• Lorem ipsum

RAL 9005: wat is het? En wat is het verschil met 9004?

14 Nov 2019

De wereld van de verschillende kleuren is misschien wel groter dan je denkt. Maar dat weet jij als professionele schilder of fanatiek doe-het-zelver natuurlijk al lang. Om te beslissen of een bepaalde kleur geschikt is voor jouw schilderklus, is het natuurlijk wel fijn als je precies weet wat je aan jouw gekozen kleur hebt. De Verfzaak helpt je graag met het maken van de juiste keuze. Deze keer zetten we de spotlights op RAL 9005, wat ook wel gitzwart wordt genoemd. 

RAL 9005

Wanneer je op zoek bent naar de juiste kleur voor jouw schilderklus ontkom je er niet aan: het uitzoeken van de juiste kleur. Het kan best lastig zijn om die keuze te maken en daarom is het maar goed dat er een speciaal coderingssysteem voor coatings en verf is om de kleur te definiëren. Dit Duitse systeem, dat al in 1927 werd ontwikkeld, geeft elke kleur een RAL-code mee. Zo hebben álle wit- en zwarttinten een code die ligt tussen de 9000 en 10000. Een voorbeeld hiervan is RAL 9005. RAL 9005 wordt ook wel als gitzwart getypeerd en is de donkerste variant verf die er is. Hieronder vind je een paar populaire varianten van wittinten met de bijbehorende RAL-code:

Zwart is toch gewoon zwart?

Je zou het misschien niet verwachten, maar toch zijn er meerdere varianten van RAL 9005. Maar zwart is toch gewoon zwart? Dat is voor een groot deel zeker waar, maar toch zijn er keuzes die gemaakt moeten worden wanneer je besluit om RAL 9005 te gaan gebruiken voor jouw verfklus. Zo heb je drie mogelijkheden: mat, hoogglans en zijdeglans. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen probleem. Met de volgende uitleg weet je waarschijnlijk meteen welke variant goed aansluit bij jouw wensen.

RAL 9005 mat → We adviseren om voor RAL 9005 mat te kiezen als je op zoek bent naar een industriële en moderne look.

RAL 9005 hoogglans → Deze variant van RAL 9005 staat lijnrecht tegenover mat. Hoogglans zorgt namelijk voor een meer luxueuze look.

RAL 9005 zijdeglans → Vind je het lastig om te kiezen? Dan is RAL 9005 zijdeglans wellicht de beste optie voor jou. Zijdeglans zit precies tussen mat en hoogglans in. 

RAL 9004

Wanneer je niet voor gitzwart wil kiezen, maar wel op zoek bent naar een variant die daar veel op lijkt, is RAL 9004. Deze kleur wordt ook wel signaalzwart genoemd en kan het best beschreven worden als: net niet helemaal zwart. 

Kleuren laten mengen door De Verfzaak

Veelgebruikte kleuren zoals RAL 9010 en RAL 9001 worden door de topmerken op grote schaal geproduceerd, maar bij de wat minder populaire is dit niet altijd het geval. Geen nood! Bij De Verfzaak mengen we de verf in de door jou gewenste kleur. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is de kleurcode van jouw kleur. Tip: zorg ervoor dat je zeker weet dat je de juiste kleur hebt uitgekozen. Gemengde verf kan niet worden geretourneerd. Twijfel je over de kleur, heb je een andere vraag over RAL 9005 óf ben je op zoek naar passend advies voor jouw klus? Neem dan contact op met onze klantenservice.  

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »