• Lorem ipsum

RAL 7011: grijs maar dan nét anders

1 Oct 2020

Wanneer je van plan bent om de verfkwasten en rollers ter hand te gaan nemen, loop je hoe dan ook tegen de volgende vragen aan: welke verf heb ik nodig? En even daarna: welke kleur ga ik gebruiken? Samen met onze specialisten weet je in een mum van tijd welke verfsoort je nodig hebt, maar het kiezen van de kleur kan best veel tijd kosten. Dit komt omdat er ongelooflijk veel kleuren zijn waar je uit kunt kiezen en dat er enkele factoren zijn waarmee je rekening mee moet houden. 

In onze blog zetten we af en toe een specifieke kleur in de spotlights. Op die manier leer je een kleur beter kennen en weet je snel of dit een kleur is die je wellicht kunt gebruiken voor een toekomstig project. Deze keer is het de beurt aan RAL 7011.

 

Wat is RAL 7011?

Muren verven is niet heel moeilijk, maar het is wel zo fijn als je lekker lang van het eindresultaat kunt genieten. Dit doe je bijvoorbeeld door de muur zonder strepen te verven, maar óók door de juiste kleur te kiezen. Niets is zo vervelend als dat ontevreden gevoel een paar maanden na je verfklus omdat je toch niet helemaal blij bent met de kleur. Dat is precies het moment dat de RAL-kleuren om de hoek komen kijken. Wanneer het al even geleden is dat je geverfd hebt, of als je voor het eerst gaat schilderen, zorgen de RAL-nummers misschien wel voor enige verwarring.

De RAL-nummers zijn unieke codes die door het RAL-systeem aan een bepaalde kleur zijn gegeven. Zoals je weet is de wereld van kleuren ongelooflijk groot en dan is het wel zo fijn als er wat orde in de chaos is. Dit is precies waar het RAL-systeem voor zorgt. Dit van oorsprong Duitse systeem is alweer bijna 100 jaar oud en wordt nog steeds actief gebruikt om de kleuren van verf en coatings te definiëren. 

Het RAL-systeem deelt kleuren in categorieën in zoals wit- en zwartinten, geel- en beigetinten etc. Misschien heb je ooit gehoord van de witvarianten RAL 9010 en RAL 9016

Daarnaast krijgt elke kleur een unieke code waarmee ze makkelijk terug te vinden zijn. RAL 7011 maakt deel uit van de grijstinten. 

 

IJzergrijs

RAL 7011 zegt natuurlijk weinig over de kleur en als je een lijstje voor je neus hebt met RAL-nummers, weet je eigenlijk nog niets. Het is daarom goed om te weten dat elk RAL-nummer ook een typering mee krijgt. In het geval van RAL 7011 is dat bijvoorbeeld ijzergrijs. Dit geeft al enige informatie prijs over de kleur. Andere voorbeelden zijn:

RAL 9001 → Crèmewit

RAL 9005 → Gitzwart

 

Is RAL 7011 geschikt voor mij?

Dit is uiteindelijk de vraag waar het allemaal om draait als je een kleur overweegt voor jouw verfklus? Maar hoe hak je die knoop nu op de juiste manier door? Met 100% zekerheid zeggen dat een kleur bij jouw muur of ruimte past kan natuurlijk niet, maar je kunt er wel voor zorgen dat je een weloverwogen keuze maakt. Zo zijn er een paar manieren om er achter te komen of een kleur wellicht bij jouw situatie aansluit.

Zo is het vergelijken van kleuren een goede manier om te te bekijken wat er allemaal mogelijk is. Doordat er zoveel kleuren zijn heb je ongelooflijk veel opties en vaak lijken bepaalde kleuren ook veel op elkaar. Door kleuren letterlijk naast elkaar te leggen, bijvoorbeeld middels een kleurenwaaier, vallen de verschillen veel meer op. Als RAL 7011 nét niet aansluit bij jouw wensen krijg je door andere kleuren te vergelijken misschien wel de kleur voor je neus die je zoekt. Tip: bekijk RAL 7012 (bazaltgrijs), RAL 7015 (leigrijs) en RAL 7031 (blauwgrijs)  ook eens. Dit zijn kleuren die lijken op ijzergrijs.

Daarnaast speelt licht een grote rol. Licht doet veel met kleur en het is daarom slim om hier rekening mee te houden als je op het punt staat om een kleur te kiezen. IJzergrijs oogt nu eenmaal anders in een matig verlichte gang dan in een slaapkamer met veel grote ramen. Experimenteer met licht en zie wat dit doet met je kleur. Op die manier kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

 

Kleuren laten mengen

Populaire kleuren zoals het het eerder genoemde RAL 9010 worden op grote schaal geproduceerd door bekende verfmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol, maar voor de wat minder populaire kleuren geldt dit niet. Maar geen probleem! Bij De Verfzaak mengen we alle kleuren voor je in een handomdraai. We vragen je wel om goed te onderzoeken of een bepaalde kleur bij je past. Gemengde verf kan niet meer worden geretourneerd.

 

Passend advies van De Verfzaak

Misschien overweeg je na het lezen van deze blog om voor RAL 7011 te kiezen, maar zit je nog met enkele vragen. Of staat je verfklus in de planning en zoek je nog naar enkele antwoorden op vragen voordat je met de juiste mindset kunt starten. Met alle vragen over RAL 7011 en al die andere aan verf gerelateerde vragen weten onze specialisten wel raad. Bezoek bijvoorbeeld één van onze filialen en spreek een specialist aan. Op die manier ben je in de gelegenheid om je vragen te laten beantwoorden én om de juiste muurverf voor jouw klus te kopen. Ben je van plan om jouw verf online te kopen in de webshop van De Verfzaak, maar heb je wel de behoefte aan passend advies? Dat kan! Stuur een e-mail met je vragen of bel ons even. We helpen je graag verder!