• Lorem ipsum

Parketvloer verven | Stappenplan voor efficiënt en nauwkeurig werken

8 Mei 2019

Stap 1: voorbereiding

De voorbereiding op het parketvloer verven begint met het afplakken van alles waar geen lak mag komen. Plinten kan je eventueel verwijderen voor het parketvloer verven, maar is niet noodzakelijk.

Stap 2: voorbehandeling

Wanneer je begint met de voorbehandeling, is het handig om te weten welke coating er op de vloer eventueel aanwezig is zodat je weet of deze overschilderbaar is met de coating naar keuze. Is de vloer gelakt en laat deze laag op sommige plekken los, dan moet deze lak verwijderd worden. Weet u niet welke lak dit is, lees dan ook ons artikel ‘Hoe weet ik welke verf er op zit?’.

Voorbehandeling | Reinigen, schuren en repareren

Bij de voorbehandeling hoort ook het reinigen en schuren van de vloer. St. Marc of Universol verfreiniger zijn twee uitstekende middelen hiervoor. Ook ammoniak wordt hier vaak voor gebruikt. Daarvoor is het wel belangrijk om een dampmasker, handschoenen en veiligheidsbril te dragen. Met gewone afwasmiddelen en allesreinigers blijven er zeepresten achter, dus vandaar deze schoonmaakmiddelen. Schuren begint met een korrelgrootte P100 en vervolgens schuren met P180. Daarna stofvrij maken (met een kleefdoek bijvoorbeeld). Zitten er beschadigingen in die gevuld moeten worden, dan kunt u deze vullen met een houtreparatiemiddel (Alabastine biedt hiervoor uitstekende middelen). Is het reparatiemiddel uitgehard, schuur deze delen dan nog een keer op met P100 en ten slotte P180.

Stap 3: Parketvloer verven met lakverf

Ga je de parketvloer verven met lak, dan wordt er meestal eerst een grondlaag aangebracht. Maar dit hoeft niet altijd. Zo is Drost Devetop Parketlak PU Zgl een parketlak waarbij je geen grondverf hoeft te gebruiken. Deze transparante coating kan je direct op het kale hout aanbrengen. Vraag hiernaar bij jouw vakman. Met een viltroller ga je vervolgens de parketvloer verven. Het beste is om tijdens het parketvloer verven met de nerf mee te gaan en naar de deuropening toe te werken.

Stap 4: Parketvloer verven met tweede en derde laklaag

Met een tweede laag krijg je met Drost Devetop Parketlak PU Zgl het beste resultaat. En met een derde laklaag weet je zeker dat je jaren vooruit kan. Voordat je begint aan het parketvloer verven voor de tweede keer, kan je het beste wachten tot de eerste laklaag overschilderbaar is. Dat is na circa drie á vier uur. Echter, dan is de laklaag nog niet uitgehard en is de kans op vroegtijdige beschadigingen het grootst. Bovendien moet je nog fijn opschuren met P220 voordat je een tweede (en eventueel een derde) laag aanbrengt. Goed uitharden van een laag parketlak duur circa zeven dagen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »