• Lorem ipsum

RAL 7012: alles wat je moet weten

11 Feb 2020

Wanneer je een schilderproject in de planning hebt staan loop je vanzelf tegen een aantal vragen aan die te maken hebben met de voorbereiding. Misschien wel de belangrijkste knoop die doorgehakt moet worden is de kleur van de verf die gekozen moet worden. 

Bij deze keus is het belangrijk dat je niet over één nacht ijs gaat. Om je te helpen zetten we af en toe een kleur in de spotlights. Daarnaast laten we je zien hoe je de juiste kleur voor jouw klus nu echt kiest. Deze keer focussen we ons op RAL 7012.

 

Wat is RAL 7012?

Als je al ooit eerder een schilderklus tot een goed einde hebt gebracht dan heb je ze vast al eens gezien, die RAL-codes op verfemmers en verfblikken. Die RAL-codes, zoals RAL 7012, geven de kleur van de verf aan. 

Bijna 100 jaar geleden groeide het verlangen naar een systeem waarmee je snel kleuren kon identificeren. Dat resulteerde uiteindelijk in de ontwikkeling van het RAL-systeem in Duitsland in 1927. 

Officieel gebruiken RAL om kleuren verf en coatings te definiëren. Elke kleur wordt ingedeeld in een bepaalde categorie. Populaire kleuren zoals RAL 9010 (zuiver wit), RAL 9016 (verkeerswit) en RAL 9001 (crèmewit) horen bijvoorbeeld bij de wit- en zwarttinten. 

Al deze kleuren hebben een code gekregen die tussen de 9000 en 10000 ligt. Zoals je ziet heeft elke kleur een typering die vaak door laat schemeren hoe de kleur er ongeveer uitziet. Wanneer je typeringen zoals zuiver wit en crèmewit ziet is het niet lastig om daar een voorstelling van te maken. 

De typering van RAL 7012 is bazaltgrijs en dat is wat dat betreft een wat lastigere kleur. Gelukkig zit het woord grijs in de naam en daarom weet je al snel in welke hoek je het moet zoeken. Deze kleur lijkt veel op RAL 7011 en die heeft als typering ‘ijzergrijs’ meegekregen. 

 

Kies de juiste kleur

Wellicht overweeg je om RAL 7011 te gaan gebruiken voor jouw klus. Maar hoe hak je de knoop nu echt door? Om die beslissing te nemen hebben we een paar goede tips voor je. 

Verschillende kleuren met elkaar vergelijken is een ideale manier om een goed beeld te krijgen van alles wat mogelijk is. Zo is het slim om veel kleuren die op elkaar te lijken te verzamelen. Dit kun je op je computer of telefoon doen, maar ook in de winkel zelf. Wanneer je de kleuren naast elkaar legt vallen de verschillen pas écht op. 

Dit kun je eveneens aanpakken door een kleurenwaaier of kleurtesters te gebruiken. In een kleurenwaaier zitten alle kleuren bij elkaar, terwijl je met een kleurtester in een mum van tijd ziet hoe een bepaalde kleur oogt op jouw muur. 

Daarnaast adviseren we je ook om goed rekening te houden met lichtinval. Een muurtje in een vrij donkere schuur, een muur in een goed verlichte keuken of een muur op zolder. Bij deze 3 muren zal in dit geval RAL 7011 anders ogen. 

Ook is het vaak de bedoeling dat een bepaalde kleur goed matcht met andere kleuren in een ruimte. Weet je niet zeker of jouw nieuwe kleur goed combineert? Vraag dan advies aan één van onze specialisten.

 

RAL 7011 laten mengen door De Verfzaak

Zoals je misschien weet worden populaire kleuren zoals het eerder genoemde RAL 9010 op enorm grote schaal geproduceerd. De emmers met deze kleur zijn niet aan te slepen en dat betekent dat jij als consument weinig moeite hoeft te doen om één of meerdere emmers te kopen. 

Bij een kleur als RAL 7011 ligt dat helemaal anders. Dit is een wat meer zeldzame kleur en dat betekent dat je deze kleur moet laten mengen. Het goede nieuws is dat dit bij De Verfzaak kan. Wij mengen namelijk alle kleuren voor je. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is de unieke kleurcode. 

We vragen je wel om er extra goed over na te denken voordat je tot actie overgaat aangezien gemengde verf niet geretourneerd kan worden.

 

Klantenservice van De Verfzaak

Weet je niet zeker of de door jou gekozen kleur goed matcht bij de rest van jouw inrichting? Of heb je nog een paar andere vragen die je graag beantwoordt wil zien voordat je aan de slag gaat? Neem dan contact op met onze klantenservice of bezoek één van onze acht filialen. Daar staan onze specialisten voor je klaar om samen met jou knopen door te hakken. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals:

  • Hoeveel liter verf heb ik nodig voor mijn klus?
  • Met welke temperaturen kan ik buiten schilderen?
  • Heb ik grondverf nodig voor mijn project?
  • Moet ik een roller of een kwast gebruiken?

Met deze en al die andere vragen helpen wij je. Stuur een mail of bel ons even.

E-mailadres: [email protected]
Telefoonnummer:085 - 0406034

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »