• Lorem ipsum

Kunststof kozijnen schilderen: hoe doe je dat?

8 Nov 2022

De voornaamste reden dat er wordt gekozen voor kunststof kozijnen is vanwege het lage onderhoud. Kunststof is namelijk onderhoudsarm en heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor je in principe bespaart op energiekosten en schilderkosten. Toch komt het vaak voor dat mensen met kozijnen van kunststof na loop van tijd zijn uitgekeken op de kleur en een nieuwe tint willen. In dit blogartikel geven wij je alle informatie met betrekking tot kunststof kozijnen schilderen.

Kun je kunststof kozijnen verven?

Bovenstaande vraag wordt regelmatig aan ons gesteld. Gezien het feit dat het laag in onderhoud is maakt dat mensen denken dat het niet te overschilderen valt. Gelukkig is kunststof kozijnen schilderen mogelijk. Er is zelfs speciale verf voor kunststof kozijnen waarmee je aan de slag kan, hoewel een gewone lakverf ook voldoende is. Kies het juiste product met een mooie kleur en start je klus.

Welke materialen heb je nodig?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor kunststof kozijnen schilderen. Maak van te voren een lijstje met benodigdheden en bestel deze op tijd, zodat je op de eerste klusdag alle spullen in huis hebt. Om je alvast op weg te helpen hebben we hieronder een lijstje samengesteld van benodigdheden die gegarandeerd nodig zijn bij kunststof kozijnen verven.

  • Ontvetter
  • Emmer water
  • Spons
  • Schuurpapier
  • Afplaktape
  • Afdekfolie
  • Verf voor kunststof (grondverf + lakverf)
  • Kwast / roller

Hoe ga je te werk?

Het hele proces omtrent kunststof kozijnen schilderen bestaat grofweg uit drie delen: de voorbereiding, de hoofdstappen en de nazorg. Je wilt natuurlijk alle stappen zo goed mogelijk doorlopen en daarom leggen wij je hieronder gedetailleerd uit wat je tijdens alle stappen moet doen om tot een perfect eindresultaat te komen.

  • De voorbereiding: begin altijd met de gebruikelijke stappen. Dit houdt in: start met het ontvetten van de kozijnen. Dit kan eenvoudig met water en wat ontvetter. Spoel vervolgens na met schoon water. Daarna plak je de randen af met afplaktape en bescherm je nabijgelegen objecten met afdekfolie zodat de verf niet op ongewenste plekken komt te zitten. Schuur vervolgens de kozijnen licht op en veeg het stof weg met een vochtige doek.


  • De hoofdstappen: nu is het tijd om serieus te beginnen met kunststof kozijnen schilderen. Breng allereerst een grondverf voor kunststof aan. Deze grondverf dient als basis voor je klus en zorgt dat de lakverf uitstekend hecht en langdurig in goede staat blijft. Werk het gehele oppervlak af en respecteer de aangegeven droogtijden.

    Zodra de grondlaag gedroogd is ga je verder met de lakverf. Houd daarbij ook goed rekening of je binnen of buiten schildert: bij beide omstandigheden komen andere specificaties om de hoek kijken, waardoor binnenlakken niet geschikt zijn voor buiten en vice versa. Een geschikte buitenlak voor je kozijnen is de Sikkens Rubbol XD High Gloss, voor binnen adviseren we de Sikkens Rubbol BL Satura.

    Schilder eerst de randen en werk vervolgens het grote oppervlak af. Indien gewenst kun je een tweede laklaag aanbrengen. Ook hierbij geldt: houd rekening met de droogtijden en respecteer deze alvorens je verder gaat. Wanneer de laatste laag is aangebracht verwijder je direct de afplaktape (dus wanneer de verf nog nat is). Dit doe je om te voorkomen dat de verflaag beschadigd raakt.


  • De nazorg: ruim alle spullen die je niet meer nodig hebt op en laat de verf goed drogen. Veel van de benodigdheden kun je bij een volgende klus nog gebruiken, dus bewaar zoveel mogelijk. Kwasten kun je bijvoorbeeld bewaren in een potje rauwe lijnolie en ook verf is nog een hele tijd goed te houden.

Tot zover alle informatie met betrekking tot kunststof kozijnen schilderen. Mocht je nu vragen hebben over dit onderwerp of advies willen over geschikte producten? Onze verfspecialisten helpen je graag. Stuur een e-mail of neem telefonisch contact op met onze klantenservice en wij helpen je verder zodat kunststof kozijnen verven ook voor jou te doen is!