• Lorem ipsum

Naden in het behang ondanks voorstrijken: hoe komt dit?

8 Mei 2019

Check 1: gesloten ondergrond

Bij behang ontstaat, vooral bij papierbehang, droogkrimp. De ondergrond moet de spanning tussen krimpen en hechten (droogspanning) kunnen opvangen. Bij een gesloten ondergrond (denk bijvoorbeeld aan een lakverf systeem) kan de lijm die spanning niet opvangen. Hierdoor ontstaan naden in het behang. Om die naden in het behang te voorkomen, is het belangrijk om die gesloten ondergrond eerst te ontvetten en te schuren.

Check 2: te zwakke lijm

De droogkrimp, waardoor naden in het behang ontstaan, kan ook veroorzaakt worden door een te zwakke lijm. Ondanks een goede voorbehandeling van de ondergrond, hecht deze lijm niet goed genoeg op de ondergrond.

Check 3: hebt u het behang goed ingeweekt?

Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft. Zorg er voor dat de behanghelften precies op elkaar liggen. Zo drogen de zijkanten niet snel op: dit is een belangrijke oorzaak van naden behang. Vervolgens doe je ook de onderste helft op dezelfde manier.

Check 4: temperatuur

Het drogen heeft een belangrijke invloed op naden in het behang. Dit geldt eigenlijk voor alle soorten behang, maar met name voor vinyl. Dus om naden in het behang te voorkomen, moet de temperatuur in de ruimte tijdens het droogproces zo constant mogelijk zijn en niet te hoog. Verwarmen van ruimtes is sowieso een afrader: naden in het behang ontstaan vaak bij de verwarmingsbuizen en radiators. Een andere tip om naden in het behang te voorkomen, is door alle materialen 48 uur voorafgaand aan het behangen, in de desbetreffende ruimte te bewaren.

Check 5: plamuren en verflagen

Naden in het behang kunnen ontstaan doordat lagen on het behang, zoals plamuur en verflagen, zich niet goed gehecht hebben aan de ondergrond. Hierdoor zijn deze niet sterk genoeg om spanningen bij het krimpen op te kunnen vangen. Behandel deze oude lagen daarom ook goed om naden behang te voorkomen.

Check 6: uitzetten van behang

Niet alleen naden in het behang die uit elkaar staan komen voor, maar ook doordat naden van de banen tegen elkaar omhoog komen te staan. Dit kan komen door een te korte inweektijd (papieren producten) of uitzetting door na-inweking op een gesloten ondergrond. Soms wordt het behang niet netjes 'stotend' geplakt en zie je achteraf ook 'omhoogstaande' naden.