon te staan. In de schaduw kan je het beste schilderen met warm weer.

Schilderen met warm weer en het verloop van de dag

Bij het schilderen met warm weer is het belangrijk om het verloop van de dag in de gaten te houden. In de ochtend is het meestal nog koel en naarmate de dag vordert neemt de temperatuur toe. Vooral bij schilderen met warm weer zijn er regelmatig flinke temperatuurverschillen. Wanneer een koude ondergrond warm wordt, dan wil de lucht hieruit ontsnappen. Onder een nog niet uitgeharde verflaag gaan zich dan blaasjes vormen. Bovendien is de kans bij het schilderen met warm weer extra groot dat er verschillen in de luchtvochtigheid optreden, wat problemen met de hechting op de ondergrond veroorzaakt. Schilderen met warm weer is dus op zich geen probleem, maar wordt het wel wanneer het van zeer koel naar erg warm en vice versa gaat.

Schilderen met warm weer en de luchtvochtigheid

Eerder al spraken we over de luchtvochtigheid. In Nederland hebben we een relatief hoge luchtvochtigheid en vooral bij schilderen met warm weer is het handig om dit in de gaten te houden. Professionele merken als Sikkens, Wijzonol, Drost en Sigma ontwikkelen verven die bij een hoge luchtvochtigheid gebruikt kunnen worden (85%!). Echter, vooral bij schilderen met warm weer kan er veel vocht vrijkomen: warme lucht kan meer water dragen dan koude lucht. Als er opeens koele lucht bij warm weer wordt aangevoerd of vice versa, dan komt er vocht vrij en heeft dit invloed op het hechtingsproces van de verf.

Schilderen bij een temperatuur tussen de 10 en 25 graden is dus goed mogelijk. Belangrijk is wel dat je goed de omgevingsfactoren in de gaten houdt. 

Ben je op zoek naar een mooie buitenlak die optimaal past bij je buitenhout? Ga dan te werk met de Rubbol XD High Gloss. Deze Sikkens buitenlak is de beste uit zijn klasse en geeft ieder hout een stralende glans. Grote kans dat ook jij te spreken zal zijn over deze toplak van Sikkens!